Šéf KSČM Filip: Kunda sem...? I prezident je jenom člověk. Říká lidem do očí i nepříjemné věci. Ne vždy je možné rozlišit alkoholismus od nemoci. A kdyby byl prezidentem Schwarzenberg...

19.08.2015 4:43

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip míní, že v prezidentské volbě občané zvolili dobře. Kritika Islámského státu ze strany Zemana je dle něho naprosto v pořádku. Miloš Zeman je stále stejný. Říká lidem do očí i věci nepříjemné a pamatuje si události z minulé doby velmi dlouho.

Šéf KSČM Filip: Kunda sem...? I prezident je jenom člověk. Říká lidem do očí i nepříjemné věci. Ne vždy je možné rozlišit alkoholismus od nemoci. A kdyby byl prezidentem Schwarzenberg...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Lze si v obecnosti říci, že šlo o úspěšných dva a půl roku? Je dobře, že prezidentem se stal zrovna Zeman, a ne Karel Schwarzenberg? Co by dnes bylo v Česku jinak?

Přímá volba prezidenta byla přáním občanů České republiky. Hodnotit období Miloše Zemana lze až po jeho ukončení. V současné době má za sebou pouze část svého volebního období. Mám za to, že občané zvolili dobře; a na rozdíl od Karla Schwarzenberga nedělá politiku pouze jedním směrem, ale uplatňuje politiku všech azimutů. Nikdo z nás nemůže dnes odhadnout, kam by směrovala Česká republika, kdyby zvítězil Karel Schwarzenberg. Pouze on sám může odpovědět, kterým směrem by celkovou politiku Hradu orientoval.

Prezident Zeman se vydal poměrně aktivně na pole zahraniční politiky. Kritizoval sankce proti Rusku, navštívil Moskvu a metropole dalších postsovětských států, rovněž jel do Číny. Co z jeho „východní“ politiky lze chválit, a co ne? Dle expertů zanedbává tradiční pojetí lidských práv a preferuje dělání byznysu... Je to dobře? Je něco, co se mu v oblasti vztahů s někdejším SSSR a Čínou nepodařilo, byť o to sám stál?

Miloš Zeman nebyl jediným kritikem sankcí proti Rusku a já se k tomuto názoru mohu jen přiklonit. To, že navštěvuje bývalé státy Sovětského svazu či Čínu, je z titulu jeho funkce naprosto v pořádku. Umožnění etablování české podnikatelské sféry v těchto státech je rozhodně formou pomoci při odbytu jejích výrobků či technologií. Zdali se mu vše v oblasti vztahů se zahraničím podařilo uskutečnit, nemohu posoudit. Jen on sám ví, jakých cílů chtěl a chce i v budoucnu dosáhnout.

Islám, imigrace, Islámský stát... Zde prezidentův hlas zní jasně: Odmítá přijímání muslimských uprchlíků, Islámský stát srovnává s nacismem, vybízí k ostraze hranic před imigranty. Liberální komentátoři tvrdí, že se podbízí xenofobním pudům české veřejnosti. Postupuje v tomto tématu Zeman správně? Má šanci zlepšit si u české veřejnosti ratingy popularity skrze hraní na tuto notu, či dokonce výrazně posílit svou pozici? Kterými výroky v oblasti imigrace a islámu spíš prospěl, a kterými spíše uškodil?

Mám za to, že ve vztahu k Islámskému státu hovoří český prezident stejně jako zástupci evropských států i světových velmocí. Ohrožení Islámským státem je jedno z největších, které dnešní svět zažívá. V žádném případě nejde o zlepšení ratingu popularity, ale o důslednou eliminaci hrůz, které Islámský stát přináší celému světu. Chapadla Islámského státu postupně pronikají na další území, a proto mám za to, že postoj Miloše Zemana vůči těmto skutečně nacismu blízkým hrůzám je naprosto v pořádku.

„Kunda sem, kunda tam...“ „Vláda zkurvila služební zákon.“ Jistě si pamatujeme prezidentovo rozhlasové vystoupení, po kterém pedagogové namítali, že prezident kazí děti. Zeman se hájil, že šlo o citace. S odstupem doby: Pomohlo toto extempore Zemanovi, nebo si jím uškodil? Je zde názor, že podobnými kroky prezident utvrzuje své pevné jádro...

Nemám rád v rámci jakékoliv komunikace hrubé výrazy. Jenže si zase řekněme, kdo z nás je nepoužil, a i prezident je pouze člověk. Tudíž i on, jako každý z nás, může i chybovat. Rozhodně bych za tím nehledal jakýkoliv hlubší záměr.

