Slavný lidskoprávní advokát: Vaši politici vás vzdalují EU. Zato Havel...

18.07.2013 20:26

ROZHOVOR Politici v postkomunistických zemích se spíše dívají do minulosti a stále mají v sobě oddanost k bývalým režimům, než aby se snažili patřit do Evropské unie. Václav Havel byl naopak velkou osobností světového humansimu. Pro ParlamentníListy.cz to konstatoval bývalý generální tajemník Mezinárodní federace lig za lidská práva a významný pařížský advokát William Bourdon.

Slavný lidskoprávní advokát: Vaši politici vás vzdalují EU. Zato Havel...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Jako advokát jste obhajoval oběti režimu Augusta Pinocheta v Chile anebo vězně z Guantánama. V prvním případě šlo o oběti totalitního režimu a v druhém o vězně demokratických USA. Ve kterém případě byla vaše práce komplikovanější?

Všechny případy mezinárodního zločinu jsou komplikované, zejména kvůli otázce beztrestnosti a jak je tato beztrestnost pojata lidmi, kteří jsou za zločiny zodpovědni. Některé aspekty mezinárodního práva mohou paradoxně nahrávat pokračujícímu zločinu. Případ z Guantánama byl extrémně komplikovaný a potřeboval mnoho energie, abychom v roce 2009 dospěli ke kladnému rozhodnutí. V tomto ohledu nyní probíhá vyšetřování otevřené a prováděné soudem ve Francii, ale neochota USA spolupracovat překáží v identifikaci pachatelů.

O co se stará vaše organizace Sherpa?

Sherpa je asociace, kterou jsem založil, aby ochraňovala oběti boje mezi ekonomickými kriminálními skupinami a kriminality bílých límečků. Více informací najdete na našich internetových stránkách.

Jak nahlížíte na kauzu podnikatele Alexeje Torubarova vydaného Českem do Ruska, jehož však nedávno ve Volgogradě propustili z vyšetřovací vazby?

Cítil jsem to jako velkou křivdu, když byla pan Torubarov vydán, aniž by mu byla dána možnost bránit svá práva v Česku. Vydání bylo dokonáno ve velkém zmatku, ale situace je dnes jiná. Na druhou stranu mu současná situace stejně nenabízí žádnou možnost,  aby mohl hájit svá práva před soudem v cizí zemi.

Zdejší politici po sobě vinu za jeho vydání házeli jako horký brambor. Co si o takovémto chování myslíte?

Neznám české politiky a nemohu si tedy udělat kvalitní názor na toto konkrétní chování. Nicméně si myslím, že politici v mnoha zemích východní a střední Evropy, a nejen v Česku, se dost vzdalují své vůli patřit do velkého společenství moderní Evropy, jakým je Evropská unie. Pořád se totiž dívají dozadu a připomínají si svou starou oddanost v rámci bývalého socialistického tábora východní Evropy. To je dost choulostivá politická situace.

Co si myslíte po svých zkušenostech o justičním systému v Česku?

Mé zkušenosti se spravedlností v Česku byly velmi pozitivní, takže jsem si o ní myslel jen to nejlepší. Pravda, některé věci mohou být vylepšeny, to ale lze říci o všech justičních systémech světa. Český soud mi dal možnost argumentovat na ochranu klientů společně s českými právníky, což bylo dobré rozhodnutí.

Jak vzpomínáte na prvního prezidenta Česka Václava Havla, jenž se také zabýval obranou lidských práv?

Jen v dobrém. Podle mého mínění byl Václav Havel podobná osobnost jako je Nelson Mandela. Oba přísluší do kategorie velkých humanistů a myslitelů, kteří dokázali své země posunout mnohem dál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranty do českých obcí a měst? Varování pro Rakušana. Bude boj

4:40 Migranty do českých obcí a měst? Varování pro Rakušana. Bude boj

Plánovat nastěhovat na výsostné samosprávné území nezvané obyvatele, to si dovolím označit za takový…