Sobotka se objedná k zubaři na vytrhnutí zubu a pak si chce jen povídat? Zeman potvrdil, že je státník velkého formátu, vypálil český režisér

06.05.2017 5:15

ROZHOVOR „To celé svědčí o chaotickém jednání premiéra Sobotky a je to i výrazem stavu mysli lidí v sociální demokracii. Rozhodně jim to nepřinese zisk ve volbách,“ kroutí režisér a někdejší předseda KSČM Jiří Svoboda hlavou nad tím, jak se v pátek dopoledne rozhodlo užší vedení ČSSD. Totiž to se dohodlo na tom, že za této situace, kdy hlava státu naznačila, že přijme demisi pouze premiéra, nebude Bohuslav Sobotka odstupovat, ale naopak navrhne odvolání Andreje Babiše. „To může nakonec skončit opravdu pádem vlády,“ říká také Svoboda a předkládá i úvahu o tom, zda Babiš nějaká média ovlivnil, jak se od čtvrtka stále dokola v médiích opakuje.

Sobotka se objedná k zubaři na vytrhnutí zubu a pak si chce jen povídat? Zeman potvrdil, že je státník velkého formátu, vypálil český režisér
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Co říkáte tomu, že v pátek dopoledne premiér Bohuslav Sobotka opět změnil své rozhodnutí a po jednání užšího vedení ČSSD prohlásil, že žádnou demisi podávat nebude?

To celé svědčí o jeho chaotickém jednání a je to i výrazem stavu mysli lidí v sociální demokracii. Rozhodně jim to nepřinese zisk ve volbách, protože lidé si budou vědomi toho, že tato parta není schopna řídit stát, není schopna se vyjádřit a rozhodnout se ani v tak zásadní otázce jako zda podat demisi, nebo kdo chce podat demisi... No a když ji podají, tak ji odvolají a budou řešit zase něco jiného. Protože jejich preference přirozeně klesají, tak před volbami jistě budou slibovat, že zvýší důchody, platy, někoho ještě zdaní, nebo nezdaní anebo zruší daně, ale po volbách z toho nesplní nic. Já myslím, že rozumní občané a rozumní voliči si to srovnají v hlavě a budou postupovat podle zdravého rozumu.

Je ale pravděpodobné, že hnutí ANO s odvoláním svého ministra financí nebude souhlasit, a koneckonců i Babiš dal několikrát na vědomí, že se vesla resortu financí jen tak nepustí. Takže nemůže být na konci tohoto bludného kruhu přece jen vypovězení koaliční smlouvy ze strany hnutí ANO, či ze strany jiného koaličního partnera, a tedy i pád vlády?

To se samozřejmě stát může. Nejsem ústavní právník, ale pak bude muset premiér – aby to bylo jasné – podat rezignaci celé vlády. Tomu všemu by ale předcházela koaliční jednání na nějakém půdorysu a kabinet by pak začínal od nuly. Prostě kdyby pár měsíců před volbami zjistili, že nejen s Babišem dál být nemohou, tak poté by vláda měla být kompletně rekonstruovaná tak, že by kupříkladu některá ministerstva převzaly jiné strany. Tato vláda by pak mohla dovládnout v demisi. Je ale nepochybné, že by na řadu mohla přijít i vláda úřednická. Další jiné řešení, které se nabízí, je v duchu, o němž hovořili šéfové TOP 09 a ODS Kalousek s Fialou. Tedy, že by se kvalifikovaná většina Poslanecké sněmovny shodla na rozpuštění Sněmovny a volby by byly o chvíli dříve, než jak jsou již oficiálně vyhlášené.

Jak hodnotíte poněkud šokující přijetí premiéra Sobotky na Pražském hradě?

Když Sobotka ve čtvrtek opakovaně říkal – ten den večer jsem jej to slyšel říkat dokonce i ve večerních zprávách – že jde za prezidentem a nese mu demisi, tak pak ona slavnostní aranž byla od Hradu přirozená. Zvláště, když Miloš Zeman řekl, že mu demisi oznámil i sekretariát předsedy vlády. Stejně tak byl přirozený i projev samotného Zemana. Jenže Sobotka chce zachránit všechno – jak sociální demokracii, tak i sám sebe. Ovšem už si přitom neuvědomuje, že právě on je jednou z příčin hlubokého poklesu sociální demokracie. A vyvolávat podobnou krizi pár měsíců před volbami je opravdu bezprecedentní. A navíc tímto způsobem? To je také dost bezprecedentní! Myslím si, že Zeman potvrdil jen to, že je opravdu státník velkého formátu. To dokázal nejenom při tom vlastním aktu na Pražském hradě, ale i při rozhovoru pro TV Barrandov. On se prostě nenechá vyvést z klidu zhysterizovanými politiky, kteří se opravdu chovají dost nevypočitatelným způsobem. Zeman je podle mého soudu přitom vždy navádí na to, aby byli za svá slova zodpovědní. U ČSSD a u Sobotky jsem si ale už zvykl na to, že slibují velké věci před volbami a po volbách z toho pak nic nesplní.

