Soukromník Resl: Migranti si musí svobodu vybojovat i za cenu života

05.07.2016 11:14

ROZHOVOR Podle dvojky na kandidátce Svobodných a Soukromníků v Libereckém kraji Vladimíra Resla EET postihuje 99 % procent poctivých obchodníků. Referendum o EU by nevypsal. Británie prý odchází z EU kvůli lživé kampani. Zemana už na Hradě nechce vidět. Liberecký hejtman Půta je v neustálém tlaku zájmových skupin.

Soukromník Resl: Migranti si musí svobodu vybojovat i za cenu života
Foto: Archiv VR
Popisek: Vladimír Resl, kandidát Soukromníků v Libereckém kraji

Býval jste vrcholovým sáňkařem, dvojnásobným účastníkem OH a tuším, že máte bronz z ME ve Švédsku z roku 1978. Co vám tento druh sportu dal?

Tomuto sportu jsem se věnoval s velkou mírou zaujetí, do národního mužstva jsem se dostal už v roce 1969 a skončil po zimních olympijských hrách v roce 1980 – víceméně ze zdravotních důvodů. Sportovní kariéra mne naučila nevzdávat se a posílila sebezapření. Zvýšila moji vůli, posílila pracovitost a cílevědomost. V těžkých okamžicích se nebát a důvěřovat svým vlastním schopnostem. Vážit si soupeřů a přitom zůstat pokorný a skromný.
 
Proč nejsme dnes v této sportovní disciplíně úspěšní?

Úspěch v každém sportu závisí na podmínkách. V Čechách není uměle chlazená dráha. Není tu sportovní vzor, který by táhl mladé adepty. Není ani členská základna. To vše nám chybí. Bez toho není úspěch možný.

Jak nahlížíte na stav mládežnického sportu v ČR? Třeba bývalý vynikající cyklista senátor Jozef Regec, který v oblasti sportu radí prezidentu Zemanovi, tvrdí, že ten stav je tristní. V čem je hlavní problém?
 
Krátce by se to dalo vyjádřit takto: Za naší doby bylo pro dítě trestem, když nemohlo jít si ven hrát s ostatními, dnes je pro dítě trestem jít ven a nehrát si na počítači. Hlavní problém je ve změně sociokulturního prostředí. Touha prosadit se. Zároveň je to řada bezejmenných funkcionářů, trenérů, sportovních tahounů a celého rodinného okolí, kteří tvoří sportovní podhoubí. Je to jen v některých odvětvích a tam přece jenom výsledky jsou.
 
Čím se dnes zabýváte? Proč jste přijal nabídku Soukromníků kandidovat v krajských volbách?

Od května roku 1990 do současnosti podnikám v oblasti silniční nákladní dopravy a spedice. Aktivní práce v oblasti podnikání mne přiměla ke změně názorů a aktivněji se zapojit do politického dění. V této souvislosti jsem přijal nabídku ke spolupráci v politické oblasti se stranou Svobodných za stranu Soukromníků.
 
Co očekáváte od koalice se Svobodnými, která je na Liberecku také uzavřena?

Jsme zatím malé politické uskupení. Se zájmem a pro zvýšení našeho politického úspěchu jsme zvolili spolupráci se Svobodnými, s nimiž máme stejné nebo podobné politické cíle.
 
Nepřipadá vám divné, že současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta je obviněn z korupce a stále sedí ve své funkci?

To, že je Martin Půta stále na svém postu, je trochu divné, když je na něm stín podezření z korupce, ale podrobnosti neznám a tak nechci předem soudit.
 
Půta byl do loňska významným představitelem STANu. Čím poškodil ve své funkci hejtmana Liberecký kraj? Jak byste zhodnotil jeho čtyři roky ve funkci?

