Smršť Aleše Brichty: Zeman se sebou nenechá orat rádoby elitami. Banda blbů. Kocáb má zastaralý pohled na svět. A David Koller? Když mi někdo začne vykládat, že je elitou...

17.01.2017 20:17

ROZHOVOR „Otázkou je, jestli to vůbec proběhne. Vždyť Baba Vanga řekla, že poslední americký prezident bude černý a že Trump se ani nedostane k prezidentskému slibu, takže možná vůbec k ničemu nedojde. Nějaký atentát? Kdo ví! Ještě je to pár dní...,“ strachuje se hudebník Aleš Brichta o to, aby byl Donald Trump do prezidentského postu opravdu inaugurován. A co se týče Trumpových slov pro britský deník The Times? I ten Brichta rozebral. Navíc ještě přidal pár poznámek na konto hudebníka Michaela Kocába...

Smršť Aleše Brichty: Zeman se sebou nenechá orat rádoby elitami. Banda blbů. Kocáb má zastaralý pohled na svět. A David Koller? Když mi někdo začne vykládat, že je elitou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muzikant Aleš Brichta

V těchto dnech jsme si připomněli výročí smrti Jana Palacha, který se v roce 1969 upálil na protest proti pasivnímu přístupu veřejnosti po okupaci Československa. V souvislosti s tím ale proběhla na sociálních sítích zajímavá diskuse, z níž jsem pochopila, že lidé na dobu před rokem 89´ vzpomínají v dobrém a idealizují si ji. Čím to je? Jak je možné, že se dnes lidem stýská po komunistech?

Lidé mají prostě špatné zkušenosti se současnou dobou i s tím, jak se věci vyvíjejí a jak se politici chovají. Každá doba má svoje úskalí. Pro mne osobě to je především představa, že budeme zase žít ve státě, kde dřív špiclovali domovníci, ale dnes špiclují všichni. On nás totiž špicluje celý stát – v době svobodných médií a svobodného internetu je sice k smíchu, když někdo něco takového říká, ovšem když si uvědomíte, že cokoliv, co člověk řekne do telefonu, tak bude mít automaticky k dispozici i armádní rozvědka a to bez jakéhokoliv soudního příkazu, bude mít možnost to i archivovat, tak to je nepředstavitelné! Je to klasický román 1984 od George Orwella. A ode mne to je jen slabý pokus naznačit, jakým směrem se události ve světě mohou vyvíjet. Že se totiž pod roušku boje proti terorismu a proti záležitostem, které mohou ohrožovat lidi, může schovat mnoho dalších věcí, které nám přijdou naprosto nepředstavitelné a kdybychom je měli možnost odhalit, tak bychom s nimi nikdy nesouhlasili.

Ministerstvo vnitra ale má na svých webových stránkách informaci, že Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám – a ani žádné jiné pracoviště nebude cenzurovat obsah médií a ani internetu. Mám to chápat tak, že vy osobně tomu nevěříte?

Chápu, že je určitá poptávka po větší bezpečnosti, ale podle mne se posouváme někam, kde jsme nechtěli být. Mám z toho všeho pocit, že už ministerstvo vnitra nebude klasicky fungovat, že to spíš bude nějaká armádní rozvědka. Pokud se navíc v rámci změn v úřadu proti potírání organizovaného zločinu přehazují pravomoci a mění se i struktury organizací, které se mají o toto starat, pak je něco špatně! Mně to připadá, že si každý s tímto útvarem dělá, co se mu hodí. A dělá to tak, aby to vyhovovalo nějakým politickým anebo jiným strukturám, které si dokáží přizpůsobit výkonné orgány tak, jak se jim to hodí. To bychom vůbec neměli dovolovat, těžko s tím ale můžeme něco udělat. Problém tak leží v bezmocnosti a v tom, že se běžní lidé k tomuto nemůžou vyjádřit. Nemají nárok. A pokud by k tomu přece jen došlo, tak pak by jejich hlasy byly zase zneváženy těmi, co ovládají média.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

Takže to shrnu: Internet sice vznikl jako platforma volného a svobodného projevu, ale přitom v dnešní době jakékoliv svobodné vyjádření je buď hned dehonestováno, či zakázáno. Prostě uzavřou stránku, anebo ji zruší. V hospodách se nebude kouřit? To ale znamená, že později si tam ani nebudeme moci dát pivo – k tomu to totiž směřuje! Lidé nakonec nebudou chtít chodit ani na hudební festivaly, protože tam zakáží prodávat desítku pivo. Maximálně si to pivo otevřou někde za rohem, v garáži, nebo na zahrádce. Nakonec se lidi uzavřou doma k webům. Ale ty budou hlídaný...

