Slaboch a lhář Sobotka, udeřil advokát. A sdělil zásadní věci k propuštění Kajínka

23.05.2017 12:14

ROZHOVOR Někdejší politik a známý advokát Jaroslav Ortman nazývá premiéra slabochem a lhářem kvůli jeho chování v době vládní krize, ale kritizuje i prezidenta za jeho snahu zesměšnit premiéra, kterým hluboce pohrdá. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil i k prezidentově milosti pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. „Hra o Kajínka není hrou o Kajínka, to je hra o Zemana. Myslím, že Zeman chce dát najevo, že věří víc Kajínkovi než Sobotkovi,“ prohlásil známý právník.

Slaboch a lhář Sobotka, udeřil advokát. A sdělil zásadní věci k propuštění Kajínka
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Zdá se, že vládní krize pomalu končí, teď už se jen politici hádají, kdo ji vlastně zavinil. Kdo má podle vás nejvíc másla na hlavě?

První taneček začal premiér Bohuslav Sobotka. Ještě se nestalo, aby v civilizované zemi premiér, který veřejně podává demisi, pak to ještě zopakuje prezidentovi, si to další den rozmyslel. Jestli pan Sobotka tvrdí, že ve vládě nemá co pohledávat člověk, který veřejnosti neříká pravdu, tak dokázal, že první, kdo tam nemůže být, je on sám. Protože veřejnosti lhal, že podává demisi, šel kvůli tomu na Hrad, a nakonec si to rozmyslel. Podle mého by měli odejít oba dva – Sobotka i Andrej Babiš. Ale pokud jde o chování prezidenta na Pražském hradě, bylo to největší faux pax, které jsem kdy v životě viděl. Tak, jak se choval Miloš Zeman při přijetí premiéra Bohuslava Sobotky na Pražském hradě, se ústavní činitel nemá chovat, byť se urazil, že ho Sobotka kdysi nevolil a rozhodl se ho zesměšňovat. Musím říci, že větší trapasy než od těchto pánů jsem skutečně v životě neviděl.

Myslíte si tedy, že premiéra neomlouvá, že nejdříve demisí celé vlády plánoval dosáhnout toho, aby z vlády odešel on i Andrej Babiš, protože mu prezident Zeman dal najevo, že se samotným odvoláním Andreje Babiše u něj narazí, a chtěl předejít tomu, k čemu nakonec stejně došlo? A možná tak chtěl dát najevo, že na funkci premiéra nelpí za každou cenu.

Anketa

Vrátí se během života ještě Jiří Kajínek do vězení?

11%
89%
hlasovalo: 2290 lidí

Poslední kroky dokázaly, že Sobotka na funkcí lpí za každou cenu. A krok, který udělal, ho vůbec neomlouvá, protože premiér, který chce obětovat sám sebe, aby vystrnadil Babiše, je slaboch. To byl čin slabocha. Když to pak neudělá, tak se z toho slabocha stal lhář. Viděl jsem silné premiéry jako Topolánek nebo Paroubek, to byli chlapi, kteří si vydupali autoritu. Ale takové hlouposti jako Sobotka žádný z nich nedělal.

A přitom Mirek Topolánek také neměl nejlepší pozici u tehdejší hlavy státu – Václava Klause.

Když Topolánek řekl, že podá demisi, tak ji také podal. A když Paroubek nevyhrál volby, tak šel od válu a Slávek Sobotka tleskal. A teď se podívejte, čeho jsme svědky. Strašlivá scéna na Pražském hradě ze strany prezidenta a opakované lži premiéra.

Myslíte si, že premiér rychleji konal, než myslel, že s nikým svůj krok neprojednal a podlehl nějaké emoci po setkání s prezidentem na akci ČVUT? A měl pak na demisi vlády také trvat, i když prezident dal jasně najevo, že nerespektuje ústavní zvyklosti, když demisi vlády vnímá jen jako demisi premiéra?

Jiří Paroubek tehdy také jednal pod emocemi, ale nikdy to nevzal zpátky. Já myslím, že Sobotka se o podání demise vlády s nikým neradil a udělal to sám. Teprve, když viděl urážlivou reakci prezidenta, rozmyslel si to a pak se za něj postavilo vedení ČSSD. Já už vím jedno: Tenhle člověk už nemůže být po volbách premiérem, protože prezident nemůže pověřit, i kdyby ČSSD vyhrála, výkonem funkce člověka, který neví, jestli má podávat demise, nebo ne. Jestli umí počítat do pěti, tak tu demisi podávat neměl. Nejdřív měl počítat do pěti a pak si demisi rozmyslet.

