Šéf Svobodných Mach: Vládne tady oligarcha, který drží média a my kritizujeme Rusko. Pozor na utajovanou smlouvu s USA

06.08.2014 8:25

ROZHOVOR Evropská unie si z evropských voleb žádný signál neodnesla a ve velké koalici eurolidovců a eurosocialistů bude dál tlačit nové a nové regulace. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Vyjádřil se i k ukrajinské krizi, utajované smlouvě o volném obchodu mezi USA a EU či k nedávnému projevu maďarského premiéra Viktora Orbána, který volá po budování národního státu.

Šéf Svobodných Mach: Vládne tady oligarcha, který drží média a my kritizujeme Rusko. Pozor na utajovanou smlouvu s USA
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Jak se díváte na poslední vývoj ukrajinské krize?

Je mi líto lidí, kteří trpí občanskou válkou na Ukrajině. A hodně smutné je, že to vedlo až k sestřelení letadla Malajských aerolinií a zemřeli tak další nevinní lidé. Myslím, že by se měla ukrajinská vláda pokusit jednat s rebely a nabídnout regionům větší autonomii. Vím ale, že se to snadno říká zvenčí a že domluva znesvářených stran bude těžká.

Máte pocit ohrožení Ruskem?

Nesmíme se nikdy nechat ukolébat pocitem, že v Evropě 21. století nám nic nehrozí. Je potřeba se mít stále před Ruskem na pozoru.

Jak se bránit Vladimiru Putinovi, vystoupíme-li z Evropské unie?

Rusko nás nijak nenapadá. Jsem zastáncem korektních vztahů s Ruskem a odpůrcem sankcí, které vyprovokují jen odvetu. Kdyby ale někdo naši zemi ohrožoval, je dobře, že jsme členem NATO, členství v EU na naši obranyschopnost nemá žádný vliv.

Protiputinovští komentátoři píší, že slabá Evropa bude zranitelná proti Putinovým mocenským hrátkám a že země, které obchodují s Ruskem a jsou na něm závislé, ztrácí svou svobodu. Co si o tom myslíte?

Svobodu ztráceli ti, kteří dávali přednost levnému plynu před nezávislostí. My platíme od pádu Sovětského svazu za ruskou ropu a plyn tržní ceny. Díky tomu nejsme na Rusku závislí, můžeme kupovat ropu ze Západu a plyn z Norska. Ukrajinci celá léta dávali přednost nákupu plynu pod cenou. Cenou za to ale je zranitelnost a závislost na Rusku.

Jak dnes s odstupem času vidíte vůli Evropské unie naplnit signál, který v eurovolbách vyjádřili voliči?

Evropská unie si z evropských voleb žádný signál neodnesla a ve velké koalici eurolidovců a eurosocialistů bude dál tlačit nové a nové regulace. Přitom signál byl jasný - rekordně nízká účast svědčící o ignorování EU ze strany většiny lidí, vítězství euroskeptiků ve Francii i ve Velké Británii, úspěch nových skeptických stran v Německu, České republice a dalších zemích.

Do jaké míry je projednávání smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA (TTIP) podle vás utajováno? Co bychom o tom měli vědět a nedozvídáme se to?

O smlouvě se jedná utajeně a nám – europoslancům – i vládám předloží Evropská komise až finální vyjednaný text. To lze chápat, Evropská komise nemusí informovat o dílčích návrzích smlouvy. Pak se ale může stát, že Evropský parlament nebo některá vláda členské země smlouvu nakonec odmítne. Věřím, že Evropská komise poskytne brzy nějaké předběžné znění výborům Evropského parlamentu a budeme vědět, co se tam píše a jestli není smlouva jednostranně výhodná pro USA – třeba v možnosti amerických firem žádat náhrady za zmařené investice v arbitrážích.

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Maďarský premiér Viktor Orbán nedávno prohlásil, že liberální demokracie se v Maďarsku neosvědčila a že jeho země se chce inspirovat ekonomicky úspěšnými zeměmi, jako je Čína, Singapur, Turecko, Rusko nebo Indie. Jak vnímáte tato slova? Lze je chápat jako snahu o znovuustavení nadvlády národní politiky nad ekonomikou, integračními procesy a přistěhovalectvím, jak se třeba domnívá politolog Jiří Pehe, který v této souvislosti hovořil o ohrožení demokracie, nebo dokonce o nakročení k diktatuře?

Nevím, jak byl míněn Orbánův výrok. Ale i já si myslím, že náš model demokracie vede k předlužování a mnohým ekonomickým potížím. Inspiraci pro Českou republiku bych ale hledal spíš v Hongkongu a ve Švýcarsku, kde ústava zakazuje politikům zadlužovat zemi a zvyšovat daně.

Jak v této souvislosti reagujete na fakt, že dle indexu Freedom House Maďarsko kleslo nejvíc v Evropě, nicméně podle Transparency International je na tom lépe než my, co se týče boje s korupcí?

Nevěřím těmto indexům. Korupci nebo svobodu médií je velmi obtížné měřit. Netroufám si říct, o kolik jsme na tom u nás lépe než v Maďarsku nebo Rusku. Každý vidí, že u nás stejně jako v Maďarsku a Rusku existuje obrovské propojení státu velkého byznysu, že existuje obrovský vliv státních médií na veřejné mínění, že soukromá média jsou v rukou oligarchů propojených s vládou. Když největší oligarcha a mediální magnát, který zbohatnul díky zákonům šitým v jeho prospěch, je dnes v České republice ministrem financí, nemůžeme příliš kritizovat Maďarsko a Rusko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…