Schůzka s Okamurou. A nejen to. Právník pracující pro kandidaturu Trumpa promluvil pro PL

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
13.10.2023 21:15 | Rozhovor

Mark Ivanyo, právník z Texasu, stanul v čele hnutí, které si klade za cíl osvěžit Republikánskou stranu. Nyní byl s dalšími zástupci skupiny Republicans for national renewal v Praze, kde se účastnil konference a navazoval kontakty s SPD. Hovořili jsme s ním o poměrech v Republikánské straně a o šancích na její obrodu.

Schůzka s Okamurou. A nejen to. Právník pracující pro kandidaturu Trumpa promluvil pro PL
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Mark Ivanyo

Vaše skupina se jmenuje Republikáni pro národní obnovu (RNR). Co je tou obnovou, o kterou usilujete?

RNR je organizace, která působí v Republikánské straně a chce z ní udělat stranu hnutí Amerika na prvním místě, stranu America First. Proti tomu stojí stranický republikánský establishment. Pracujeme na místní, státní a federální úrovni, pomáháme s přípravou na volby, pracujeme pro kandidaturu Donalda Trumpa na prezidenta v roce 2024 a pro všechny ostatní, kteří mají zájem vytvořit vlasteneckou stranu. Snažíme se vytvářet infrastrukturu, aby se tato agenda mohla prosadit.

Jsme proti radikální levici, která je ve společnosti na vzestupu, ale také nesouhlasíme s některými lidmi v naší straně. Chceme Republikánskou stranu obnovit konzervativními hodnotami a impulsy, které přináší prezident Trump.

Často mluvíte o konzervativních hodnotách. Jakou sílu tyto hodnoty mají v dnešních Spojených státech?

Důležitá otázka. Jsme svědky mnoha společenských a kulturních změn, zejména v posledním desetiletí. Amerika dnes není stejná jako Amerika na začátku tisíciletí. Většinu těch změn tlačí levice, taky v podobě LGBT agendy, transgender dětí a takových nesmyslů. A současně vidíme velký posun doleva v ekonomice a v politice.

Ale sledujeme také oživení tradičních křesťanských hodnot. Lidé na politické pravici o těchto hodnotách mluví více než kdy předtím. A mluví o nich tím více, čím je tlak levicové agendy silnější.

Je to „tichá konzervativní většina“?

Pravděpodobně ano, pravděpodobně je tu konzervativní většina. Jsou to ale lidé, kteří nejsou tolik zvyklí aktivně politicky vystupovat, levice vždycky bývala hlasitější. Ale teď vidíme, že začínají být aktivní, a to velmi. A to je ten velký rozdíl.

Z České republiky sledujeme, že existují určité vnitrostranické spory a rozdíly mezi „Trumpovými republikány“ a „tradičními republikány“ nebo „republikánským establishmentem“, jak jste to nazval. Nejsem si ale jistý, zda úplně rozumíme, kde a v čem tyto hranice vedou a co republikány dělí. Můžete se pokusit to vysvětlit?

My reprezentujeme stranu prezidenta Trumpa, stranu, jak říkáme, America First. Republikánský establishment vládl ve Spojených státech velmi dlouho a zvykl si na funkce. Takže zatímco voliči Republikánské strany, hlavně střední třída, vždy chtěli to, co dnes nabízí America First, vedení strany se postupně stalo vyloženě socialistickým.

Oni lidem nabízejí, že jim zajistí pěkná města a technologické vychytávky, ale když Trump přišel se zásadou, že obchod má být na prvním místě („business as usual“, tak pojmenoval prezident Trump svou strategii diplomacie, postavené na vyjednávání a hájení národních zájm, pozn. red.), tak to pro ně bylo neuvěřitelné a nepochopitelné.

Základem politiky jsou vždy lidé. A hnutí America First ukázalo, že obyčejní lidé skutečně mohou v politice něco dokázat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…