Premiér podlehl emoci, ale to se asi nedá říci i prezidentovi. Nebylo aranžmá schůzky na Pražském hradě, kde se Miloš Zeman snažil ponížit Bohuslava Sobotku, promyšlené a plánované?

Miloš Zeman Sobotku nenávidí, protože to je jeden z posledních spiklenců, kteří hlasovali proti němu. S řadou už si účty vyřídil. Zeman ho nemá v oblibě, navíc jím hluboce pohrdá, protože Sobotka není žádná silná figura, navíc nikdy nic nedělal. Miloš Zeman ho chce urazit, což se dělat nemá, celý akt na Hradě tak zostudil a nese odpovědnost za to, co se potom odehrávalo, i on.

Pak se premiér snažil tento překotný krok napravit, prohlásil, že demisi nepodá, a podal návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše, což měl asi udělat hned na počátku.

To byly zoufalé kroky. Nejdřív premiér řekne, že z Babiše nechce udělat mučedníka, a nakonec z něj mučedníka udělal. Mezitím lže národu, lže prezidentovi, to nejde napravit. Ale to není jediný problém. Jestliže je premiérem člověk, který neumí jazyky, neumí anglicky, jak může někde ve světě fungovat? Jakou pozici tam můžeme mít? Jak může premiér odmítnout mluvit se Schillerovou, když tam pracuje od 90. let, tedy v době, kdy tam byl a kdy ji mohl vyrazit? Ona mu slouží. A on řekne, že k ní nemá důvěru? Pro mne to je neuvěřitelné, to jsou tak šílené argumenty, které uvádí jen proto, aby Babiše vyštval. A nakonec se mu to povedlo.

Tady se musím Bohuslava Sobotky zastat, protože paní Schillerová nastoupila na Ministerstvo financí až v roce 2016, tedy v době, kdy ho vedl Andrej Babiš. Až do roku 2012 pracovala na finančním úřadě v Brně. A Bohuslav Sobotka byl ministrem financí v letech 2002 až 2006. Kritizoval jste chování prezidenta a premiéra, ale jak se díváte na postoje Andreje Babiše? Ten se nedržel funkce zuby nehty? A když kritizoval, že jeho odvoláním porušuje premiér koaliční smlouvu, proč ji nevypověděl? To by nebylo logické? Nechoval se také nestandardně?

To není jen nestandardní chování, ale v podstatě zbabělé. Jestliže obviňuje Andreje Babiše z nějakých krádeží, které nikdy nikdo nedokázal, člověk, kterému prokázali, že si přivlastnil náhrady a z toho si postavil byt, tak se měl Babiš sebrat a říci – Tak platí koaliční smlouva, nebo ne? – a vypovědět ji. A ve chvíli, kdy dal Sobotka návrh na jeho odvolání, se měl sbalit a vypovědět koaliční smlouvu. Co řekl předseda lidovců Bělobrádek, když chtěli vyhodit z vlády ministra kultury Daniela Hermana? Raději půjdeme z koalice pryč. Hnutí ANO se mělo sebrat a nechat tam dovládnout Sobotku s Kalouskem, aby národ viděl, kdo se s kým spojuje.

Proč si myslíte, že to Andrej Babiš neudělal? Bojí se uvolnit ministerská křesla někomu jinému než lidem z hnutí ANO, aby se na něj něco neprovalilo?

Myslím, že přecenil roli prezidenta a do poslední chvíle si myslel, že ho ve funkci udrží. Funkce ministra financí je vlivná a důležitá a on tento post opustit nechtěl. Myslím si, že kdyby šlo o nedůležitý post, třeba na životním prostředí, tak hekticky by se ho nedržel. Ale vůbec nevím, jak ta vláda chce vládnout dál. V jakých vztazích tam budou lidé sedět? To je nepředstavitelné.

Vy jste srovnal Babiše se Sobotkou, že na rozdíl od Sobotky, který přiznal zneužití poslaneckých náhrad, Babišovi nebylo nic dokázáno. Ale říká se, že pro politiky neplatí presumpce neviny, že stačí podezření ze střetu zájmů nebo neplacení daní. Objevily se velké otazníky kolem Čapího hnízda a možného zneužití dotace, kolem korunových dluhopisů, kolem zneužití médií a dalších nezávislých institucí. A na premiéra byl i velký tlak z Poslanecké sněmovny, která se případy ministra financí zabývala.

