Šéf nevládní americké organizace Haznedar pro PL: Emigranti posílí zemi, do které míří. Dejme Afriku a Evropu dohromady

24.10.2015 19:10

ROZHOVOR Turecko obchodně posiluje a získává vliv nejen na Blízkém či Středním Východě. Svědčí mu prohlubující se kontakty s Evropskou unií. O tom, ale i o situaci uprchlíků si ParlamentníListy.cz exkluzivně povídaly se světovým prezidentem Junior Chamber International (JCI), tureckým podnikatelem Ismailem Haznedarem, členem Společnosti pro strategické plánování. JCI jako nezisková organizace existuje již sto let, působí ve 120 zemích a má 5000 poboček a zabývá se podporou mladých aktivních podnikatelů. Sídlí v St. Louis v USA a jde o vůbec první návštěvu jejího šéfa v České republice.

Šéf nevládní americké organizace Haznedar pro PL: Emigranti posílí zemi, do které míří. Dejme Afriku a Evropu dohromady
Foto: Archiv KÚ PK
Popisek: Ismail Haznedar (zcela vlevo), v čele náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner

Podnikáte v několika tureckých společnostech. Jaký je váš názor na současnou ekonomickou situaci Turecka. Země zažívá ekonomický boom, má mnoho mladých lidí - jaká je situace vzhledem k jejich pracovnímu uplatnění?

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Pocházím z Istanbulu. V roce 2008 jsem byl lokálním prezidentem naší organizace v Istanbulu a v roce 2010 národním prezidentem Turecka. V tomto období jsem právě viděl, jak naše ekonomika vzrůstá. Od roku 2007 jsme podporovali vzdělávání podnikatelů. Dělali jsme i soutěže pro nejlepší podnikatelské záměry. Byli jsme takovým průkopníkem a přinesli jsme podnikatelské prostředí do Turecka. Za několik let tam velmi narostl podnikatelský systém. V současné době je v Turecku hodně podnikatelských inkubátorů. Je tam také hodně investorů. Existuje více iniciativ a společností mimo vládní organizace. Vláda poskytuje granty až do výše 10 000 dolarů a také bezúročné půjčky. Jde to přes organizaci, která se zabývá podporou malých a středních podniků. Je na to i speciální legislativa. Dostáváte speciální úlevy na daních, třeba až 75 procent. V oblasti technologií to je až 100 procent. Další zajímavost je istanbulská burza, kde otevřely úplně nový trh pro start-upy. Týká se to také mladé populace ve věku kolem třiceti let. Každý rok ukončí univerzity více než milion lidí, pro které je třeba vytvořit pracovní místa.

Co říkáte tomu, že se znovu oživují poněkud pozapomnělé přístupové rozhovory s Evropskou unií? Jistě to bude další velký stimul pro tureckou ekonomiku…

Největším obchodním partnerem pro Turecko je Evropská unie. V tomto období jsme měli také několik překážek, byla to třeba ekonomická krize. Stále však EU zůstává pro Turecko největším ekonomickým partnerem. Turecko hraje hlavní přemosťovací roli na Blízkém Východě i v severní Africe. To, že se s EU pokračuje v jednáních, přináší více prostoru pro vzájemnou kooperaci.

Do Turecka odešly statisíce mladých lidí ze Sýrie a zamířily jak do Ankary, tak do Istanbulu. Podle dostupných informací utečenci v Turecku nemohou pracovat, nicméně nevychýlí se trh práce, nebo to bude podle vás naopak o povzbuzení, protože se jedná o řadu poměrně vzdělaných lidí?

Jde hlavně o humanitární záležitost, protože lidé museli odejít ze své země a museli tam nechat všechno. Odešli kvůli základnímu lidskému právu – žít a přežít. Pokud vím, v Turecku jsou více jak tři miliony utečenců a v Jordánsku a Libanonu také. V Evropské unii již se jedná o další statisíce. Všichni tito lidé, ať již jsou vzdělaní nebo nevzdělaní, se přesunují, aby přežili.

V naší organizaci jsme se zaměřili na to, abychom vysvětlili, co znamená imigrace. Když jste utečenci, nic neplánujete. Součástí plánu, jak je integrovat, je třeba jim zajistit alespoň základní úroveň života. A to je něco, co by se mělo dělat z dlouhodobého hlediska. Teď se snažíme zlepšit povědomí o situaci především mezi mladými lidmi. To má samozřejmě vysokou hodnotu. Nesmíme zapomenout, že ve Spojených státech je spousta lidí z Evropy, a ti se sem stěhovali hlavně proto, aby měli lepší život. Jako po první světové válce, nebo například hodně lidí z Itálie či Irska emigrovalo do Ameriky či do jiných částí světa a to samé se stalo i po druhé světové válce. Pokud toto spojíte s podnikáním, tak víte, že tito lidé tam přinesli spoustu energie a synergie, protože to bylo bez omezeného myšlení, bez hranic. Oni hodně riskovali, že se přestěhovali, že změnili svůj život. Prostě, kamkoliv jdou, přispívají k posílení dané země. To bylo faktem pro Spojené státy. Emigranti nebo uprchlíci vlastně vystavěli tuto zemi. To samé se dá říci i o Německu po druhé světové válce, kdy hodně lidí z Turecka přišlo do Německa. Možná, že to bylo plánované, a tím hodně přispěli právě Německu. Když se nad tím zamyslíme ve smyslu spolupráce, tak aby to přineslo něco dobrého pro všechny. Je jasné, že Evropa se snaží být v budoucnosti více konkurenceschopná. Právě na Středním východě je spousta lidí, kteří hledají příležitosti a způsob, jak žít. Měli bychom vymyslet nějaké řešení, kdy všichni budou spokojeni a získají nějaký viditelný růst. Když jsem debatoval v Bruselu na Evropské komisi, tak vím, že je tu několik iniciativ, které by měly podpořit podnikání na Středním východě a subsaharské Africe. EU i Evropská komise je v tom aktivně zapojena. Právě v hledání příležitostí pro mladé lidi a podnikatele v jejich zemích. EU je lídrem a iniciátorem vývoje při hledání řešení.

Letos jsem navštívil více jak 50 států ve všech kontinentech. Snažíme se pomáhat mladým lidem, protože jsme sami mladí, a předávat jim zkušenosti

Hovořil jste o konkurenceschopnosti Evropy. Kontinent nám ale stárne a do popředí se dostávají státy s velkým potencionálem, například členové skupiny BRICS. Jezdíte po světě, a určitě vidíte, že tam je mnoho mladých lidí a velký potencionál…

Věřím, že vyrovnanost je něco, co přináší více přidané hodnoty. Když se podíváte na Evropu, tak má také spoustu silných stránek. Evropa má historii, vše, co dnes pohání svět, pochází z Evropy. Evropa má instituce, padesát let pracuje na tom vytvořit jeden velký kontinent, a to je velká zkušenost. Dnes se pokouší spojit 28 států a vytvořit něco společného. To jsou ty silné stránky. A určitě je tu pro Evropu určitá výzva ohledně stárnutí populace. Když se Evropě povede skloubit ty zkušenosti s novými inovacemi a kreativitou, tak jí to možná opravdu posílí.

V Bruselu jsme také mluvili o summitu mezi Evropou a Afrikou, aby došlo k propojení těch silných stránek, o kterých jsem hovořil. Vždyť Afrika má mladou populaci a Evropa má zkušenosti a instituce. A těmito partnerstvími se může vytvořit více přidané hodnoty.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…