Senátor Chládek: Tahle vláda je jedna z nejhorších, které tu kdy byly

17.01.2012 20:05

ROZHOVOR Podle senátora Marcela Chládka (ČSSD) je zbytečné mluvit o fungování vlády premiéra Nečase. Stejně tak o ministru školství, jehož je Chládek stínovým protějškem. I přesto ParlamentnímListům.cz řekl o svých konkrétních plánech a krocích.

Senátor Chládek: Tahle vláda je jedna z nejhorších, které tu kdy byly
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Pane senátore, jak podle Vás v roce 2011 fungovala vláda?

Škoda mluvit. Současná vláda je podle mě jedna z nejhorších, která v České republice kdy vládla. A pokud to mohu porovnat v oblasti školství, tak to, co od doby svého jmenování předvedl v čele resortu Josef Dobeš, nemá obdoby.

Co byste tedy vládě vytkl?

Je toho spousta. Mezi jinými je to třeba nekoncepčnost, časté změny názorů, bezduché škrtání, neřešení problémů občanů a republiky jako celku. V neposlední řadě je třeba také zmínit, že ač se pasovala do role bojovníka s korupcí, muselo už několik ministrů její řady kvůli podezření z korupce opustit. Co se týče oblasti školství, tam se Josefu Dobešovi mimo jiné podařilo totálně rozsypat například systém odměňování na školách a nyní chce dokonce zničit síť regionálního školství. Vůbec se mu navíc nepodařila jím slibovaná reforma vysokých škol. Dalo by se to shrnout, že všechny jeho nápady nakonec skončily fiaskem.

Nedávno vyšlo najevo, že nám hrozí ztráta peněz z fondů EU určených pro rozvoj oblasti školství. Jak se na věc díváte?

Podle toho, co jsem měl možnost číst ve zprávě z Evropské unie, je to jedno z vůbec nejzásadnějších pochybení ministra školství Dobeše (k věci). Ministr navíc o zprávě nemluví pravdu a snaží se vzbudit dojem, že je muzikant. Je tam totiž celá řada velmi zásadních pochybení ze strany jeho úřadu. Pokud s tím Josef Dobeš radikálně nic neudělá, tak reálně hrozí, že přijdeme o 46 miliard korun. V minulosti jsem na to několikrát upozorňoval. Josef Dobeš mi však 31. července prostřednictvím Parlamentních listů sdělil, že má kritika je „politický folklór“. Spoluvinu ale nesou i TOP 09 s ODS, protože když tito koaliční partneři Věcí veřejných měli možnost prostředky přesunout na jiný operační program mimo gesci neschopného ministerstva školství, tak to neudělali.

Jste dlouhodobě jedním z hlavních odpůrců státních maturit. V únoru 2010 jste bojoval u antimonopolního úřadu proti třísetmiliónovému tendru, který vyhrála firma Logica Czech Republic. Vadí Vám ale i koncepce samotných maturit?

Předně je třeba zopakovat, že záměr státních maturit (informace o nich ZDE) jako takový mi nevadí. Při dlouhodobé přípravě tohoto projektu však bohužel došlo k tomu, že současná podoba je naprosto nepoužitelná a to z následujících důvodů:

Zbytečná administrativní náročnost, která neúměrně zatěžuje školy. A Josef Dobeš paradoxně hovoří o tom, že chce administrativu na školách snížit.

Obrovská finanční náročnost – daňového poplatníka státní maturity v podobě, kterou prosadil Josef Dobeš, budou stát 250 milionů ročně. A to nehovořím o tom, že celý projekt stál celkem již více než miliardu. V době, kdy ze strany vlády denně slýcháme, že se má šetřit, je to podle mého názoru jasné vyhazování peněz.

V neposlední řadě jsou to také samotné maturitní otázky. Ty, které jsme mohli vidět v prvním ročníku státních maturit, jsou hodnoceny odborníky velmi negativně, protože se jednalo o otázky, které vůbec neověřovaly středoškolské učivo, mnohé byly navíc zavádějící či nejednoznačné. A některé byly vyloženě chybné.

Jak byste zhodnotil celkové působení Josefa Dobeše na ministerstvu?

Anketa

Dáváte "ano" státním maturitám?

22%
hlasovalo: 555 lidí
Dobešovo působení se dá hodnotit jako nehorázný chaos. Pan ministr často mění své názory a koncepce, co platilo ráno, odpoledne už neplatí. A to už ani nehovořím o častých personálních výměnách jeho spolupracovníků. Obávám se, že po ministru Dobešovi bude oblast školství v totálním rozvratu a je dost dobře možné, že bude trvat hodně dlouho, než to po něm někdo dá dohromady. S nadsázkou lze říci, že až se budou za sto let psát učebnice, období, kdy byl Josef Dobeš v čele ministerstva školství, bude označováno jako doba temna, protože tam, kam Josef Dobeš šlápne, tak sedm let školství nekvete. Co se týče jeho odchodu z čela resortu, tak si myslím - a Josef Dobeš to už několikrát prokázal - že se bude své ministerské židle - i když mu, jak on rád říká, nepřirostla k hýždím - držet zuby nehty.

V červenci minulého roku jsem zveřejnil – i na Parlamentních listech – Dobešovu černou knihu - desatero, tedy seznam jeho největších přešlapů ve funkci ministra školství. Dnes už by to možná bylo dvacatero či třicatero. Josef Dobeš je prostě likvidátorem českého školství. Je to názor nejen můj jako stínového ministra z opoziční strany, ale i názor odborné veřejnosti i samotných studentů.

