Šéf Unie bezpečnostních složek prozradil, co se za Langerovy éry skutečně dělo

07.04.2014 18:46

ROZHOVOR Policisté stále sedí v kanclu na rozdrbaných židlích, prozradil ParlamentnímListům.cz šéf Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek. Podle něj se sice za Ivana Langera zmodernizovaly služebny, ovšem jen naoko. „Přemalovaly se vnějšky služeben, ale ten vnitřek zůstal hrozný,“ zmínil k tomu Vítek.

Šéf Unie bezpečnostních složek prozradil, co se za Langerovy éry skutečně dělo
Foto: archiv JV
Popisek: Jiří Vítek, předseda Unie bezpečnostních sborů

Dočetla jsem se, že jste odborová organizace a vaším primárním cílem je zlepšení a zkvalitnění podmínek pro příslušníky bezpečnostních složek. Proto mne zajímá, zda mají už řadoví policisté ve službě příjemnější pracovní podmínky, hezčí služebny...

Ani ne. Stále je to někde strašné. Já bych vám doporučoval jít se podívat třeba na služebnu vedle O2 Areny. Hala je moderní, postavená za několik miliard, ale když tam někdo na hokeji dostane takzvaně přes držku anebo ho okradou na koncertě, tak se dostane na služebnu, která je zařízená kolem roku 1975. Ta ostuda prostě tady je, neboť nejde jen o tuto služebnu. K zásadnímu zlepšení tady tak nedošlo. Ale dobrou věcí je, že policistům v tomto pomáhají městské části, které někdy pro služebny nakupují počítače nebo tablety.

Před lety se hovořilo o tom, že třeba ředitel pražské policejní správy má super vybavenou kancelář, ale řadoví policisté – a to jak vyšetřovatelé, tak operativci i s vysokou policejní hodností – mně osobně říkali, že mají přitom v kanclu rozdrbané židle. Stále to platí?

Oni ti „nahoře" to mají jako reprezentační místnosti. Ale když se jdete třeba podívat na služebnu v Praze Na Palmovce, tak tam je to prostě hrozné. Chybí tomu všemu systém. Jde o to, že jednotně za bývalého ministra Ivana Langera se udělalo to, že se naplánoval a namaloval a vybavil vnějšek služebny, ale ten vnitřek zůstal hrozný.

Já jsem nedávno chtěla na jedné ze služeben podat trestní oznámení na jednoho nepoctivého podnikatele a velmi mne překvapilo, jak služebna vypadala hezky. Takže takto hezké to je jen pro návštěvy?

Přesně tak. Pro samotné policisty to není žádná sláva. Navíc se ještě za Langera přemalovávala auta na modro. Ono je pro novináře třeba dobré požádat tiskové oddělení, aby zpřístupnilo podívání se na nějakou menší služebnu. Vždy tam najdete předek modrý a pak se vzadu posadíte na rozdrbanou židli a teprve pak pochopíte, o čem to je.

Mají policisté už všichni přístup na internet? Ještě před pár lety to nebyla samozřejmost, a dokonce tehdy ani nemohli někteří operativci svobodně faxovat.

Ano, na internet přístup už naštěstí mají, i když ten internet na služebnách nemá žádnou velkou závratnou rychlost.

Dříve byl také problém s tím, že policisté měli limitovaný obsah benzinu, který směli projet, dokonce se jim kvůli tomu doporučovalo, aby více chodili pěšky...

Tak toto už naštěstí není. Dnes policisty spíše nejvíce štve, že jim bylo odebráno z platu deset procent, což je v průměru tři tisíce až tři a půl tisíce korun. Měly se jim tyto peníze vrátit v lednu 2014, ale nic se jim nevrátilo. Jen nějaká dvě procenta.

A dělá v tomto podle vás něco pozitivního nový ministr vnitra Milan Chovanec?

Věříme, že udělá. Jeho přístup je zatím dobrý, stejně jako byl u Martina Peciny. Desátého dubna máme schůzku s panem ministrem a s panem premiérem, takže uvidíme...

