Režisér Jiří Adamec: Proti Trumpovi protestují lidé, kteří nepochopili, že demokracie je vláda většiny. Stejně jako u nás...

13.11.2016 21:03

ROZHOVOR "Donaldu Trumpovi pomohlo do Oválné pracovny Bílého domu ve Washingtonu to, za co ho u nás odsuzujeme, za co u nás odsuzujeme třeba i našeho současného prezidenta. Mluvil otevřeně, mluvil nahlas a jadrně," říká k vítězství Donalda Trumpa režisér Jiří Adamec. Vyjádřil se i k demonstracím, které následovaly po Trumpově zvolení. Řekl svůj názor i na obavu některých Trumpových odpůrců ohledně toho, zda nás teď Amerika "nenechá napospas" Rusku. "To určitě nehrozí," míní režisér Adamec.

Režisér Jiří Adamec: Proti Trumpovi protestují lidé, kteří nepochopili, že demokracie je vláda většiny. Stejně jako u nás...
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Co říkáte na vítězství Donalda Trumpa ve volbách? Překvapilo Vás?

Asi trošku mě vítězství Donalda Trumpa překvapilo, nedokázal jsem bez pochybností věřit, že se dá·zvítězit i při tak strašidelné mediální ˝masáži” amerických voličů ve prospěch paní Clintonové. Byli jsme celá rodina přes zimu v našem domě v Miami a sledovali jsme celou prezidentskou kampaň v USA “v přímém přenosu”, takže jsme to všechno viděli na vlastní oči a slyšeli na vlastní uši... okolo nás se v Miami v ten čas mezi Američany nemluvilo o ničem jiném...a většina PRO vyslovovala jméno Donalda Trumpa. Paní Clintonová se jim zdála neupřímná, stylizovaná, neženská... jen média to viděla obráceně... mluvit ale o objektivitě amerických médií je směšné...

Co podle vás Trumpovi k vítězství pomohlo? A co naopak zavinilo prohru Clintonové?

Donaldu Trumpovi pomohlo do Oválné pracovny Bílého domu ve Washingtonu to, za co ho u nás odsuzujeme, za co u nás odsuzujeme třeba i našeho současného prezidenta. Mluvil otevřeně, mluvil nahlas a jadrně. Nebyl to vždy vytříbený univerzitní tón, to je pravda, ale rozuměli mu a volili ho i ti, kteří z jeho zvolení nakonec nebudou mít, řekl bych, ten největší prospěch. Nepoužíval diplomatický jazyk, jímž se dá dobře vyhýbat konkrétním odpovědím na konkrétní otázky. A paní Clintonová prohrála ze stejných důvodů, jen z opačného pólu reality.

Voliči v USA přišli k volebním urnám opravdu v hojném počtu. Myslíte si, že opravdu tak moc toužili po změně?

Neviděl bych za tím racionální nebo dokonce intelektuální důvod, prostě rozdíl mezi oběma kandidáty byl tak propastný a názory na ně v americké společnosti tak krajní, že většina Američanů uvěřila, že má-li zvítězit jejich názor, musí jít jeden každý vhodit do urny lístek pro svého kandidáta. Jinak že bude pozdě plakat nad výdělkem.

Jakou nejvýraznější změnu teď může Amerika od Donalda Trumpa podle vás čekat?

Myslím, že největším překvapením bude, že se Donald Trump bude chovat jako standardní americký prezident. Bude mít na celou řadu vnitroamerických i mezinárodních problémů jiný názor než demokratická administrativa, ale z amerických mantinelů nevybočí. Bude pěstovat americký sen, jehož je sám produktem, to je jisté a věřím tomu, že ve světě bude hledat consensus a nebude pěstovat rozpory.

A co říkáte na nepokoje a demonstrace v Americe po Trumpově zvolení?

Co se na to dá říct? Snad jedině to, že i v USA jsou lidé, kteří nepochopili, že demokracie je vládou většiny, ať se mi to líbí nebo ne... naštěstí to bez mrknutí oka respektují jak Hilary Clintonová, tak Barack Obama.

"Není to můj prezident," skandoval dav. Nepřipomíná Vám to trochu situaci u nás?

Viz moje minulá odpověď na předchozí otázku. Ano, některé jevy jsou stejné všude ve světě. Někde se za to zavírá do vězení, někde se kroutí hlavou a jinde se tomu smějí. Ale musím Vám oponovat, v USA se nejednalo o dav, jako i u nás se nejedná o velký počet nespokojenců.

Co bude výsledek voleb v USA podle Vašeho názoru znamenat pro Evropu?

