Šéfka Regionální televize: Pokud budou stanice hledat úspory, řada lidí přijde o práci

15.04.2020 21:17

ROZHOVOR Program s názvem RegionalniTelevize.cz mediálně propojuje regiony České republiky a na jednom místě přináší aktuální zpravodajství z obcí, měst a krajů naší země o společenském, ekonomickém, kulturním či sportovním dění. ParlamentníListy.cz vyzpovídaly ředitelku této televize Evu Stejskalovou především v souvislosti se změnami, které přinesla pandemie koronaviru.

Šéfka Regionální televize: Pokud budou stanice hledat úspory, řada lidí přijde o práci
Foto: archiv redakce, tan
Popisek: Eva Stejskalová, ředitelka Regionálnítelevize.cz

Nejsledovanější televize, tedy Nova, přistoupila už nyní k častým reprízám. Jak bude, podle vás, vypadat prázdninové schéma, když reprízy běží prakticky od března?

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí
Je pochopitelné, že televize s velkým archivem nyní budou více reprízovat starší pořady, které jim v minulosti přinesly velké množství diváků. Nic to nestojí, odpadá riziko nákazy výrobních týmů a potenciální sledovanost je vysoká. Je sice otázka, jak dlouho to diváky bude bavit, nicméně z dlouhodobého pohledu se ukazuje, že pro velkou skupinu lidí je stále pohodlnější zapnout televizi bez ohledu na to, co v ní běží, než si hledat kvalitnější obsah na internetu. 

Co říkáte na nový kanál ČT3, což je prakticky jen siláž použitého materiálu?

To koresponduje s předešlou odpovědí. ČT se chová jako Prima nebo Nova, které dalšími kanály, v nichž recyklují starý obsah, zvyšují svůj podíl na mediálním trhu. Je to celkem logický krok, s tím, jak se zvyšuje počet vysílatelů na trhu, a jejich podíl logicky klesá. Je otázka, zda toto chceme po televizi veřejné služby.

Regionální televize mají obecně problém s inzercí. Jak dopadá krize na vás?

Pociťujeme to stejně jako ostatní média našeho typu.

A jak v tomto stavu funguje logistika?

Jsme mnohem více operativní, protože vice obsahu vytváříme po telefonu, respektive po sociálních sítích.

Co jste museli změnit oproti běžnému vysílacímu schématu?

Schéma jsme nijak neměnili, stále přinášíme divákům aktuální zprávy a zajímavosti z regionů a rozhovory na aktuální témata. Ale s ohledem na opatření jsme přešli na bezpečnější režim, tedy více využíváme alternativních technologií a archivních záběrů.

Řada lidí je nyní doma a tráví čas například u televize. Projevila se u vás vyšší sledovanost?

Ano, sledovanost je určitě vyšší, i zásah na sociálních sítích je vyšší.

Může pro televizní průmysl současná krize přinést něco pozitivního?

Ano, myslím, že už přinesla. Výroba obsahu je nákladná, zvlášť ve chvíli, když štáby vyjíždějí denně do terénu. V této situaci, kdy se i výrobní štáby chtějí chránit a je mezi nimi řada rizikových skupin lidí, se ukazuje, že pro to, aby byl divák v obraze a televize byla sledována, není nutně potřeba potkat se osobně s hostem – více se využívají sociální sítě, skype, viber a podobně. A v archivech určitě najdete i zajímavé pořady a filmy, které jsou nadčasové a rozhodně diváka nepohorší.

Plánujete v rámci nouzového stavu nějaké novinky ve vysílání, které by byly zaměřeny například na školu, jako to dělá ČT, na cvičení, jako to dělá O2 a podobně?

Ne, snažíme se maximálně věnovat tomu, čemu se věnujeme už osm let. Regionálnímu zpravodajství a zajímavostem z regionů. Snažíme se ukazovat, že regiony žijí nejen koronavirem.

Jak bude ve výhledu několika měsíců vypadat trh práce s lidmi z televizní branže – reportéři, kameramani, střihači a podobně?

To si netroufám odhadnout.  Pokud ale budou televize hledat úspory, budou je určitě hledat v lidech a budou optimalizovat své nákladové položky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…