Šéf KSČM Filip: Provokativní vojenská cvičení NATO zvyšují pravděpodobnost konfliktu s Ruskem, Ukrajina před bankrotem a protiruské sankce...

15.03.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Jsem zásadně proti přítomnosti cizích vojsk na našem území. Pokud jde o vojenské cvičení, ať je co nejkratší,“ říká předseda Komunistické strany Čech a Moravy a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. V půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné uvedl, že situace na Ukrajině je více než dramatická a skončí s největší pravděpodobností státním bankrotem. Promluvil také o vraždě Němcova.

Šéf KSČM Filip: Provokativní vojenská cvičení NATO zvyšují pravděpodobnost konfliktu s Ruskem, Ukrajina před bankrotem a protiruské sankce...
Foto: hns
Popisek: Vojtěch Filip v půlnočním rozhovoru

Pane předsedo, jelikož se jedná o půlnoční rozhovor, prozraďte, co budete dělat v sobotu o půlnoci?             

Budu spát, týden byl náročný, a tak si rád odpočinu.

Jaký je Váš názor na to, že Američané poslali do Pobaltí tanky a vojáky? Myslíte si, že je opodstatněná obava z rozpoutání válečného konfliktu v Evropě?   

Pokud bude pakt NATO a zejména USA neustále zvyšovat počet svých vojáků v zahraničí, což nemá žádný mezinárodněprávní podklad, protože to odporuje čl. 1 mezinárodního paktu o občanských a politických právech, a plánovat provokativní vojenská cvičení, bude případný konflikt čím dál pravděpodobnější a obava z války mezi lidmi více přítomná. Myslím, že Evropa má dost sil si své věci řešit sama, bez USA, a měla by se podle toho chovat.

V minulých dnech náš stát přijal několik desítek Volyňských Čechů, kteří ze strachu z války opustili Ukrajinu, další přijedou. Co Vy si myslíte o této pomoci?   

Je to pomoc pochopitelná a v naší zemi řešitelná. Mnohem lepší by ovšem bylo, kdyby česká diplomacie dala jasně najevo, a to při všech jednáních jak v Bruselu, tak v Kyjevě, že nepodporuje fašistické tendence v nové ukrajinské vládě a že pokud chce Ukrajina vstoupit do Evropské unie, musí respektovat právo občanů na jejich názor a politickou organizovanost. A zejména přestat používat armádu proti vlastním občanům.

Podle charity, která se o ně stará, je jim nabízeno poměrně hodně pracovních míst. Jak je to podle Vás možné, když si tolik lidí v České republice stěžuje na nezaměstnanost?

Nabízení je jedna věc a realita druhá. Půjdu se osobně přesvědčit do přechodného ubytování na Písecku.

Jak vidíte situaci na Ukrajině, jak se bude podle Vašeho názoru vyvíjet? 

Situace je víc než dramatická a skončí s největší pravděpodobností státním bankrotem. Oligarchové si nenechají snížit své zisky a poperou se mezi sebou. Ukrajinská vláda neovládá ani svou armádu, natož aby ovládala soukromé armády oligarchů. Urputný boj proti federalizaci stejně povede k rozpadu státu, pokud se nenajde včas politická síla, která zastaví občanskou válku.

Jak hodnotíte sankce proti Rusku? Mají podle Vás nějaký smysl? Mají nějaký dopad na českou ekonomiku?  

Sankce jsou více než kontraproduktivní, EU včetně ČR doplatila na sankce snížením ekonomického výkonu nebo minimálně zhoršením našich možností. Evropany vyklizený prostor okamžitě zaplnily americké firmy, registrované v neunijních státech. Z toho vyplývá, že jsme opět za hlupáky.

Je Vám například známá situace v jihočeské Madetě, která přišla o významné trhy v Rusku?

Ano, situaci znám, byl jsem v podniku osobně, pokoušel jsem se pomoci prostřednictvím běloruských firem, ale jak to dopadne, na to se zeptejte vedení podniku.

Jak hodnotíte zahraniční politiku České republiky v uplynulých 25 letech, kam směřovala a kam směřovat bude? 

To bychom si měli položit otázku, jak která vláda respektovala český národní zájem a postupovala podle toho. Někteří ministři zahraničních věcí spíše prosazovali zájem jiných zemí, než zájem český, někteří i podle svých cestovních pasů, které jim jiné státy vydaly.