Kdybyste byl ministrem, jakou reformu školství byste zvolil?

Rozhodně bych nepostupoval tak nekoncepčně, jako pan ministr. Oblast školství je totiž specifická v tom, že v něm funguje značná setrvačnost. Pokud dnes něco zavedeme, reálné dopady se ukážou až časem. Se svým odborným týmem jsem připravil komplexní program školství, tedy alternativu, jak problémy resortu a jejich řešení vidí sociální demokracie. Program bude již zanedlouho představen odborné i laické veřejnosti. Jeho sestavování se účastnila řada kapacit na oblast školství, věřím, že bude odbornou i laickou veřejností přijat velmi kladně.

Mimo jiné se také zabýváte problémy kyberšikany. V USA je kyberšikana od roku 2006 federálním zločinem. V České republice zatím neexistuje žádný nástroj, podle kterého by mohli být nebezpeční šikanovatelé potrestání. Jaká opatření byste v tomto směru tedy navrhoval?

Kyberšikana se s příchodem moderním technologií stala velmi vážným problémem, který se týká více lidí, než si kdo z nás dovede představit. V řadě zemí se přijímají nové zákony a bezpečnostní opatření, které mají kyberšikanu omezit. U nás stále zaostáváme. Vnímám to jako dlouhodobý problém, i z toho důvodu chci v senátu uspořádat na toto téma veřejné slyšení. Pevně věřím, že můj případný návrh na zpřísnění postihů za tzv. kyberšikanu najde své zastánce napříč politickým spektrem. Tento problém totiž nelze podceňovat.

V roce 2009 jste byl také jmenován pacientským ombudsmanem. A jaké máte z práce dojmy?

Byl jsem tehdy osloven Svazem pacientů ČR a tuto funkci přijal (info ZDE). Svaz pacientů totiž nechce mít v této pozici lékaře, protože kancelář ombudsmana nemá suplovat ordinaci lékaře. Pacientští ombudsmani mají k dispozici odborný tým právníků a lékařů, kteří jim pomáhají řešit složitější dotazy. V pozici pacientského ombudsmana jsem působil do doby, kdy jsem se stal stínovým ministrem. Poté už mi čas nedovolil tuto pozici zastávat tak, jak bych si přál, protože jsem z ní odešel. Za téměř dva roky mého působení se mi však podařilo vyřešit celou řadu problémů. Oslovovali mě lidé buď s věcmi, které se týkaly konkrétních případů a které se jim staly v některých zdravotnických zařízeních. Většinou se ukázalo, že za mnoho problémů může špatná komunikace mezi pacientem a zdravotníkem. Některé problémy se ale efektivně řešit nedaly, protože byly dlouhodobé a mnohé se týkaly spíše sociálních věcí. Jsem nicméně za tuto zkušenost moc rád, hlavně kvůli přímému kontaktu s lidmi. Většinou jsem se totiž snažil všechny problémy řešit osobně a ne prostřednictvím e-mailů, telefonů či dopisů.

Nedávná smrt Roma v Tanvaldu (více ZDE) opět rozvířila emoce kolem této národnostní menšiny. Máte obavy, že se tento rok mohou na kterémkoliv místě opakovat rasové bouře?

U takto citlivých otázek se nabízejí tzv. jednoduchá řešení, která zpravidla nabízejí extrémní strany či extrémní politici. Je to ale většinou tak, že tyto problémy nelze jednoduchým způsobem řešit. Osobně lidi podle národnosti a barvy pleti nehodnotím. Hodnotím lidi na slušné, neslušné, pracovité, čestné apod. Vláda bohužel na problémy sociálně vyloučených lokalit zcela rezignovala.

Jste náměstkem středočeského hejtmana Ratha. Kraj skončil v roce 2011 v hodnocení jednotlivých regionů, jako vhodných míst k životu, na posledním místě. Co je třeba podle Vás vylepšit?

Je otázkou, na kolik je průzkum, o kterém hovoříte, validní. Podle mých informací totiž vznikal na základě dotazů u tzv. osobností. Podle posledních socioekonomických ukazatelů je však Středočeský kraj v tomto ohledu na druhém místě hned za Prahou. Vzhledem k tomu, že Středočeský kraj Prahu obklopuje, má tak i strategické postavení. To přináší své výhody i nevýhody. Jedním z kritizovaných bodů Vámi zmiňovaného průzkumu byl fakt, že Středočeský kraj nemá na svém území veřejnou univerzitu. Toto chtělo v minulosti vedení Středočeského kraje změnit a univerzitu ve Středočeském kraji zřídit. Jedna z fakult mohla být například v Kutné Hoře. Náš návrh na založení této univerzity byl však smeten ze stolu, a to především poslanci z řad ODS.

Zároveň také aktivně komunikujete s občany přes naše stránky, tedy přes ParlamentníListy.cz, což je uživateli-občany vnímáno velmi pozitivně. Jste s touto naší službou spokojen Vy?

Parlamentní listy navštěvuji pravidelně a jsem rád, že se na mě občané s dotazy obracejí (profil senátora ZDE). Někdy jich je až tolik, že nestačím ani odpovídat, čímž se všem omlouvám. Dal jsem si však novoroční předsevzetí, že budu čtenářům Parlamentních listů odpovídat včas. Je pro mě velmi důležité být v kontaktu s lidmi, jinak se podle mého názoru ani politika dělat odpovědně nedá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…