Řešení je růst platů českých zaměstnanců, ne dovoz stovek tisíc zahraničních dělníků, říká sněmovní kandidát socdem

27.09.2021 11:24 | Rozhovor

Ondřej Veselý je současným poslancem a čtyři roky působil jako starosta Písku. V nadcházejících volbách je lídrem ČSSD v Jihočeském kraji a svoje poslanecké křeslo chce obhájit. S jakým programem jde do voleb? Kam chce v příštích čtyřech letech kraj posunout?

Řešení je růst platů českých zaměstnanců, ne dovoz stovek tisíc zahraničních dělníků, říká sněmovní kandidát socdem
Foto: PiseckýSvět.cz
Popisek: JUDr. Ondřej Veselý

Jihočeský kraj a jeho hlavní priority, jak byste je pojmenoval? 
 
Pro náš kraj je velmi důležité napojení na rychlostní komunikace, a to jak silniční, tak železniční. Pokud jde o dálniční síť, tak to vypadá, že se začíná blýskat na lepší časy dostavbou D4 mezi Skalkou a Miroticemi. Podstatné bude také zkapacitnění silnice I/20 mezi Pískem a Českými Budějovicemi, které už se také připravuje. No, a pokud se podaří v dohledné době propojit České Budějovice s hranicemi s Rakouskem dálnicí D3, bude se moci náš kraj ekonomicky konečně naplno rozvíjet. To může podpořit také výrazný růst platů, které jsou v našem kraji bohužel pod celostátním průměrem. Obecně podporu opatření na zvyšování platů považuji za velmi důležitou, protože spotřeba má být jedním z pilířů ekonomiky. Pro budoucnost je však nutné také propojení s vysokorychlostní železnicí, které je v našem kraji bohužel v nedohlednu. 
 
 
Premiér Babiš i představitelé koalice SPOLU hovoří o tom, že chtějí do země přivézt asi 300 000 zahraničních dělníků z Ukrajiny a dalších zemí. Co si o tomhle jejich společném nápadu myslíte? 
 

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí
To přece není cesta, jakou by měla moderní evropská země jít! Oni společně vidí cestu v dovozu stovek tisíc zahraničních dělníků z ciziny, tedy v pokračování politiky levné práce, a s tím související zvyšování kriminality cizinců v naší zemi. My se naopak snažíme tlačit na zvyšování minimální mzdy, aktuálně na 18 000 korun a výhledově až na 20 000 korun. I tak máme jednu z nejnižších minimálních mezd v Evropě. Pokud má být v Německu minimální mzda 12 euro na hodinu, považuji za správné, aby v České republice firmy lidem platily alespoň 50 procent z toho. Všechny okolní státy už problém nízkých mezd řeší. My nechceme žít v zemi, která bude ostrůvkem levné práce uprostřed Evropy jen proto, že to tak někomu vyhovuje. Stejně tak považujeme za naprosto zásadní, aby se stát nezbavoval svých klíčových majetkových účastí a strategických podniků.
 
Nicméně právě ODS (SPOLU) a i překvapivě z ANO v poslední době zmínily možnost privatizace České pošty, Českých drah, Budvaru nebo na zavedení školného. Je toto cesta, kterou by se měla Česká republika po volbách vydat? 
 
Budvar je pro většinu z nás Jihočechů srdcová záležitost. Chceme ho vidět prosperovat a růst, a to je v případě jeho privatizace nepravděpodobné, protože hlavním uchazečem bude ten, s kým vede řadu soudních sporů o stovky milionů korun. Problém bohužel je, že koalice SPOLU si do programu vepsala navýšení výdajů o 200 miliard, ale nikde neříká, kde je chce vzít. Tak tady to vidíme. Rozprodej státního majetku. ČSSD dlouhodobě brání opakovaným snahám o výprodej státního majetku ať již v případě České pošty, tak i Českých drah. A zabráníme tomu znovu. A stejně tak nepřipustíme, aby tady ODS a ANO zavedly školné a další poplatky, jak slibují někteří jejich poslanci. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…