Kdekdo ale čtvrteční situaci komentoval slovy, že si Miloš Zeman mohl takovéto povýšené chování odpustit. Dokonce jsem zaslechla, že předvedl vůči Sobotkovi dokonalou škodolibost...

Já vám nevím... Když se ale objednám k zubnímu lékaři na vytrhnutí zubu a on si pro tuto věc vyšetří čas, ale já tam přijdu a řeknu, že jsem si to spletl a chtěl bych s ním jenom mluvit – no tak co si o mně bude myslet? No a Sobotka předvádí podobné neseriózní jednání. Navíc jej ještě podává hystericky. Zeman mi oproti tomu připadá jako uvážlivá a seriózní hlava státu.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš pokračoval ve vládě?

67%
33%
hlasovalo: 18752 lidí

Neměl Sobotka celou věc bedlivěji uvážit? Vždyť je přece právníkem a není v politice zrovna krátkou dobu. Mohlo ho napadnout, že ohlásí-li demisi tímto způsobem, jak to udělal, tak že se budou vést polemiky, neboť jsou k demisi vlády různé právní výklady ústavních znalců...

Že je právník? On tuto profesi přece nikdy nevykonával! Od dětských let je politikem. Ale samozřejmě, že si člověk takovéto závažné kroky v politice i v životě musí dobře promyslet. Když jsem poprvé slyšel, že podává demisi, kterou ale oznámil bez konzultace se stranickým orgánem ČSSD a navíc i bez toho, aniž by to oznámil celé vládě, tak mne napadlo, že večer snad k němu někdo přišel a s odjištěnou pistolí u hlavy mu na stůl položil nějaký papír, z něhož bylo patrné, že má účet na Kajmanech ještě z doby, kdy rozhodoval o OKD. A že musí odstoupit, jinak... Tím chci říci, že to bylo u něj zcela zkratové jednání. On už snad ani neví, co dělá! I pro sociální demokracii by asi bylo užitečné, aby ho někdo ve vedení strany a vlády vystřídal.

Druhá věc je nahrávka, o níž se momentálně všichni baví. Já jsem ji těsně před tímto naším rozhovorem opětovně poslouchala a vskutku jsem tam nenašla nic, co by vypovídalo o tom, že Babiš někoho přímo úkoluje. Musíme být spravedliví – aniž by se zkoumalo, co je obsahem nahrávky, v níž se kromě jiného objevuje podezření z protiprávního chování ministra vnitra Milana Chovance, tak se hromadně hovoří o tom, jak Babiš lže. Nepřipadá vám to podivné? A poslechl jste si onu nahrávku?

Ano, zmiňovanou nahrávku jsem slyšel. Takové rozhovory se ale vedly vždycky. Ovšem zatímco dříve si lidé druhého při rozhovorech zpravidla nenahrávali, dnes se z toho stala džungle, zvyk, který je dělán za účelem zveřejnění. Otázkou je, kdo nahrávku vlastně pořídil a kdo za ní stojí. I když je to vztahované k jistému redaktorovi, tak tady musíme vzít v úvahu, že Milan Chovanec řídí Ministerstvo vnitra. A u něho se ví, že provedl reorganizaci policie. Otázka tak zní, zda toto nejsou cílené kroky, aby Andreje Babiše odposlouchával on. Navíc nenávist sociálních demokratů vůči hnutí ANO a zvláště Andreji Babišovi dosáhla už stupně, kdy se taví kov. I mě osobně by zajímalo, kdo  za nahrávkou stojí. Mělo by se to vyšetřit. Nemůže to přece posuzovat podle svých uší ministr Chovanec, který nemá se zpravodajskou technikou nic společného!

Je snad záměr, že se veřejně nekomentuje obsah nahrávky?

Víme, že velmi skromné odhady více než čtyřicetiprocentního podílu OKD byly okolo čtyřiceti až šedesáti miliard korun, ale prodáno to bylo za 4,1 miliardy. (V roce 1998 ovládla majoritní podíl v OKD firma Karbon Invest podnikatelů Koláčka, Otavy a Przybyly. O šest let později, v září 2004, jim Grossova vláda v přímém prodeji přenechala za 4,1 miliardy korun svoje akcie OKD, celkem 45,9 procenta. Ministrem financí zodpovědným za prodej akcií byl dnešní premiér Bohuslav Sobotka – pozn. red.) Je to už drahně let a všichni to vědí! Bylo to mnohokráte napsáno v novinách, a vyšetřuje to někdo? No, nevyšetřuje, protože pan Sobotka je pan Sobotka a ti lidé, kteří dnes působí ve vrcholných funkcích, tak ti jsou do jisté míry nezranitelní.