Pan Půta je v neustálém tlaku různých zájmových skupin a jeho pozice není vůbec lehká, což můžeme říct o každém hejtmanovi. Ne zcela správně pochopil třeba sobecké zájmy některých dopravních společností usilujících o zakázku cca dvou miliard na deset let v oblasti dopravní obslužnosti
 
Co je klíčovým problémem Libereckého kraje a jak byste ho řešil?

Klíčovým problémem nejen v Libereckém kraji je nedůvěra v politickou reprezentaci. Někteří politici si pletou „politickou službu“ s politickým byznysem. Řešení je velice pomalé a zdlouhavé. Ale musí se dát prostor slušným lidem.
 
Pokud se dostanete do krajského zastupitelstva, na co se zaměříte hned na začátku?

Nevidím jeden klíčový problém v Libereckém kraji, spíše mnoho dílčích problémů, ale s mnoha věcmi bych se ještě musel seznámit. Zvenčí se mnoho věcí může jevit trochu jinak, než ve skutečnosti jsou. Mojí parketou je doprava, takže na dopravu se rád zaměřím a už dnes vím, kde utíkají peníze.
 
Jak hodnotíte přeshraniční spolupráci kraje s Polskem či Německem?

Přeshraniční spolupráci hodnotím jako tragickou, a  to zejména s Polskem. S Německem je trochu lepší, ale i tady si myslím je hodně prostoru. Mluvím německy a tak bych mohl i v této oblasti trochu pomoci.
 
Když se podíváte na dvouapůlleté působení trojkoaliční vlády, co vás napadne jako první?

Vládnoucí strana ČSSD nectí pravomocné soudní rozhodnutí a dává příklad ostatním k  nemorálnímu pokroucení zákonů dle svého mocenského postavení. A ukazuje lidem, jak chutná moc.
 
Je podle vás vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ve střetu zájmů?

Andrej Babiš je zcela jistě ve střetu zájmů. Myslím, že v civilizovaném světě by toto nemohlo existovat.
 
Jak vnímáte jeho ostentativní snahu vybírat daně za pomoci tak kontroverzních návrhů jako je třeba EET? Ta začne platit co nevidět. Jak se na níidívají malí podnikatelé ve vašem okolí?

Je to zákon, který postihuje 99 procent poctivých obchodníků. A to jedno procento si najde jinou kličku, jak se vyhnout daňovým povinnostem.
 
Jak byste charakterizoval naše dvanáctileté členství v Evropské unii?

Naše dvanáctileté členství v Unii vnímám pozitivně, ale mnohé bych změnil. Třeba, aby bruselští úředníci nerozčilovali běžné lidi svými nesmyslnými nařízeními a svými nadhodnocenými  platy. Neodpovídají jejich práci. Čerpání dotací z EU mohlo být o mnoho miliard účinnější, kdyby politici skutečně pracovali dle svých politických slibů  a úměrně ke své výplatě.  
 
Vypsal byste referendum o našem setrvání v EU? Co říkáte rozhodnutí Británie?

Referendum bych nevypsal. Každý rok se změní národ o  přibližně 120 000 obyvatel, kteří mohou mít jiný názor na danou věc. Británie se rozhodla prokazatelně na základě lživé kampaně. A to je vždycky špatně.
 
Měli bychom přijmout euro? Po anglickém referendu na to začínají bruselští byrokraté tlačit…

Euro bychom přijímat neměli.
 
Máme se obávat na prahu letních měsíců zesílení migrace do Evropy i k  nám?

ČR se migrace nemusí bát, protože migrantům se u nás nelíbí a nebude líbit, ale žádným způsobem bych je k nám nelákal. Doma si musí svoji svobodu vybojovat i za cenu života.
 
Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? Měl by kandidovat na  Hrad i v roce 2018?

Zeman pro mne není autoritou, které bych si vážil. Spíš naopak. Prezident by měl být člověk, kterého si váží  většina lidí, a to doma i v zahraničí. Zemanova kandidatura by pro mne byla zklamáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…