Objevuje se kritika naší přílišné loajality k USA a Západu obecně, někdo zase kritizuje údajnou vstřícnost některých politiků k Rusku. Co si o tom myslíte Vy?   

Nejde přece o příklon na západ nebo na východ. Jde o to, o čem občané suverénní země rozhodli. Pokud jsme po referendu součástí EU, pak nejsme ani členským státem USA ani součástí Ruské federace. Tady mi ale chybí jasná formulace emancipovaného zájmu Evropy proti ponižující politice USA.

Co si myslíte o vraždě Němcova?

Byl bych rád, kdyby tato vražda byla co nejdříve objasněna a vyšetřování nebylo politicky zneužíváno ve zvyšování politického napjetí mezi EU a RF.

Jak hodnotíte případnou účast amerických ozbrojených sil na společném vojenském cvičení v České republice, nehrozí obava, že tato vojska mohou na našem území zůstat natrvalo? 

Jsem zásadně proti přítomnosti cizích vojsk na našem území. Pokud jde o vojenská cvičení, ať jsou co nejkratší (např. do týdne, deseti dnů) a v co nejklidnější době.  Nevím, proč máme cvičit právě s Američany, když zatím jsme vždy byli v sestavě s Velkou Británií nebo Holanďany.

O minulém víkendu jste byl jako host na akci „Podpořte demokracii a prezidenta ČR“.  Proč Vy sám jste ho podpořil? Co si myslíte o přístupu některých médií vůči prezidentu Zemanovi, jak si vysvětlujete trvalou nepřátelskou kampaň vůči němu v některých médiích?  

Podpořil jsem na setkání s občany vzpomínku na zakladatele Československého státu a parlamentní demokracie a byl bych hloupý, kdybych takové možnosti vystoupit na veřejném shromáždění občanů nevyužil. Zároveň jsem upozornil na nebezpečí válečného konfliktu a na potřebu diplomatického úsilí na obranu míru.

Jak v této souvislosti hodnotíte Českou televizi?

Jako medium, které, žel, nezvládá svou veřejnoprávní roli. Je to velmi smutné.

Mluví se o tom, že by mohla a možná i měla být opět zavedena povinná vojenská služba. Prezident naopak podporuje spíše profesionální armádu, ale v médiích promluvil o „dobrovolné domobraně“ s tříměsíčním výcvikem. Jaký je na to Váš názor? 

Jsem pro obnovení odvodové povinnosti, tedy proto, aby stát měl zjištěno, kdo může z konkrétního ročníku vůbec vykonávat vojenskou službu, pokud by bylo potřeba. Byl bych spíš pro model blízký švýcarskému, tedy pro absolvování minimálního základního výcviku. Jeho délku je potřeba upřesnit.

Nedávný sjezd ANO vyvolal mezi mnohými politiky ohledně některých prohlášení Andreje Babiše velkou diskuzi. Odmítají například většinový volební systém. Jaké je k tomu stanovisko vaší strany a je něco z projevu Andreje Babiše, s čím zásadně nesouhlasíte, nebo naopak máte shodný názor? 

S většinovým volebním systémem nesouhlasím, je méně demokratický než poměrný. Na velkou většinu věcí mám jiný názor než pravicový A. Babiš.

Jak vidíte budoucnost hnutí ANO a politickou budoucnost předsedy Babiše?

Jako osud politických stran a hnutí na jedno použití, jejich sjezd na tom nic nezměnil, předseda Babiš se v klidu vrátí do svých oddlužených firem.

ČSSD měla v posledních parlamentních volbách nejhorší výsledky za posledních dvacet let. Příliš pro ně dobře nedopadly ani loňské komunální volby. Čím si myslíte, že to je? Je podle Vašeho názoru současný předseda ČSSD silným předsedou?

Předseda Sobotka bude mít po sjezdu silný mandát. Horší výsledky ve volbách jsou svědectvím o tom, že lidé nevěří, že své volební sliby ČSSD splní, viz církevní restituce. A neměli bychom se jim divit.

Jakou vidíte budoucnost vaší strany na politické scéně? Myslíte si, že udrží svoji slušnou pozici? Proč podle Vašeho názoru nedošlo 25 let po sametové revoluci k zániku KSČM, jak někteří politici předvídali?  

KSČM je reálnou a zejména realistickou politickou silou a stranou, která je alternativou na politické scéně ČR. Je tedy stranou budoucnosti.

  • Další půlnoční rozhovory ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…