Skončíte, nikdo vás nepotřebuje. Primář – psycholog o lidech jako Tomáš Halík, kteří si myslí, že občané jsou hloupí

21.11.2016 4:43

ROZHOVOR Vítězství Trumpa ve mně vzbudilo naději, že náš svět se probouzí do období rozumu, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz psycholog Jiří Brančík. Vysvětluje v něm, proč se mýlí lidé jako Tomáš Halík, i to, že společnost byla rozdělena vždycky. „Až budeme naprosto v jednotě a souladu, bez rozporů, stanou se z nás bytosti podobné mravencům a řízené CMS (Centrální mozek lidstva). Takto bezduchou bytostí se já osobně stát nechci,“ prozrazuje.

Skončíte, nikdo vás nepotřebuje. Primář – psycholog o lidech jako Tomáš Halík, kteří si myslí, že občané jsou hloupí
Foto: archiv
Popisek: PhDr. Jiří Brančík

Lze předpokládat, že svět se po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách určitým způsobem změní? Radujete se vy osobně z výsledku hlasování? V čem pro vás vzbuzuje rozhodnutí amerických voličů naději a v čem naopak strach?

Všude říkám, že v oblasti politiky byl pro mne tento den druhým nejšťastnějším po rozhodnutí britských voličů o Brexitu. Zdůrazňuji – v oblasti politiky. V jiných ohledech je pro mne nejšťastnější každý den. Výsledek těchto voleb ve mně vzbudil další naději na to, že svět, alespoň náš svět, se probouzí do období rozumu. Strach nemám z ničeho, ten bych měl v případě vítězství Hillary Clintonové.

Po celém světě se šíří názory, které u nás například reprezentuje Tomáš Halík. Tvrdí, že vítězství Donalda Trumpa pro něj byl šok a že je to tím, že nevzdělaní lidé jsou manipulovatelní. Předvedl nám Trump skutečně, že cestou k politickému úspěchu může být systematické posilování toho, co je v lidech nejhorší? Lidé prý nejsou schopni vnímat fakta, propadají se do nenávisti v důsledku nechuti k uprchlíkům, homosexuálům a komukoli odlišnému. S tím souvisejí i názory, že Západ čeká pravicová revoluce… Jenže další názorový proud říká, že politici tak dlouho vnucovali lidem něco, co lidé nechtěli, ať už jde o práva menšin nebo toleranci k imigrantům, že už těchto názorů mají dost. Lze říci, kdo má pravdu?

O tom, kdo má pravdu, rozhodne budoucnost. V současnosti je však jasné, že lidé jako pan Halík se těžce mýlí. V čem? Nepochopili jednu základní věc. Lidská populace v součtu není hloupá, dokáže se nějakým způsobem postavit ke skutečnosti. V posledních deseti dvaceti letech mají lidé k dispozici něco, co jim dodává obrovskou sílu – jsou to informace. Ano, zvláště lidé s nízkým vzděláním byli a mohou být manipulovatelní. Počet takto znevýhodněných lidí však klesá. Nejsme již odkázáni na „jediné správné“ informace z mainstreamových médií. Vidím stále častěji, jak úplně běžní lidé se zajímají o informace z různých zdrojů. Sociální sítě již také nejsou jen prostředkem k povrchnímu sdělování svých pocitů. Na nich si lidé informace vyměňují, v diskusích si tříbí názory a schopnost myslet kriticky. V tom tkví zásadní omyl pana Halíka – lidé zkrátka jsou schopni vnímat fakta, a co je nejdůležitější, podle toho reagovat.

Před dvěma lety nebylo vůbec přijatelné přistupovat ke složitému problému migrace způsobem, jaký teď zcela otevřeně prosazuje Trump. Bude politický mainstream přinucen otočit kormidlo? Jakou odezvu můžeme očekávat v Evropě a v ČR?

