Šokující slova senátora Čunka. Mluví o policistech, kteří prý vyrábí kauzy

19.05.2013 18:00

NA HRANĚ S XAVEREM Senátor Jiří Čunek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz popsal iniciativu, díky níž se chtějí senátoři dozvědět skutečnost o tom, který z obou aktérů v kauze Bradáčová – Martinec lhal, a jak je to s vytvářením kompromitujících kauz samotnou policií. Policejní prezident Červíček se prý jen snaží vše zamést pod koberec, což je podle senátora zcela nepřijatelné.

Šokující slova senátora Čunka. Mluví o policistech, kteří prý vyrábí kauzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Rozhovor s Jiřím Čunkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Objevila se jistá iniciativa senátorů směrem k české justici a policii. Můžete přiblížit, o co se jedná?
Jedná se v zásadě o spor vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a bývalého šéfa protikorupční policie Martince. Jde o skutečně vážnou věc, protože pokud policie dokáže připravovat kauzu na vrchní státní zástupkyni, může něco podobného potom vyrobit i na jakéhokoliv občana, politika či podnikatele, a to na objednávku kohokoliv. Chceme, aby se tato věc důsledně vyšetřila.

Jste zrovna jeden z těch lidí, kteří si s českou policií a justicí zažili své. Myslíte, že je možné vyrobit kauzu na někoho tolik vysoce postaveného, jako je paní Bradáčová?
Bohužel připouštím, že to možné je. Abych to poněkud zmírnil, nemyslím si, že se jedná o celou policii, ale jsou tam jistí pracovníci, kteří buď mají tak výsostné postavení, nebo jsou kryti některými jinými, kteří o tom ví. Tito lidé mohou na objednávku některé lidi krýt, místo aby je vyšetřovali, a jiné naopak vyšetřovat, i když nic neudělali, a tím jim zničit jejich mediální obraz i kariéru. Žádáme ministra vnitra, aby to neskončilo jen u toho, že pan Martinec odejde na jiný vysoký post, ale ať se vyšetří, zda policie paní Bradáčovou skutečně chtěla kompromitovat.

Lze chápat fakt, že pan Martinec ze svého postu odešel, jako jisté uznání viny?
Ano, určitě to tak vypadá. Pokud odešel a tvrdil, že se ničeho nedopustil, pak někdo z nich lže. Mohl jít přece na dovolenou po dobu, než se ta věc prošetří.

Policejní prezident Červíček v tomto týdnu již vyhlásil výsledky šetření, ale o skutečnosti, že by policie měla vyrábět kauzy, nepadlo ani slovo. Jak si to vysvětlujete?
Působí to na mě jako zametání skutečných problémů pod koberec. Je to jako kdyby řidič v opilosti někoho přejel, ale dostal by za to pokutu za špatné parkování. To, že pan Martinec vyzradil paní Bradáčové něco, co neměl, je sice závažná věc a potrestat se musí, ale mnohem závažnější přece je, pokud na ni uměle vyráběli kauzu.

Co konkrétně s tím chcete dělat?
Byl jsem pověřen dvěma senátními kluby a napíšu dopis ministrovi vnitra, aby to tak nenechal a celá věc byla došetřena. Kdo ví, nakonec se třeba ukáže, že kromě paní Bradáčové vyráběla policie kauzy i na někoho jiného.

Co když se ale naopak ukáže, že na paní Bradáčovou nikdo z protikorupční policie žádnou kauzu nevyráběl?
Pak by paní Bradáčová měla nést důsledky, minimálně se omluvit a popsat, proč to prohlásila a co se vlastně stalo. Situace se prostě musí vysvětlit a musí být jasné, kdo lhal.

Jak často podle vás takové kauzy policie vyrábí?
To nedokážu posoudit. Vycházím ale z vlastního případu, kdy jsem viděl, jak někteří policisté konají. Policisté jsou prostě takoví, jaká je společnost, a i mezi nimi jsou skuteční lumpové. Chtěli bychom, aby v policii byly nástroje, které by tyto lidi odhalily ještě dříve, než stačí takový čin dokonat.

Považujete Lenku Bradáčovou za čerstvý vítr v české justici?
Zvykl jsem si nevyjadřovat se o lidech na základě jejich mediálního obrazu. Nic o ní nevím, a nemohu o ní tedy říct nic špatného ani dobrého. Uvidí se, jestli bude konat tak, jak se zatím verbálně projevovala, a uvidí se, jak se vyšetří tato kauza. Jelikož ale s protikorupční policií nějakou zkušenost mám, dal bych více za pravdu paní Bradáčové. Mám proto jen jediný důkaz – skutečnost, že jsem se s těmi zkorumpovanými policisty mohl setkat a viděl jsem jejich špatnou práci, viz například i kauza paní Jourové.    

Co si myslíte o případu bývalého policejního prezidenta Lessyho, který musel opustit své místo a soud ho teď osvobodil? Vidíte tam nějaké podobné prvky?
To nedokážu posoudit. O případ pana Lessyho jsem se zajímal jen jako každý jiný občan, tedy z novinových zpráv. Jestliže však byl tento případ takto sledován, předpokládám, že soud rozhodl opravdu na základě důkazů. Ve všech těchto kauzách, kde jsou politici a vysocí státní úředníci, je vždycky nějaká mediální příchylnost k jednomu či druhému, podle toho, komu zrovna média fandit chtějí. Věřím, že soud, vědom si této skutečnosti, rozhodoval opravdu nestranně.

Jaká rizika z celé kauzy Bradáčová – Martinec podle vás mohou plynout?
Mnozí občané si neuvědomují, že pro justici i policii je skutečně zásadní důvěra. Stejně jako u politiků, kteří jsou voleni právě proto, že jim občané věří. Když někdo o tuto důvěru přijde skrze křivé obvinění, má to potom fatální důsledky pro celou českou společnost. Stačí na to jeden policista, jeden státní zástupce a jeden novinář. Ti potom můžou s poctivým člověkem zamávat tak, že i kdyby proběhlo tisíc soudů, nikdy už se mu ztracená důvěra nevrátí zpět.   

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…