Já ten tlak chápu. Chci jen říci, že presumpce viny u politika platí ve chvíli, kdy je sděleno obvinění. Když je sděleno obvinění, politik se musí sbalit a vypadnout. Ale já jsem žádné obvinění nezaznamenal. Jen jsem zaznamenal výrok, že Andrej Babiš zneužil práva. Ale institutu korunových dluhopisů zneužily tisíce lidí, ale to neznamená, že jsou podezřelí z trestného činu. Mimochodem ministryně školství půjde na podání vysvětlení, bude prověřována, ale to ještě neznamená, že spáchala trestný čin.

A jak se jako právník díváte na to, když prezident zpochybňuje Ústavu a ústavní zvyklosti, jak se dělo v době vládní krize, když prezident odmítal odvolat ministra financí na návrh premiéra a odvolával se na znění koaliční smlouvy?

To si nemůže dovolit. Česká republika je právní stát, to se praví v základním článku. A je-li právní stát, musí se dodržovat především Ústava. A kdo jiný ji má dodržovat, když ne prezident? To, že se Sobotka zesměšnil a zostudil svými demisemi, neznamená, že prezident nemůže přijmout odvolání ministra. A jestli si nejsou v ČSSD schopni vzít boxerské rukavice a roztrhat koaliční smlouvu, je to jejich problém, a nemůže do toho vstupovat Zeman. Tomu do koaliční smlouvy nic není, ten musí odvolat okamžitě Babiše a nechat je, ať si to vyřídí mezi sebou.

Čekají nás sněmovní a pak i prezidentské volby. Kdo podle vás z těch tří aktérů nejvíc ztratí?

Nejvíc, kdo ztratil, jsou voliči. Lidi mluví o bláznech nahoře. Politici dokázali, že jim na voličích vůbec nezáleží, že jim záleží jen na funkcích. Celá ta bitva se strhla jen proto, že ANO mělo v průzkumech třicet procent volebních preferencí. A všichni si mysleli, že voliči přeběhnou k nim, tu k ODS, tu k TOPce, tu k ČSSD; a to politické strany spojilo dohromady. Ale to se spletli, voliči nepřeběhnou k nim. Někteří volit vůbec nepůjdou, nebo se utvrdí u ANO, nebo se přimknou k extrémním stranám, jako je Okamura, protože ten se do těch šaškáren nezapojil. Takže ta kalkulace je špatná. Vím, že na tom Zeman neztratí, protože dělá populistické kroky a vážného protikandidáta nemá. Já bych přál vítězství bývalému předsedovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi, ale bohužel si myslím, že je to příliš slabý protivník. Kdo na tom trochu ztratí, je Babiš. Ale teď bude jezdit po venkově a dělat volební kampaň. Odvoláním z funkce ministra financí mu umožnili, aby nemusel sedět ve Sněmovně. Takže i kdyby měl ztrátu voličů, lehce ji dohoní. Ale totálně prohrál Sobotka. Může zůstat premiérem a předsedou ČSSD do voleb. Ale po nich skončí, to už je mrtvola. Takže vládní krize žádného vítěze nemá, nevyhrál prezident, ani Sobotka, ani Babiš. Prohráli všichni. Nikdo nedokáže pochopit, že pravicové strany, o kterých kdysi předseda ČSSD Miloš Zeman prohlásil, že z kůže členů ODS bude dělat členské průkazy, podporují ČSSD. A jak je možné, že ČSSD, která mluvila o hrůzovládách a spálené zemi, se teď spojuje s Kalouskem? Proč mám volit Kalouska, aby se k moci dostal Sobotka, a proč bych volil Sobotku, aby si do vlády vzal Kalouska? Ty už voliči volit nebudou, ti se odepsali. Vidím to jako strašlivou chybu.

Hnutí ANO je podle vás standardní politická strana, nebo je to podnikatelský projekt, odnož holdingu Agrofert, jak říkají někteří pravicoví politici? Nechová se Andrej Babiš nestandardně nejen jako politik, ostatně stále tvrdí, že on politikem není, ale i jako člověk? Koaliční partneři si stěžují na jeho vulgární jednání na koaličních schůzkách, hrubě se vyjadřuje o členech vlády, prezidentovi Hospodářské komory i zaměstnancích na zveřejněných nahrávkách.