To tedy vidíte hodně černě. Pokud bych se ale měla vrátit k „dřívějším časům“, – myšleno před rok 89´ – jak je možné, že lidé mají pocit, že dřív bylo líp?

Samozřejmě, že nebylo! My, co jsme tu dobu zažili, tak víme, co je to nesvoboda. Ale nedokázali jsme si představit, že ta nesvoboda přeroste do jiné nesvobody. Popravdě řečeno, v tom konečném důsledku ta nesvoboda dnes vládne taky. Jenom je to jiná forma. Dříve byl jasný společný nepřítel, věděli jsme, kdo co zakazuje, že za to mohou bolševici, ovšem dnes to není tak otevřené, abychom mohli říci, že je to tak a tak a z jakého důvodu tomu tak je. Definovat tak, co je původcem dnešní nesvobody, je složitější, nežli tomu bývalo dříve.

Jistě jste zaznamenal, že váš kolega z branže Michael Kocáb obdržel vysoké státní vyznamenání od slovenského prezidenta Andreje Kisky. Kocáb se při této příležitosti nechal slyšet, že si Kisky oproti Miloši Zemanovi váží. Podle něj tak má Slovensko mnohem lepšího prezidenta, nežli mají Češi. Má pravdu?

Tohle bych nerad hodnotil, jenom bych řekl, že zaplať pánbůh za to, že máme Zemana a to z velmi prozaického důvodu. On totiž není tím, který by s sebou nechal orat ze strany rádoby elit, které se snaží tvářit jako ty správné a jedinečné a geniální zástupci národa. Já osobně je beru za bandu blbů, kteří nejsou schopní sečíst dvě a dvě. To říkám otevřeně. Navíc když vidím, co dnes vypouští Univerzita Karlova, tak si tak někdy říkám: to si z nás snad dělají legraci? Když jsem totiž viděl, co profesoři studentům tlučou do hlav, tak mi to připadá, že se tam snad někdo zbláznil! Mám totiž velké výhrady k tomu, jakým způsobem u nás probíhá výuka a výchova studentů. Je to ale můj subjektivní dojem, nemusí to být realita.

A co se týče Michala, tak o něm si také myslím své. Měli jsme možnost párkrát spolu komunikovat, a musím říct, že s mnoha jeho názory a s mnoha jeho pohledy na svět nesouhlasím. Je totiž zakousnutý do nějakých svých pohledů na svět, od nichž odmítá uhnout. A bohužel mi připadá, že je ten jeho pohled hodně konzervativní a zastaralý. Asi si vůbec neuvědomuje, že se svět kolem nás nějakým způsobem vyvíjí a že je nutné na to reagovat. On ale na to reaguje stále stejným způsobem, tedy podobně, jak na to reagoval v době, kdy se staral o odsun sovětských vojsk. Toto přitom od něj bylo naprosto v pořádku, povedlo se mu to. Teď má zřejmě pocit, že podobným způsobem věci a situace fungují i dnes. To je ale jeho mylná představa. Když mu to však řeknu, tak se se mnou začne hádat. Podle něj nemám pravdu zase já. Ano, každý máme nějaký názor. Problém je u něj v tom, že on odmítá cizí názory a to je průser! Podle mne se chová úplně stejně jako bolševik. Podobné chování jsem objevil i u dalších lidí. Třeba u Davida Kollera. Když mi někdo začne vykládat něco o tom, že je elitou, tak mi to přijde, že si nevidí ani na špičku nosu.

Přípravy na páteční inauguraci nového amerického prezidenta vrcholí. Jak se díváte na nástup Donalda Trumpa do Bílého domu?

Otázkou ale je, jestli to celé proběhne. Vždyť Baba Vanga řekla, že poslední americký prezident bude černý a že Trump se ani nedostane k prezidentskému slibu, takže možná vůbec k ničemu nedojde. Podle předpovědí měla v 85 procentech pravdu... Ale vážně. Nemůžeme vědět, co se do pátku stane. Nějaký atentát? Kdo ví! Ještě je to pár dní...

