Šéf pražské ODS tvrdě zaútočil na Babišovy lidi

24.09.2014 16:30

ROZHOVOR Filip Humplík, předseda pražské ODS, pro Parlamentní Listy řekl nejen to, kdo může za dluhy jeho strany, ale také to, co si opravdu myslí o Babišovi.

Šéf pražské ODS tvrdě zaútočil na Babišovy lidi
Foto: red
Popisek: Filip Humplík (ODS)

Vaše kampaň k podzimním volbám je velmi konzervativní. Můžete nám prozradit, kdo je jejím autorem?

ODS používá tzv. LayAutomat – aplikaci, která pro kampaň umožňuje každému z kandidátů vytvářet snadno a rychle individuální grafické materiály.

Všimli jsme si, že vaše billboardy jsou umístěné na velmi lukrativních místech. Museli jste si tato místa zamluvit s velkým předstihem, nebo jste měli štěstí a zbyly na vás?

Kampaň je především cílená, proto využíváme pouze ty nejlepší plochy. Nesnažíme se zaplevelit republiku přehnaným počtem billboardů, takové kampaně nemají smysl. Vzhledem k tomu, že přes 20 let pracuji v reklamě, se mi podařilo vyjednat příznivou cenu.

Aktuální výzkum SANEPu přiřazuje pražské ODS něco kolem osmi procent. Co je cílem očima členů volebního štábu?

Lidé v Praze vidí, že za nimi přicházíme s pokorou. Zároveň ale také říkáme, že přicházíme s nejlepším kandidátem na primátora panem docentem Bohuslavem Svobodou. S osmi procenty se rozhodně nespokojíme, budeme mít více, kampaň teprve začíná.

Co říkáte působení primátora Hudečka na radnici a obvinění, která se vůči němu objevují?

Pan Hudeček svoji funkci bohužel nezvládá. Jak lidsky, tak manažersky. Jeho poslední výroky, v nichž Prahu povyšuje nad ostatní regiony Česka, jsou jen trapnou ukázkou toho, jak by hlavní město nemělo být vedeno. Obvinění v kauze Opencard je stejně účelové jako u Bohuslava Svobody. Prostor by měl být dán spíše zkušenějším kandidátům, kteří si už stačili vybudovat hostečné renomé a mají v očích veřejnosti respekt.

Co si myslíte o uvalování sankcí vůči Rusku včetně ukončení spolupráce mezi Prahou a Moskvou, ke kterému došlo z popudu vedení magistrátu?

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí
Sankce vůči Rusku jsou jediným možným řešením. Ukončení spolupráce mezi Prahou a Moskvou je však spíše politické gesto před volbami. Nic více bych za tím nehledal.

Jak ODS zasáhly dluhy ve výši desítek milionů korun a kdo je podle Vás odpovědný: Jiří Pospíšil?

Všichni ti, kteří byli v minulých letech odpovědni za hospodaření strany. Z historie známe mnoho případů, kdy se strany dokázaly dostat i z horší finanční situace. Například lidovci po volbách 2010 měli na krku téměř dvojnásobné dluhy než ODS a vzhledem k tomu, že se nedostali do sněmovny, tak i jejich příjmy od státu byly mnohem nižší. Petr Fiala je schopný manažer a jsem přesvědčen, že si s dluhy poradí.

Praha je podle mnohých bojiště. Městský soud navíc před několika dny povolil kandidaturu hnutí Pro Prahu Jany Volfové a rovněž Pro Prahu Zbyňka Passera. Pak tu máme Jana Kasla, Restart, DOMOV nebo Patrioty s MHD zdarma. Je to, myslíte, pro voliče dobře, že si mohou vybrat, nebo ne?

Volič z toho musí být bezpochyby trochu zmatený. Podívejme se na západ od našich hranic, kde už demokracie úspěšně funguje desítky let a kde voliči především preferují tradiční demokratické strany. ODS do rodiny takových stran patří, což oceňují také naši voliči.

Na jaké kandidáty ve Vašich řadách byste rád upozornil?

Jednak je to bezpochyby kandidát na primátora pan docent Bohuslav Svoboda a pak samozřejmě všichni ostatní. Patří sem nejen úspěšní živnostníci a podnikatelé, ale také populární starostové a zástupci starostů některých pražských městských částí.

Andrej Babiš pro METRO řekl, že Praha je rejdištěm největších kmotrů. Nevíte, o kom mluvil, on nejmenoval…

Výroky pana Babiše není nutné komentovat. I kdyby tu žádní kmotři nebyli, tak by si je musel vymyslet, protože nic jiného než hovořit o spálené zemi neumí. Nemá smysl si nalhávat, že je na pražském Magistrátu vše v pořádku, ale jediný, kdo má reálnou sílu to měnit a taky tak činil, dokud nebyl odvolán, je Slávek Svoboda.

A poslední dotaz: jaký názor máte na Radmilu Kleslovou, šéfku jeho ANO, která je často spojována s StB?

Pan Babiš se snažil vytvořit u veřejnosti dojem, jak je jeho hnutí schopné a zároveň čisté. Voliči ale nejsou hloupí a vidí, že se z jeho strany spíše jedná o slepenec různých lidí s různými názory a různou minulostí, kam bohužel zapadá i paní Kleslová. Její intenzivní vazby na Tomáše Hrdličku jsou nepopiratelné a je paradoxní, že zrovna pod vedením paní Kleslové chce Adriana Krnáčová čistit Prahu. Kdybych žil jinde, tak bych se tomu smál, ale jako Pražanovi mi do smíchu není. Snad na to voliči neskočí. ANO není standardní politickou stranou, volič neví, co do ní vlastně může očekávat.

Filip Humplík je spolumajitelem reklamní agentury Konektor. Vystudoval masovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Od 90. let pracoval v reklamních agenturách Leo Burnett a Boomerang. Poté byl ředitelem agentur Point2Point a Clubmark. Od Guerilla Worldwide Association dostal v roce 2006 titul „Official Guerilla Guru/Teacher” pro Českou republiku. Od dva roky později stál o zrodu agentury Konektor. Filip má celkem pět dětí. Mezi jeho zájmy patří zejména rodina, politika, hudba a literatura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…