Který z ministrů byl podle vás nejhorší? A komu byste dali plusové znaménko?

Nejhorším byl podle nás Jan Kubice společně s Ivanem Langerem. Mezi lepší pak patřil Radek John a Martin Pecina, i když John nám peníze spíše odebral, ale za něj se alespoň začalo něco rozjíždět. Ono se tady pořád nadává na Nečasovu vládu a na ty „Topolánky“ ve smyslu, že se nic nedělalo. Ovšem za Nečase a za Johna se skutečně začalo jít do těch kauz a to pak zvláště Nečase semlelo. To ale stálo i místo tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho, kterého tam dal John, ale i jemu lze přičíst to, že se začaly ty velké kauzy rozplétat.

Zajímal by mne váš názor na celorepublikové útvary jako je Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Dá se podle vás spolehnout na to, že tyto útvary pracují dobře?

Selhání jednotlivce se nedá zabránit nikde. Všude je třicet procent lidí, na něž se nemůžete spoléhat nikdy. Ale myslím, si, že tyto útvary patří mezi nejlepší, naopak GIBS, tedy Generální inspekce bezpečnostních sborů, patří mezi ty horší.

Co se týče Vězeňské služby, tak nedávno byl odvolán její generální ředitel Petr Dohnal. Myslíte si, že v tomto paní ministryně Válková udělala dobře?

Jestli se má něco zlepšit, tak si myslíme, že je dobře, že byl pan Dohnal odvolán. My to vítáme, a co přijde, tak uvidíme. Ale pan Dohnal s naší organizací zrovna extra nespolupracoval, my jsme jej moc nezajímali, na rozdíl od dvou policejních prezidentů Červíčka i Lessyho. Ti se s námi v pohodě bavili, spolupracovali, pan Dohnal ne. Situace ve Vězeňské službě je ale podle mě velmi tristní a podmínky zaměstnanců Vězeňské služby jsou otřesné. Snad se to vše brzy zlepší. Už jsem pro vás v minulém rozhovoru říkal, že jestli se někde dotáhl bossing a mobbing do dokonalosti, tak je to právě ve Vězeňské službě. Zatímco odsouzený má někdy velmi volné podmínky, tak bachař je trestán za nezapnutý knoflíček apod.

Vy sám jste byl policistou? 

Já jsem byl 14 let hasičem, tedy pracoval jsem v hasičském záchranném sboru. V současné době vlastním internetovou televizi a pracuji v médiích, zajišťuji třeba PR služby.

Co by podle vás nyní policie potřebovala nejvíc? Jsou to peníze? Nebo něco jiného?

Koncepci. Jednoznačně koncepci. Na pět let dopředu. Aby ti policisté věděli, že teď bude nábor, teď nastoupí tito kluci, za tři roky nás bude tolik a za pět let budeme brát tolik peněz a budeme mít tolik oddělení. Aby ti policisté věděli, co bude. Ono se to sice říká, ale když si vzpomeneme na to, jak ti komunisté plánovali pětiletky... Policisté také dopředu potřebují mít některé věci naplánovány, neboť je jakákoliv změna znervózňuje. Jestliže se dvakrát změní policejní prezidenti, dvakrát se změní nějaký způsob náboru, tak to ukazuje na to, že ona firma nefunguje dobře.

Měl by to tedy takto nastavit ministr Chovanec?

Ano, aby tam byla nějaká jistota. Musí se také změnit charakter náborů, neboť dnes jsou v takovém stavu, že policisté, co přicházejí, tak jejich kvalita není dobrá. Odráží se to potom na ulici tím, že policisté jsou tupí, neumějí jednat s lidmi, neumějí mluvit, jsou arogantní, myslí si, že jsou pistolníci nebo co. Ono to ale není o fyzické kondici ani o tom, že máte svaly. Na to jsou speciální jednotky, ale na té ulici musí mít autoritu, musí umět jednat s lidmi. Musí to být skutečně podle hesla „pomáhat a chránit“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…