Trump teď řekl pro The Times, že německá kancléřka Angela Merkelová svou politikou otevřenosti vůči nelegálním migrantům udělala katastrofální chybu. „Myslím, že udělala jednu velmi katastrofální chybu, a to tím, že přijala všechny ty ilegální migranty,“ uvedl. Lze s ním souhlasit?

Já si to myslím od okamžiku, kdy toto Merkelová prohlásila. I podle mne to byla největší hovadina, kterou udělala. Jestliže měla pocit, že jí to pomůže k tomu, aby ji nominovali na Nobelovu cenu míru, tak to nedomyslela. Co se týče této dámy, tak já říkám: zaplať pánbůh, že v Americe zvolili Trumpa! Protože kdyby to byla Clintonová, tak by to byl další pseudodemokrat v čele USA a další Merkelová, což bych považoval za tragédii. Ne že bych Trumpovi nějak fandil, také si o něm myslím svoje, ale pořád je to zlatý republikán Trump oproti špatné demokratce Clintonové.

Takže souhlasíte s tím, co řekl na vrub Merkelové?

Já si myslím, že tu pravdu má, ale v rámci EU se budou zase tamní funkcionáři proti tomuto jeho výroku ozývat, protože jim Clintonová náramně vyhovuje. Jde jim na ruku a oni jsou s ní na jedné lodi, tak se také musí jeden za druhého postavit. A co se týče orgánů EU, podle mne je to spíše anorganická hmota, která není schopná vůbec fungovat. I já říkám, že v EU musí nastat výrazná změna, jinak z ní budou postupně vystupovat další státy.

Nahrál jste mi na další otázku, neboť Trump pro The Times komentoval i rozhodnutí Britů Evropskou unii opustit. „Lidé a státy chtějí svou vlastní identitu a Spojené království chce rovněž svou identitu. Nakonec se ukáže, že Brexit je velká věc,“ řekl k tomu. Nemůže být v tom jeho výroku skryt zájem USA na tom, aby byla Evropa slabá?

Ano, to v zájmu Ameriky je. Kdysi málem ranila všechny mrtvice z toho, když zjistili, že některé státy včetně Latinské Ameriky chtějí obchodovat ropu v eurech a nikoliv v dolarech. Kdyby se však tato největší komodita obchodovala v eurech, tak by se mohl jít americký dolar zahrabat, byl by to pro USA velký průšvih. To ale američtí ekonomové moc dobře vědí. Proto je v tuto chvíli pro Trumpa a pro celou Ameriku důležité, aby se Spojené státy hospodářsky zvedly, neboť co si budeme namlouvat – v realitě současného souboje o světové trhy s Čínou dostávají docela na frak. A také proto je pro ně zajímavé, když by jim Evropa nestála v cestě, protože EU je v tuto chvíli hospodářsky velmi silný subjekt. Pro USA by prostě bylo dobré, aby EU byla co nejslabší, aby Američané mohli pozvednout svoji ekonomiku. EU ale musí ekonomicky fungovat dál, i když její struktury opustí Velká Británie. Ovšem co se týče naší země, tam bychom měli mít hlavně zájem na tom, aby vše šlapalo v rámci Visegrádu. V tuto chvíli, kdy je to všechno jenom Německo a Francie, totiž musíme dát jasně najevo, že s námi musí počítat!

Jak si vysvětlujete vy osobně vztah Donalda Trumpa k Rusku? Anebo ještě jinak - co si myslíte o výkladech, že Rusko Trumpa v kampani podporovalo?

Pokud někdo toto vykládá, tak to je sice hezké, ale nikdo nevíme, co pravda je. I já mám pocit, že Rusku Trump vyhovuje více, nežli Clintonová, byť je Trump ostřejší. Takže kdyby bylo nějaké riziko konfliktu, tak do něj Trump vletí spíše, nežli Clintonová. Na druhou stranu si i já myslím, že je Trump schopen se s Putinem domluvit lépe. Trump je totiž především obchodník a protože není pitomej, tak nebude chtít zbytečně navozovat okamžiky, které by vedly k oslabení ekonomiky Spojených států. To by totiž strhlo i jeho samotného, neboť je velkým partnerem i na tom ekonomickém trhu.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…