A co se týče ministra Chovance, tak u něj to, co je naznačeno v nahrávce, není zdaleka první případ. Vzpomeňme na jeho studia! Už to samo by stačilo na to, aby tento člověk odešel z politiky. Anebo koupě domu v Plzni od dealerů, kteří dodávají Ministerstvu vnitra auta – tak to je také známo, a přitom to nikdo nerozebírá. Tady se vytvořila taková koalice – myslím tím Kalousek, jenž osobně nenávidí Andreje Babiše, Sobotka a Chovanec, a oni mají v médiích přáno. No a média jejich věci už dále nerozebírají.

Vidíme také to, že někoho, kdo má jiný názor, do mainstreamových médií jen tak nepozvou. Já jsem tam nebyl, přestože jsem o tomto mnohokráte svůj názor sděloval. Můj názor je samozřejmě jiný nežli těch, kteří se pokoušejí ovlivnit veřejné mínění. S tím, že pokusy médií o manipulaci veřejného mínění existují, se ale musíme smířit – ony ostatně existují nejen u nás, ale i všude na světě. Vzpomeňme si jen na volby prezidenta ve Spojených státech... I při vědomí tohoto faktu se ovšem můžeme spolehnout na to, že lidé mají zdravý rozum a že není tak úplně pravda – zejména v Čechách – že tisíckrát opakované lži se stanou pravdou.

S dovolením se teď otážu přímo – máte z nahrávky i vy pocit, že by Babiš někoho ovlivňoval?

Samozřejmě, že z toho tento pocit nemám. Andrej Babiš, respektive hnutí ANO, vydalo tento týden inzerát a Milan Chovanec teď již zkoumá, zda si jej zaplatili z volebního fondu. Tam je hledání čehokoliv, zda šel přes přechod, nebo nešel a média se ke všemu chovají velmi jednostranně. Stejně jako k panu prezidentovi, před nímž se skláním, jak dokázal situaci v zájmu dalšího politického vývoje v ČR zvládnout.

Jak si vysvětlujete útoky na Andreje Babiše ohledně dluhopisů? Právě dluhopisy jsou totiž pro Sobotku středobodem jeho konání a nit se stále dokola motá kolem toho, že prý Babiš podvádí a i tady lže...

Používat slovo lež a nadávat si do lhářů... to je dnes mezi politiky denní chléb. Prostě politika příliš zhrubla a stává se zvykem si nadávat. Asi Bohuslav Sobotka teď věří tomu, že Goebbels měl pravdu, když říkal, že když se něco pořád dokola opakuje, nakonec tomu lidé věří. Myslím si, že celou věc Sobotka dlouho připravoval spolu s ministrem vnitra Chovancem. Jenže vyšetřit, zda se někdo dopouští daňových úniků, anebo jiné činnosti, která hraničí s činností trestnou, je věcí orgánů, které jsou k tomu ze zákona a z Ústavy kompetentní. Tedy policie, státního zastupitelství a soudu. Ale aby toto posuzovali poslanci, tak to je přece jen trochu mimo. Ani Sobotka tuto věc není schopen posoudit. Navíc je známo, že koupě oněch korunových dluhopisů byly legální a otevřel je Miroslav Kalousek. Pro jejich zdanění Sobotka navíc nehlasoval, takže to jsou věci účelově vytahované podle toho, jak se to hodí. Úsilím všech teď prostě je: zničme Babiše! Mně to velmi připomíná tzv. sarajevský atentát, kdy se část politiků shodla na tom, že je třeba odstranit za každou cenu Václava Klause. Tehdy měli ovšem prezidenta na své straně. Nakonec se ale ukázalo, že zatímco oni vytěkali, a teď jistě zastávají nějaký lukrativní post, tak Klaus v politice strávil další roky a byl dokonce i po dvě období prezidentem. Dodnes se ovšem nikdo za tento „sarajevský atentát“ neomluvil, stejně tak ani za nepravdu, že ve Švýcarsku měl být nějaký fond ODS a že tam měl Klaus i vilu.

... asi nemáte Sobotku příliš v lásce...

Jde o to, že posuzovat dluhopisy není věcí premiéra Sobotky. Ten rozumí pouze intrikám v Parlamentu a to je vše!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…