Vrávorání nad korunovačními klenoty, kauza Peroutka, výroky o zdravotně postižených či slova, že 17. listopadu nešlo o masakr. Zeman zkrátka umí zaujmout. Jak vidíte tyto jednotlivé „případy“ a doplnil byste nějaké?

Hrad se snažil tyto věci vysvětlit. Někdy méně, někdy více zdařile.

Pokud jde o Zemanovu popularitu, tak ta utrpěla jak po „lánském puči“, tak po zmíněném vulgárním vystoupení. Ale později se začala zvedat, což je i současný trend. Každopádně, zakotvuje se někde lehce nad padesát procent. Je dle vás Zemanův cíl mít co nejvyšší popularitu, nebo mu stačí to „něco“ nad padesát procent? Za Havla i Klause měl prezident zpravidla vyšší podporu.

Všichni máme ještě v živé paměti oblíbenost průzkumů popularity u expremiéra Paroubka. A všichni víme, jak pomíjivé a rychle staré tyto průzkumy mohou být. Rozhodně si však myslím, že toto Miloš Zeman v žádném případě neřeší. Má příliš mnoho jiných povinností, než zabývat se těmito margináliemi.

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře, novináři zase nemají rádi Zemana. Kdo za tento vztah může? Jsou novináři na prezidenta zbytečně zlí, nebo jen chrání Česko před jeho, jak naznačují, poklonkováním Rusku, buranstvím, xenofobií a podobně? A jak reagovat na Zemanovy výpady vůči ČT a snahám jí škodit?

Takto bych vztah Miloše Zemana k novinářům, ani novinářů k němu nedefinoval. V každé profesi, a to i té novinářské, najdeme lidi fundované, ale i ty, kteří svou práci nezvládají. V tomto případě mnohdy převládne hon za senzacemi. Výsledkem je povrchní zpravodajství či nedostatečně zdůvodněný problém, který může dělat ten dojem, o němž hovoříte. V žádném případě si nemyslím, že prezident chce ČT škodit. Jde prostě o vyjádření názoru, který byl dán k diskusi. A stejně tak bych se mohl ptát, zdali i jiní politici jsou takto „přísně“ z řad novinářů hodnoceni jako Miloš Zeman.

„Nebudu fíkusem v koutě a úředníkem, co jen podepisuje,“ opakuje často prezident a jedná podle toho. Například odmítá jmenovat některé profesory, komentoval složení vznikající vlády a hlavně, bez ohledu na sněmovní většinu, jednu vládu sám stvořil. Zaslouží si jako přímo zvolený prezident Zeman víc svobody? Které kroky, kterými vybočil nad běžný rámec, mu lze schvalovat, a které již ne? Má dojít k úpravě prezidentských pravomocí?

Současné prezidentské pravomoci jsou dostatečné. Každý z nás má v demokratické společnosti právo na názor a jeho vyřčení. V žádném případě si nemyslím, že je nutné s ním vždy souhlasit. Co se týče jmenování některých profesorů, až do dnešních dnů je o tomto vedena bohatá diskuse. A v tomto ani já, stejně jako mnozí další, s prezidentem nesouhlasím.

Ať už je to jakkoliv, nezanedbatelná část české veřejnosti nemůže svého prezidenta ani cítit, a to už od voleb. Jde o liberálně založené voliče, bohatší voliče a o mládež. Co k tomu říci? Prezident je někdy častován výrazy typu „prase“, je mu vyčítán jeho vzhled, sklony k alkoholismu a kouření a jiné zcela osobní věci, kvůli kterým Zeman prý „neumí reprezentovat“. Je to zasloužené? A je správné kritizovat politika za takové čistě osobní záležitosti? Jak nahlížíte na mladé aktivisty, kteří proti prezidentovi demonstrují?

Mě by spíše zajímalo, zdali kritici prezidenta mají vždy svůj názor ověřen. Každý máme k něčemu sklony a ne vždy je možné rozlišit alkoholismus od nemoci, pokud tento stav vnímáme pouze zprostředkovaně prostřednictvím médií. Také zlozvyků máme zajisté každý hodně a kouření je prostě zlozvyk. Nikdy jsem si však nevšiml, že by za tento zlozvyk byl stejně kritizován pomocí mediálního prostoru například senátor Kubera. Mládí bylo a bude vždy nespoutané, ale na druhé straně si pojďme uvědomit, kolik lidí dalo současnému prezidentovi svou důvěru. Koneckonců i tak velmi „oblíbené“ průzkumy pro něj vychází v podstatě dobře.