Trump – kromě jiného – dokázal prolomit hloupou bariéru politické korektnosti. Je jasné, že politici, kterým to mimochodem dochází dosti pomalu, otočí kormidlo. Nevím, zda otočení kormidla je to nejlepší řešení, jsem spíš přesvědčen, že tito lidé mají z aktivní politiky zmizet a věnovat se něčemu, k čemu mají (snad) schopnosti.

Jak zvládají informovat o volbě lídra světové velmoci média, ať už veřejnoprávní nebo soukromá? V případě amerických voleb se jich většina (v USA) postavila proti Trumpovi, kterého silně kritizovala, kdežto nedostatky jeho protikandidátky bagatelizovala. Což se dnes hodnotí jako kontraproduktivní. Myslíte si, že postupně zkusí hledat jiný přístup?

Jsem přesvědčen, že nejen zkusí, budou donucena. Čím? Tlakem veřejnosti, ekonomickými mechanismy. Buď změní kurz, nebo skončí. Jinak – současný stav většiny médií, i světových, je takový, že je zbytečné se o tom příliš rozepisovat.

Globalizace často bere lidem dobře placená pracovní místa a nemá je kdo vytvořit. Menší podniky zanikají, a tak nevytvářejí pracovní místa. A zatímco ti majetnější mají víc, část veřejnosti chudne, o čemž se samozřejmě raději nemluví. Bude vůbec někdo skutečně vážně hledat řešení i pro lidi, kteří jaksi nepatří mezi těch pár vyvolených? Je řešením, že se omezí mezinárodní obchod? Do jaké míry lidé přestávají věřit finančnímu systému kapitalismu?

To, v co lidé přestávají věřit, již dávno kapitalismem není. Je to systém obludně regulovaný, svázaný nesmyslnými omezeními, předpisy, směrnicemi a povinností živit neproduktivní politické neziskovky. Pokud se Trumpovi podaří osekat tento zbytečný balast, bude kapitalismus užitečný i pro ty znevýhodněné. Omezovat mezinárodní obchod není nutné, ani to nejde, nutné je nechat obchodníkům volnou ruku, oni již najdou cesty vzájemné výhodnosti.

Blíží se volby v Německu, ve Francii, v Rakousku. V kontextu Brexitu, do jaké míry může nastat, že kandidáty typu Trump budou volit i lidé v Evropě?

V Evropě jsou kandidáti typu Trump již dávno známí. Jsem přesvědčen, že směřování k rozumu ovlivní víc a víc voličů po celé Evropě, na příkladu Británie a USA se lidé dozvídají, že opravdová změna je možná, že není třeba se bát, případně je možné a vhodné se svým strachem bojovat.

Na závěr se ještě vraťme k 17. listopadu a zkusme situaci u nás shrnout. Když Václav Havel říkal, že musí pravda a láska zvítězit nad lží a nenávistí, kdo tady šíří pravdu a kdo tady lže? Kdo šíří společenské smíření a kdo nenávist? A kdo politicky směřuje nahoru a kdo dolů?

Osobně jsem rád, že se tehdy stalo to, co nás nasměrovalo jinam. Nyní je však tragikomické, že připomínku tohoto dne si nejvíce přisvojují ti, kteří s tím neměli nic společného. To však pomine. Zdůrazňuji již skoro do omrzení: směřování lidské společnosti by mělo být v koridoru zdravého rozumu a kritického myšlení. Realita je taková, že nastavení takového fungování trvalo dříve staletí, nyní se periody zkracují do řádu desetiletí. Současnost nám naznačuje, že v tomto období máme velkou šanci. Je zbytečné se dohadovat, kdo šíří nenávist, kdo rozděluje společnost. Uvědomme si, že společnost byla, je a bude vždy nějakým způsobem rozdělena, proto v procesu voleb lidé volí z více možností. Až budeme naprosto v jednotě a souladu, bez rozporů, stanou se z nás bytosti podobné mravencům a řízené CMS (Centrální mozek lidstva). Takto bezduchou bytostí se já osobně stát nechci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…