Šéf Senátu: Vadí mi, jak někteří díky korupci enormně zbohatli

30.07.2014 15:10

OBHAJOBA SENÁTNÍHO MANDÁTU O premiéru Bohuslavu Sobotkovi, mediálně málo vnímané práci v Senátu anebo o plánech pro příští měsíce, o tom naše redakce hovořila s předsedou horní komory Parlamentu Milanem Štěchem.

Šéf Senátu: Vadí mi, jak někteří díky korupci enormně zbohatli
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Pane předsedo, budete obhajovat svou senátní funkci?

Ano, byl jsem nominován Českou stranou sociálně demokratickou.

Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v horní komoře Parlamentu?

Vzhledem k tomu, že jsem za uplynulou dobu, kdy jsem senátorem, získal důvěru senátorů i pro nejvyšší funkci, tak se při vší skromnosti domnívám, že jsem svoji práci vykonával dobře. Není mi známo, že by někdo ze senátorů nebo z okolí mou práci v čele Senátu zpochybňoval nebo kritizoval.

Je něco, co byste chtěl vyzdvihnout? Co se Vám opravdu povedlo?

Myslím, že se mi povedlo udržet situaci, kdy je Senát komorou slušně jednajících politiků. Horní komora dokonce v době, kdy politické subjekty ztrácely důvěru, naopak podporu veřejnosti získávala. Za nejcennější považuji to, že se mi podařilo i při časově náročném výkonu funkce předsedy Senátu udržet stálý a široký kontakt s mým senátním obvodem, zejména s představiteli obcí, tady zejména starosty.

Vždy se najde někdo, kdo by Senát nejraději zrušil. Můžete nám říct, proč by se rušit neměl?

Anketa

Odlehčená prázdninová otázka... Ale odpovězte na ni podle pravdy: Přáli byste si, aby se Karel Gott aktivně zapojil do politiky?

5%
95%
hlasovalo: 3903 lidí
Dvoukomorový parlament mají vyspělé země, mezi nimi USA, Velká Británie nebo Francie. U nás je horní komora součástí ústavního systému, vícekomorový parlament máme od vzniku Československa, tedy skoro 100 let, s výjimkou 2. světové války byl vždy na území naší země dvoukomorový parlament. Myslím, že loňská vládní krize a následné rozpuštění Poslanecké sněmovny výrazně potvrdily, že Senát je schopen v takovém krizovém období velice přispět ke stabilitě v naší zemi. V Senátu je v současném období mnoho politiků se zkušenostmi z nejrůznějších oblastí veřejného života. Výrazné množství senátorů pochází z komunální politiky a k posuzování návrhů zákonů se přistupuje právě z tohoto úhlu pohledu a také z pohledu širšího občanského spektra. Mandát senátora totiž není možno chápat úzce stranicky, ale spíše z pohledu občana a regionu, ve kterém žije.

Kdo si myslíte, že bude absolutním vítězem letošních komunálních a senátních voleb?

Přeji si, aby to byli občané. Aby si zvolili politiky, kteří budou prosazovat hodnoty přínosné pro občany, a ne pro politiky samotné nebo pro úzké zájmové skupiny.

Jak byste zhodnotil premiéra Bohuslava Sobotku? Myslíte si, že svou pozici zvládá?

Premiér Bohuslav Sobotka sice nepůsobí jako výjimečně charismatický vůdce, ale z osobní zkušenosti vím, že je to velmi pracovitý, zkušený a z hlediska znalosti fungování státu schopný člověk, který je plně ztotožněn s programem sociální demokracie a v čele vlády si podle mého přesvědčení vede velmi dobře. Dokonce si nedovedu představit, že by ho kterýkoliv ze současných členů koalice mohl nahradit. Někteří členové vlády sice mají silácká prohlášení a přitom nemají ani základní znalosti toho, jak stát funguje ve svých institucích a co je potřeba dělat, aby nenastal kolaps.

Co si myslíte o současném ministrovi financí?

Současného ministra financí pro krátkost výkonu jeho funkce nebudu hodnotit. Soutěž o nejlepšího ministra financí nepovažuji za seriózní, protože každý ministr svou funkci vykonával v odlišných A tím pádem nesrovnatelných) podmínkách dění ve světě a v Evropě.

Jak hodnotíte současného prezidenta Miloše Zemana?

S prezidentem Milošem Zemanem mám přátelský vztah založený na dlouhé známosti. Myslím, že si vzájemně říkáme příjemné, ale i ty složitější věci, a jednáme v zájmu stability politického systému v naší zemi. Pokud mám na některé otázky jiný názor než pan prezident, říkám mu to osobně a neprezentuji to veřejně, protože jsem přesvědčen, že případné sporné otázky máme řešit v úzkém kontaktu a s cílem nalézt shodu a nezvyšovat napětí ve společnosti. Těchto sporných záležitostí je velmi málo a doposud jsme je byli schopní kultivovaně a seriózně řešit. I z toho pohledu hodnotím práci Miloše Zemana kladně.

Jaké problémy podle Vás Českou republiku trápí nejvíc?

Těchto problémů je mnoho, uvedu jen některé: velmi mi vadí, že společnost – a nejen v České republice – se majetkově a příjmově neustále prudce polarizuje, což vede k nestabilitě, a proto mnoho lidí nemůže žít plně kvalitní život. Vadí mi velmi, že média v rukách silných finančních skupin a jednotlivců vytváří často fiktivní obraz dění ve společnosti a trvá vždy velmi dlouho, než to občané zjistí a provedou korekci svých názorů. Vadí mi vysoká nezaměstnanost, přestože v Česku nedosahuje kritických hodnot některých dalších evropských zemí. Vadí mi, že firmy mohou unikat před placením daní do daňových rájů, že někteří politici v současnosti strkají hlavy do písku před nespravedlivým nastavením daňového a pojistného systému v naší zemi, ale i v Evropě. Vadí mi, že někteří díky korupci získávají enormní bohatství, ale také silný společenský vliv, a i to, že mnoho pokrytců, kteří v době Klausovy privatizace nahromadili velké majetky, se dnes tváří, že s tou dobou neměli nic společného a patří mezi nejhlasitější kritiky. K polistopadové době mohu říci to, že nejhlasitějšími kritiky vedle politické opozice byly odbory, v jejichž čele jsem stál, a které i přes enormní tlak vládních politiků a vůči nim servilních médií konaly několik velkých demonstrací proti tehdejší vládní politice, která umožňovala právě privatizační praktiky zmiňovaného období.

Co ještě byste chtěl v Senátu stihnout?

Do podzimních senátních voleb nás čeká projednání zákonů, které nám budou postoupeny z Poslanecké sněmovny, například to bude zvýšení důchodů, zákon o státní službě. Společně s kolegou Františkem Bublanem a Alenou Gajdůškovou navrhujeme zákon, který má omezit pracovní dobu ve dnech významných státních svátků. Jinak čekám, že ještě do října k nám přijde mnoho desítek zákonů a dalších právních předpisů včetně návrhů na jmenování ústavního soudce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…