Šéf pirátů: Ať nám Brusel nic nedává, než Kalousek vymyslí, kudy teče 150 miliard

08.04.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Šéf českých pirátů o hlouposti politiků, vládních reformách, eurodotacích a protržené plíci.

Šéf pirátů: Ať nám Brusel nic nedává, než Kalousek vymyslí, kudy teče 150 miliard
Foto: hns
Popisek: NEPOUŽÍVAT Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš je nyní mediálně žádaným politikem. Protesty proti dohodě ACTA, která by mohla podle jejích kritiků narušit svobodu internetu, kterou čeští internetoví piráti spoluorganizují, jej vynesly na mediální výsluní. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, jak lze skloubit civilní zaměstnání s prací politika.

Další půlnoční rozhovory ZDE

Co děláte o půlnoci ze soboty na neděli?
Já většinou spím. Chodím v týdnu normálně do práce od osmi hodin ráno. Navíc piráti nejsou nějaký časově nenáročný koníček. Takže spím.

Jak lze skloubit Vaši práci, jste databázový specialista, s dráhou politika?
Vstávám v šest ráno a chodím spát kolem půlnoci. Mám přítelkyni, hraji v kapele. To je docela náročné i fyzicky. Občas zkolabujete, občas vám třeba něco praskne, třeba plíce.

Plíce?
Ano v létě. Byl to spontánní pneumotorax. Je to o prioritách. Přítelkyni říkám: První je práce, druhá je maminka, třetí jsi ty. A zezdola v domě slyším: Špatně, první je maminka. Práci se chci věnovat, být profesionálním politikem není žádná garance odbornosti.

Ministr Miroslav Kalousek o vás na videu jako pirátech prohlásil, že jste kokoti. Jak to s odstupem hodnotíte?
S panem Kalouskem to bylo vtipné. Ale on má výborný PR a tiskový odbor a dokázal to otočit ve svůj prospěch a založil si klub kokotů.  Miroslav Kalousek o kameře věděl.  Pak to byla spíše zábavná historka, nemělo ho to poškodit. Taky si dám rád pivo. Bylo horší, když pak někoho zfackoval.



Jak hodnotíte vládní reformy obecně?
Za sebe si myslím, že reformy jednotlivých oblastí byly potřeba, ale ta realizace nejsou reformy. To jsou jen škrty. Systém je děravý, nic se proti tomu nedělá. Pro rok 2010 to byly ztráty jen na veřejných zakázkách ve výši 150 miliard korun. Další ztráty jsou na pozastavených evropských dotacích. Myslím si, že dokud se tu korupce nevyřeší, tak by nám ty peníze z Bruselu ani neměli dávat. Než to Kalousek a než to Drábek vymyslí. Veřejné zakázky mají být vidět před zadáním a také po něm, vše musí být úplně transparentní. Pokud se ucpe 150 miliard a zefektivní se čerpání eurodotací, tak máme přebytkový rozpočet a můžeme si dovolit solidární stát. To jsou přece naše peníze. Přicházejí jen škrty a nepřichází celkové zlepšení.



S jakými očekáváními vzhlížíte k podzimním volbám? Mohou pirátům pomoci protesty proti ACTA?
Zatím jsme kandidovali od roku 2009 ve všech volbách. Máme čtyři komunální zastupitele. Chceme kandidovat ve všech krajích. Zatím doporučení je postavit vlastní kandidátky, nechodit do koalic. Během protestů proti ACTA  a pozastavení její ratifikace můžeme zapojit další osobnosti, které souhlasí s naší politikou, a budeme je stavět na naše kandidátky. Naši myšlenku mohou šířit dál. Náš cíl jsou ale evropské volby. V Německu to trvalo pět let, než piráti prorazili. V Německu teď piráti mají v preferencích devět procent. Na rok 2014 už budeme stavět první piráty do Poslanecké sněmovny.



Ve studentských volbách jste byli čtvrtou nejsilnější stranou s téměř osmi procenty hlasů. Neměl by se snížit věk pro volební právo?
V tom věku to není. Zaběhnutí politici o nás neustále hovoří jako o dětech. Ale ta druhá internetová generace dorůstá.  Budeme velkou konkurencí ČSSD, potažmo KSČM. Jsme alternativa. Nemáme program, který je pravolevý, a doufám, že získáme informované hlasy, ne jen protestní.



Co Vám nejvíce vadí na smlouvě ACTA? Znění nebo způsob ratifikace, tedy to, jak se vyjednávala v utajení?
Aby ta dohoda fungovala, předpokládá souhlas všech zúčastněných. A to projednávání je samozřejmě netransparentní. I zpravodaj Evropského parlamentu odstoupil kvůli tomu netransparentnímu projednávání. Ministerstvo průmyslu se vyjadřovalo v tom smyslu, že jde o standardní mezinárodní smlouvu. Ale ona má trestně-právní dopad a bude to posuzovat evropský soud pro lidská práva. To utajování nebylo adekvátní. Také jde o to, jak ta smlouva vznikla. Tu iniciovali vlastníci nahrávacího monopolu.