Tenhle styl se mi nelíbí, ale jsem realista. Nepřál jsem si vítězství Donalda Trumpa, který říkal, že nechá zavřít Hillary Clintonovou. Dokonce v televizním přenosu tvrdil, že tam příště nebude, protože bude ve vězení. Taky se uchyloval k urážkám žen, politici u nás z toho šíleli. A podívejte, co se nestalo, když se stal se prezidentem. Sobotka posílá blahopřejné telegramy, nevadí mu to, Zeman si přeje jet na návštěvu Spojených států, TOPka a ODS jásá, jakého mají Američané moudrého prezidenta. V politice je to tak, že se volební vítězství bere jako realita. A pokud jde o zneužívání tisku, já jsem nikdy nezaznamenal od ČSSD, od TOP 09 nebo ODS, že by kritizovaly italského premiéra Berlusconiho. Topolánek k němu dokonce jezdil do vily, nechal se tam fotit, byť všichni věděli, že má Berlusconi tisk. Ať to vadí u všech, to beru, ale ať ze mne nedělají hlupáka, když to využívají jen tehdy, když chtějí někomu ukrást třicet procent preferencí. To je tak okaté. Kdyby se stejně chovali v minulosti, bral bych to, ale tohle je pokrytectví.

Prezident Miloš Zeman se stal předmětem kritiky odborné veřejnosti, pokud jde o jeho postoj k vládní krizi. Naprostá většina se postavila proti jeho výkladu Ústavy jak v případě demise vlády, tak v případě odvolání ministra. Když tedy přišel s milostí pro dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který má díky medializaci svého případu mnoho příznivců, byl prezident Miloš Zeman podezírán z toho, že se snaží odvrátit pozornost od kritizovaných výroků a jednání. Co si o tom myslíte?

To je jednoduché. Hra o Kajínka není hrou o Kajínka, to je hra o Zemana. Šedesát procent lidí si myslí, že Kajínek sedí nevinně nebo má o jeho vině pochybnosti. A teď přijde prezident, který to jako jediný napraví. Ten krok má pomoci Kajínkovi na svobodu, ale hlavně má pomoci Zemanovi. Prezident to udělal v době vládní krize, takže tento krok bude přebíjet dohry vládní krize. Myslím, že to je krok účelový, že prezident ví, co dělá. Ale myslím, že v případu Kajínka jsou skutečně pochybnosti. To vidí každé malé dítě. Vůbec se mi nelíbí, že o obnovách procesu rozhoduje soudce, který rozhodoval o vině. Který soudce řekne, já jsem se spletl, poslal jsem člověka na doživotí a teď půjdu před kárný senát a vyhodí mě? Tak řekne, já jsem se nespletl. Proto obnovy procesů končí, jak končí. Myslím, že by to měl rozhodovat někdo, kdo není zainteresován na výsledku, měl by to být úplně jiný senát. Ale bohužel v našem právním řádu to tak existuje nějakých čtyřicet let.

Prezident v této situaci porušil své slovo. Je zdokumentováno, že ve svém předchozím vyjádření po zvolení do nejvyšší ústavní funkce Miloš Zeman prohlásil, že milosti bude dávat jen výjimečně, z humanitárních důvodů a v méně závažných trestných činech, kam určitě nepatří dvojnásobná vražda. Vy jste kritizoval premiéra, že porušil své slovo, když nejprve podal demisi, a potom to odvolal. Není to u obou stejné?

Něco jiného je, co politici slibují ve volbách nebo při své inauguraci. Premiér také slíbil, že napraví církevní restituce, a pak nehnul prstem. Protože realita je jiná. Ale oznámit státní čin, podání demise, pak to vzít zpátky, je přece víc než porušení slibu. Těch slibů porušila tato vláda a vlády předchozí spoustu. I prezident porušil slib. Mně vadí, že tvrdil něco jiného, než nakonec udělal. Říkal, že bude dávat milosti jen ze zdravotních důvodů, a slib porušil. Ale není to podle mne stejný přečin jako v případě oznámení demise. Lidé sedí nalepení u televize s obavami, co se bude dít, když padá vláda, a pak se dozví, že se jen pan premiér špatně vyspal a rozmyslel si to. Myslím, že Zeman jde tak daleko s milostí pro Kajínka v době vládní krize, že chce dát najevo, že věří víc Kajínkovi než Sobotkovi.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…