Zatím to znamená jen zděšení u většiny nereálných českých politiků a také v Bruselu... tam ještě stále věří na dobře organizované předvolební průzkumy. Ale myslím, že zatím skutečně vůbec netušíme, kdo opravdu bude Donald Trump americký prezident. S chutí a radostí neustále dokola omíláme jeho bonmoty z volebních shromáždění a stále si nechceme přiznat, že něco jiného je předvolební kampaň a něco jiného pozice prezidenta USA.

V tisku se objevilo, že právě Česká republika může mít v případě válečného konfliktu problém, neboť dáváme na obranu méně, než jsme se v rámci NATO zavázali a podle Trumpa by nás pak NATO také nemuselo bránit. Vidíte tuto hrozbu jako reálnou?

Ale vůbec ne! Bránit proti komu, jakou hrozbu máte na mysli? S teroristy se nebojuje pravidelnou armádou a na našem území. To je jiný druh nebezpečí. Možná myslíte s bubákem Putinem, který, jak se mi zdá, může u nás i za špatné počasí...ne, vůbec si nemyslím, že v současném světě hrozí vojenský konflikt pro nějakou zdejší armádu, samozřejmě vyjímaje odporné vojenské cvičiště v Sýrii a okolí. Já chápu, že nepřítel musí být, aby se ukázalo zbrojení jako smysluplná investice, ale tam, kde jsou nekonečné majetky v rukách stejných bohatých lidí na obou stranách pomyslné barikády, se válčit nebude. To přece ví každé i malé dítě, natož pan Putin, který rozhodně není hlupák! Pravda, za Donalda Trumpa budeme nejspíš muset vyndat na armádu o něco víc, přesně tolik, k čemu jsme se jako ČR smluvně zavázali...sliby a závazky se musí plnit...a to nejen o Vánocích.

Jak hodnotíte Trumpův postoj k Rusku a k Číně?

To bych nerad komentoval, to, co vím, jsou, jak jsem už řekl, jen bonmoty z předvolebních shromáždění. To pravé teprve přijde po 20. lednu 2017. Ale věřím, že Donald Trump, jako zdatný a úspěšný byznysman, bude hledat ta nejrozumnější a pro obě strany přijatelná řešení.

Odpůrci nového amerického prezidenta se prý obávají, že právě pod vedením Trumpa by se mohlo stát, že nás Amerika "nechá napospas" Rusku. Hrozí podle vás něco takového?

Ne, to určitě nehrozí. Ukrajina a Krym jsou historicky zcela jiné konflikty, než Česká republika a další sovětské satelity v Evropě. Ta doba je pryč a ruský prezident Vladimír Putin je, podle mého názoru, poučen historickou zkušeností. Nechce bláto v botách, což se dokonale podařilo Sovětským vůdcům, zejména panu Brežněvovi a vedlo to až ke zničení a likvidaci Sovětského svazu. Myslím, že tahle “hrozba” je jen plané strašení těch, co nemají jiný, zajímavější program.

V čem bude podle vás největší rozdíl mezi působením Trumpa a jeho předchůdce? Jak myslíte, že se bude Trump stavět například k událostem v Sýrii?

Myslím, že už jsem to vlastně všechno řekl. Donald Trump se bude snažit konflikty řešit a bude se k nim chovat racionálně a pragmaticky, ideově nepředpojatě.

Bude mít podle vás zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem nějaký velký vliv na uprchlickou krizi?

Pokud jde o uprchlickou krizi, já bych nespoléhal na Donalda Trumpa, tu musíme konečně začít skutečně řešit, samozřejmě ve spolupráci s Američany, taky my sami. Musíme chca nechca vytvořit neprostupné a vojensky chráněné hranice celého evropského prostoru a vpouštět na území Evropské unie jen ty imigranty, o nichž budeme mít dostatek informací, kteří pro nás a Evropu jako celek nebudou představovat smrtelné nebezpečí. Neřkuli, že by pro nás Evropany měli být přínosem, jako tomu bylo s českou emigrací do celého světa po krizích v socialistickém Československu. Samozřejmě se nemůžeme a nechceme uzavírat, chceme pomáhat potřebným, ale nikoliv na úkor existence evropské civilizace a bezpečnosti evropských občanů, včetně občanů České republiky.

Michael Žantovský ještě před sečtením výsledků na svém Twitteru napsal, že „svět, který jsme znali, skončil“. Je to jenom rétorika poražených, nebo můžeme být skutečně na prahu zásadní proměny světa?

Já Michalovi Žantovskému dost nerozumím, nevím přesně, po jakém světě volá, který svět to skončil. Asi má jiné informace než já, asi má jiné informační zdroje. Nebo možná patří mezi ty, kteří ony informační zdroje spoluvytvářejí...a teď s obavou očekává, že se to pořádně zkomplikuje... pokud tohle s příchodem Donalda Trumpa do funkce prezidenta Spojených států Amerických skončí, pak to nebude špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…