S čím se tato vláda ještě vytasí? Opozice to očekává s hrůzou, prozradil Hrnčíř

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
02.09.2023 10:57 | Rozhovor

„Je bohužel možné, že na konci roku bude stagnace ekonomiky považována za ještě dobrý výsledek.“ Do ekonomického bilancování se pustil Jan Hrnčíř, poslanec SPD. Rozhodovat bude export. „Uhelným elektrárnám reálně hrozí, že do dvou let se uzavřou, protože kvůli drahým emisním povolenkám se je nevyplatí dál provozovat,“ poznamenal. Projednávání konsolidačního balíčku zhodnotil i těmito slovy: „S hrůzou očekávám, s čím dalším se vláda opět ,vytasí'.“

S čím se tato vláda ještě vytasí? Opozice to očekává s hrůzou, prozradil Hrnčíř
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec Jan Hrnčíř (SPD)

Data Českého statistického úřadu aktuálně potvrdila, že česká ekonomika stále stagnuje. Na ČT24 vysvětloval důvody mimo jiné i jeden z členů Národní ekonomické rady vlády vysokou inflací a nízkou nezaměstnaností. Navíc doba pandemie měnila strukturu ekonomiky. Váš náhled?

V první polovině roku byl na vině zejména fakt, že domácnosti výrazně šetřily, za což mohl pokles reálných příjmů způsobených inflací, vysokými cenami energií a samozřejmě na to navázaná změna ve spotřebitelském chování. Export, který českou ekonomiku táhl celé první pololetí, se naopak v pololetí druhém dle očekávání výrazně zpomalí, takže dle mého mínění nelze očekávat výrazné zlepšení situace, spíše naopak. Je bohužel možné, že na konci roku bude stagnace ekonomiky považována za ještě dobrý výsledek.

Mírně snad začínají domácnosti utrácet a ustupují veřejné výdaje. Očekáváte „normální stav“ v příštím roce?

Jak už jsem naznačil v předchozí odpovědi, rozhodující bude export. Česká republika je výrazně ekonomicky provázaná s Německem, jehož ekonomika stagnuje a příznivé nejsou ani vyhlídky do budoucna. Reálný pokles exportu do Německa je tedy něčím, s čím se musí počítat a co ovlivní stav ekonomiky i v ČR. Nepromyšlená zelená politika tzv. Green Deal bude pro naše hospodářství kolaps. Třeba výroba elektřiny z uhlí pokrývá zhruba 40 procent domácí spotřeby. Jenže uhelným elektrárnám reálně hrozí, že do dvou let se uzavřou, protože kvůli drahým emisním povolenkám se je nevyplatí dál provozovat.

Aktuálně, jaká je Vaše ekonomická prognóza do konce roku 2023, případně výhled na 2024?

Na začátku roku 2023 bylo mnoha experty očekáváno, že nejpozději v polovině roku dojde k opětovnému mírnému ekonomickému růstu. To se vlivem poklesu exportu nestalo. Je tedy velmi těžké predikovat v polovině roku 2023 výhled na rok 2024. Bohužel, jak jsem již uvedl, reálně neočekávám zlepšení ekonomické situace ani ve druhém pololetí roku 2023. Vše bude záležet na více faktorech, na náladách spotřebitelů, očekávaném poklesu inflace, vývoji cen energií, stabilizaci nebo poklesu německého hospodářství atd.

Konsolidační balíček půjde v září do druhého čtení. Je něco konstantního, s čím by mohli počítat firmy, podnikatelé, zaměstnanci, běžní lidé? Místopředseda SPD Radim Fiala na CNN Prima News pochválil, že koalice upustila od snižování platů státních zaměstnanců a ponechá zaměstnanecké benefity a jejich daňové zvýhodnění. Váš názor? 

Po zkušenostech s touto vládou mohu lakonicky poznamenat, že jediná jistota spočívá v nejistotě. Vláda neustále předkládá návrhy opatření, aby od nich mohla vzápětí upustit. Samozřejmě vítám alespoň částečné ponechání zaměstnaneckých benefitů, na druhou stranu s hrůzou očekávám, s čím dalším se vláda opět „vytasí“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tato vláda umí vyděsit i odvážné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 02.09.2023 12:23:23
Díky své podbízivosti k západní "světovládcům" a neumětelství je schopná udělat vše, co jim na očích uvidí, a to bez ohledu na následky pro stát a jeho obyvatele. Fiala to pak určitě okecá a bude na sebe hrdý. Není divu, že popularita vlády se blíží k bodu mrazu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…