Senátor Zeman: Havlíček bojoval, ale zůstal sám. Zbytku vlády pohyb nechybí. Vláda povolila daleko větší shlukování

29.01.2021 15:23

ROZHOVOR Skupina 19 senátorů podala ústavní stížnost, ve které se domáhá, aby brněnský Ústavní soud zrušil vládní nařízení, kterým se zakazuje provoz lyžařských středisek v České republice. Podle senátora Jaroslava Zemana, který společně s Asociací lanové dopravy stojí v čele této stížnosti, v tuto chvíli již asi nikdo nebude schopný zachránit lyžování na českých horách. „Ať vláda „utahuje“ opatření, čísla se zásadně nemění,“ říká v rozhovoru senátor a starosta Albrechtic v Jizerských horách Jaroslav Zeman (Starostové pro Liberecký kraj).

Senátor Zeman: Havlíček bojoval, ale zůstal sám. Zbytku vlády pohyb nechybí. Vláda povolila daleko větší shlukování
Foto: Archiv JZ
Popisek: Senátor Jaroslav Zeman

Jak hodnotíte fakt, že vláda nerozhodla o otevření lyžařských areálů? 
 
To, že vláda dává lyžařským areálům šanci a naději na otevření v listopadu, prosinci a v lednu a pak je to všechno jinak, hodnotím špatně. Lyžařské areály udržují zaměstnance, vyrábí umělý sníh, a to jsou další zatěžující náklady vedle nájmů, revizí, školení pracovníků atd. 
 
Proč jste se rozhodl podepsat ústavní stížnost proti vládnímu nařízení zakazujícímu provoz lyžařských areálů? 
 
Ústavní stížnost jsem podepsal proto, že si myslím, že vláda už několikrát v době nouzového stavu povolila daleko větší shlukování lidí uvnitř velkých obchodů (hobby markety, supermarkety). Lyžařské areály jsou venkovní sportoviště, kde na sebe lyžaři nejsou „nalepení“, jako to bývá u pokladen v obchodech.
 
 
Co si slibujete od podání této ústavní stížnosti? 
 
Od ústavní stížnosti si toho moc neslibuji, protože čas vyhrazený pro lyžování v České republice se chýlí ke konci. Ale je potřeba se postavit proti nesmyslným opatřením vlády ČR v době pandemie.
 
Proč se domníváte, že je uzavření lyžařských areálů v rozporu s ústavními principy České republiky? 
 
Opatření vlády by měla být logická, jasná a vzájemně provázaná. Zatím je vše zmatečné, protichůdné a vzájemně často nelogicky propojené. Myslím si, že v rámci covidu by měli mít občané možnost si bezpečně zasportovat a zbavit se obrovského psychického tlaku v době pandemie. Navíc režim povoleného provozování vleků má i Rakousko a nejsou na tom s pandemií hůře než my. 
 

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
 
V minulých dnech to vypadalo, že ministr Karel Havlíček přeci jen na vládě prosadí otevření lyžařských areálů za přísných epidemiologických opatření. Co se podle vás změnilo? 
 
Ministr Havlíček bojoval, ale bohužel byl sám. Zbytek vlády moc sportovně nevypadá a asi ani nesportuje, takže jim pohyb nechybí. Čísla jsou pořád plus mínus obdobná, ať vláda „utahuje“ opatření, čísla se zásadně nemění. Můžeme mít dva pohledy na jednu, a tu samou věc. První pohled – další opatření nezabírají, nechme občany žít v tomto částečně omezeném režimu. Druhý pohled – opatření nefungují, zakažme lidem vše, včetně vycházení z domova a budeme je navíc strašit v médiích.
 
Vláda se hájí tím, že kvůli vysokým číslům nakažených musí dále tlumit mobilitu lidí. Je to podle vás správná cesta?   
 
Vláda si najde určitě vždy nějaký důvod. Ale normální lidé potřebují v rámci možností v době covidu i zdravě fungovat a žít. To se týká dětí, pracující populace, ale i seniorů. A sport je toho součástí. Jestli se vládě zdá dobré řešení, že občané budou rok či dva sedět doma, nevycházet a nesportovat, nemít sociální kontakty, tak se zcela mýlí. Škody na zdraví lidí budou daleko vyšší, než škody způsobené pandemií.
 

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí
 
Existuje podle vás ještě naděje, že by se letos otevřely české lyžařské areály? 
 
V otevření skiareálů nevěřím. Zbývá na to jeden až jeden a půl měsíce. Bohužel skiareály mají i významnou sociální úlohu, jsou hlavně v pohraničí, tzn. v chudších horských oblastech, kde je zimní cestovní ruch jedinou pracovní možností. Žádné fungující továrny tam nejsou. To si vláda vůbec neuvědomuje, různé dotace a příspěvky z programů COVID jsou spíše „oddálení smrti“, ne na přežití.
 
Co byste vzkázal těm, kteří se těšili, že si již tento víkend na českých horách zalyžují? 
 
Vzkázal bych jim, až budou podzimní volby, ať jdou všichni, co mají rádi lyžování, k volbám. To bude vysvědčení pro vládu, jak zvládla – nezvládla pandemii. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…