Kdy jste se prvně o ACTA dozvěděl? Z WikiLeaks?
Informace o ACTA existují dlouho, již v roce 2008 informace zveřejnili na WikiLeaks. Nikdo se o to moc nezajímal.  ACTA je první věc, kde se hovoří o kopírování o nějakém problému, ale to je základ rozvoje naší civilizace. Když se objevily prováděcí dokumenty, kde se hovoří i o odpojování od internetu, tak je to pro nás problém. Nebudu řešit věci ohledně ničení padělků. Jde hlavně o svobodu internetu.  Zásadní je také narušení svobody v rámci obchodu. Jde tam o to, že poskytovatelé připojení k internetu mají povinnost ohlídat obsah internetu. Ale to by si měl ohlídat ten, kdo to produkuje. Navalí to na někoho, kdo s tím nemá nic společného. Na tom přece není nic pravicového, přitom to podepsali zástupci ODS a TOP 09. Pokud by existovalo „zatípávání“ internetových stránek a informací, pak to zneužití pro politický boj, firemní boj, je velmi nebezpečné. Dalším problémem je, že by mohlo být zneužito právo na soukromí.
Nám jako pirátům nejde o stahování hudby nebo filmů, ale o internet je zásadní platformu pro komunikaci. Pokud mám něco chránit, autorský obsah, tak se ten obsah musí analyzovat. A to je něco nepřípustného. Pak tu může být i snaha vypínat nepohodlnou kritiku.



Co říkáte na to, že vláda řekla, že ratifikaci ACTA pozastavuje?
Já tomu moc nerozumím, co to má znamenat, že někdo něco pozastavuje. To je sporné, stejně se mělo hlasovat až v červnu. Pozastavení nemusí znamenat vůbec nic.  Jsem rád za iniciativu Anonymous, za tyto lidi. Když se ozve internetová generace, tak to politici spíše slyší. Už i pan poslanec Jiří Paroubek objevil, co je internet. Takže i obyčejný člověk přes internet, přes e-mail dosáhne na svého poslance.  Pokud píší jednotlivci z různých adres, tak je ten politik nemůže odfiltrovat. A pak i politici zjistí, že je mnoho lidí, které to zajímá a kterým například smlouva ACTA vadí. Odboráři v ulicích do poslaneckých kanceláří nedokřičí. Budou krajské volby, takže i politici hledají aktuální témata.



Jak hodnotíte skupinu Anonymous? Jste nějak personálně propojeni? 
Hovoříme samozřejmě s nějakými lidmi. Ale to je paradox, novináři po nás neustále chtějí nějakého mluvčího.  Na našich serverech probíhá jejich diskuse, kterou necenzurujeme. Uchopit ale Anonymous je strašně těžké. To jsou žertéři. Anonymous může být kdokoli. Je to naprostá demokracie. Jde o jejich řečníka a jeho kontakty, sociální internetovou síť.
Když Vy si vymyslíte, pro příklad, sestřelení vlády zítra v jednu hodinu. Tak si v paintbrushi nakreslíte tu zprávu a někde ji vyvěsíte. Podaří se Vám přesvědčit sto lidí, že to je „ta“ zpráva. Ale někde se objeví nějaký bloger, který má sociální síť větší, a řekne: to není Anonymous, to je falešná akce, klučina, který to vyvěsil tady z té adresy. Ale pokud pro tu vaši akci přesvědčíte dostatek lidí, tak už to je legitimní akce.



Ministr Drábek je kritizován za nový systém výplaty sociálních dávek, především nový software padá, je pomalý, úředníci si stěžují. Máte k tomu podrobnější informace? Jsou osobní data milionů lidí v bezpečí?
Ty systémy jsou děravé, zvláště u státní správy. Zabezpečení u soukromých firem je lepší, dbají na to. Ve státní správě to ale podceňují, zabezpečení dostávají spřátelené firmy, které k tomu nemají patřičnou kompetenci, ti lidé tomu nerozumějí. Únik dat třeba z ODS. To bylo vyneseno zevnitř. Jen okopírováno. To není žádný útok, to není žádný hacking. Když nemáte ohraničen svůj pozemek, tak po něm můžu přejít. To není žádné prolamování. Pokud to někdo crackne, tak to nezveřejňuje, ale využívá ta data a pracuje s nimi.



Jak se Vám osvědčil projekt PirateLeaks? Žaloval Vás někdo kvůli zveřejněným informacím?
Nežaloval. Nemá to být bulvár. Používáme standardní cestu, jak ověřovat informace. Například jsme chtěli informace po ministerstvu financí o České konsolidační agentuře. Pan ministr Miroslav Kalousek nám oznámil, že to je v utajení. Jsme teď u soudu a soud se bude zabývat tím, zda je ministerstvo oprávněno tuto informaci utajovat.

Jak se mají Vaši tři křečci?
Teď mi jeden pošel, takže mám aktuálně jen dva. Tak si tam v tom terárku nenáročně žijí.

 

Ivan Bartoš je předsedou České pirátské strany. Pochází z Jablonce nad Nisou. Od roku 1999 žije v  Praze, kde vystudoval Ústav informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Kalovy univerzity. V průběhu studia (1999–2005) se zabýval převážně problematikou vyhledávání a získávání informací z heterogenních systémů a možnostmi jejich integrace.
Zkušenosti získané v rámci profesní skupiny ZIG Czechia (Z39.50 implementation group CR) shrnul v rigorosní práci Aplikace protokolu Z39.50 a perspektivy dalšího rozvoje. Před ukončením studia působil po dobu jednoho semestru na Computer Science Faculty na University of New Orleans, LA, USA, kde se zabýval převážně výzkumem v rámci projektu Information Search and Retrieval in Libraries. Trends, Theory and Practice – Perspectives for Further Development.
Prošel několika firmami, kde se věnoval převážně navrhování a realizaci databázově orientovaných projektů. V současnosti pracuje jako databázový architekt a analytik v mezinárodní společnosti. Jako DJ mixuje psy-trance, hraje na akordeon a zpívá v kapele. Nehraje počítačové hry. Má dva křečky.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Novák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…