Co vás naopak napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech a když vidíte, že mimopražské obyvatelstvo prezidenta považuje za svého „tribuna“? Je to politicky správné, nebo jsou ti lidé pomýlení? Proč mají rádi zrovna Zemana?

Proč mají lidé v regionech rádi Zemana? To je otázka pro ně. A myslím, že vám na ni rádi odpoví.

Komu dle vás prezident v českém systému politických stran nyní fandí? Je to Babiš? Které politiky podporuje? Pokusí se ještě do konce svého mandátu v rámci svých pravomocí uškodit Bohuslavu Sobotkovi? Mají jeho „koně“ v ČSSD šanci k návratu na výsluní? Či najde jiné spojence?

Jedno přísloví říká: Do melounů a do lidí nikdo nevidí. Tuto otázku by měl zodpovědět prezident Zeman. Nikdo z nás není schopen odpovídat za druhého člověka.

Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček, Jan Veleba a jiní. Jak posoudit prospěšnost jednotlivých prezidentových blízkých pro něj samotného? Dává mu hradní aparát dobrý servis? Čí ostudou je, že prezident republiky a bytostný politik Zeman nemá vybudovanou svou prezidentskou stranu? Kdo by mu mohl pomoci to napravit, pokud to je ještě možné?

Podle mě by se neměla posuzovat prospěšnost těchto lidí pro prezidenta samotného, ale spíše pro tuto republiku. Zeman kdysi propůjčil straně, o které hovoříte, své jméno, ale rozhodně se nikdy nesnažil ji budovat jako předseda strany. Pokud lidé, kteří toto měli činit, nedokázali stranu dostatečně etablovat, je to věcí především způsobu, jakým to dělali a dělají. Nejsou jistě prvními ani posledními, kterým se to u nás, v České republice, zcela nepodařilo. Některé rychle vzniklé subjekty už dnes na politickém nebi ani neexistují. Trend zakládat nové strany či politické subjekty je v dnešní době jakousi módou. Objevují se v nich staronové tváře a před volbami i nové sliby, které záhy zmizí v propadlišti dějin.

Čím se Miloš Zeman změnil od doby, kdy byl premiérem? Odpustil už „zrádcům“, kteří ho o prezidentský post připravili v roce 2003? Ve vší úctě k prezidentovi, jak se na něm projevuje stárnutí?

Podle mě je Miloš Zeman stále stejný. Říká lidem do očí i věci nepříjemné a pamatuje si události z minulé doby velmi dlouho. Zdali odpustil, to je opět otázka pro něj. A co se týče stárnutí, ještě lidstvo nenašlo lék, který by jej zastavil. Tato spravedlnost platí naštěstí pro všechny a nelze ji oddálit ani silou, ani penězi.

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu? Pojede na klidnější vlně, bude pouze vyčkávat na příležitost vstoupit do politiky v krizové situaci, nebo ještě zintenzivní své akce ve věci migrace, Ruska a Ukrajiny a podobně? Prostě, co provede a jakou radu by od vás dostal?

Z vašich otázek mám dojem, že by měly být položeny spíše prezidentovi. Jak jej však znám, zůstane stejný. Co udělá ve svých dalších postojích k zahraničí, opravdu nevím. Má rada je, aby jednal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ve prospěch občanů a České republiky.

Nelze skončit jinak než úvahou, zda Miloš Zeman v roce 2018 znovu bude kandidovat do funkce prezidenta. Bude? A uspěje? Jací protikandidáti asi typově budou stát proti němu? Tomáš Halík, Jan Švejnar, někdo jiný? Jakým způsobem, s jakými tématy by volby mohl vyhrát?

Je otázkou, zdali bude chtít Miloš Zeman v roce 2018 svůj život podřídit i nadále práci pro lidi bez jakéhokoliv nároku na soukromí a s vědomím, že i nadále bude terčem pro mnohé oponenty. Moderní doba jistě připraví i nová témata. Věřím však, že naši občané mají zdravý rozum a i příště se rozhodnou správně. Tak, aby nemuseli nikdy litovat, komu dali hlas v této jistě velmi důležité volbě.

Nakonec ještě zcela na závěr, zcela obecně... Co prezident Miloš Zeman dle vás zanechá českému národu, jakou stopu svým prezidentstvím nechá? Co byste napsal do učebnice dějepisu pod jeho jméno?

Volební období prezidenta Zemana ještě neskončilo. Může se udát hodně věcí. Rozhodně však v učebnicích dějepisu zazní, že byl prvním prezidentem zvoleným přímou volbou občanů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…