Společně s TOPkou? Jen na celostátní úrovni, radí starosta Chrastavy

18.10.2012 23:00

ROZHOVOR Starostové a TOP 09 by neměli v krajích kandiddovat společně, výsledky z Liberecka to jen potvrzují, říká starosta Chrastavy a člen Starostů pro Liberecký kraj Michal Canov. Uzavření koalice neparlamentních subjektů s ODS ale v jeho regionu brání ustanovení o potřebě absolutní většiny v krajském zastupitelstvu.

Společně s TOPkou? Jen na celostátní úrovni, radí starosta Chrastavy
Foto: chrastava.cz
Popisek: Starosta města Chrastava Michael Canov

Starostové a Změna pro Liberecký kraj mají pouze 23 ze 45 mandátů a takto koalici postavit nelze, říká Canov v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz

Starosta Chrastavy v Libereckém kraji Michal Canov proslul svým sporem s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Už tehdy jej v souvislosti s vládní politikou v oblasti hazardních her varoval před potopením TOP 09 v následujících volbách. Ty krajské mu daly za pravdu, byť TOP 09 přibyli mnohem závažnější starosti v podobě kauzy CASA a odporu velké části veřejnosti proti zvýšení daní. TOP 09 sice několik mandátů získala, nicméně na Liberecku, kde se Starostové pro Liberecký kraj rozhodli kandidovat bez ní, dosáhli nečekaného úspěchu a budou možná sestavovat krajskou vládu. Proto by podle Canova měly oba subjekty spolupracovat jen na parlamentní úrovni.

Pane starosto, Vaše hnutí dosáhlo v krajských volbách překvapivě dobrého výsledku. Co k tomu podle Vás přispělo především?

Velmi kvalitní kandidátka, kdy jsme nepodcenili ani jedno z našich padesáti míst. Dále všeobecná nedůvěra v parlamentní strany a s tím související fakt, že jsme nekandidovali dohromady s TOPkou.

Bylo pro vás složité vysvětlit voličům, že pro krajské volby k sobě s TOP 09 nepatříte a jdete do nich jako političtí konkurenti? Mám teď na mysli hlavně postavu poslance Jana Farského, místopředsedy Starostů pro Liberecký kraj a zároveň poslance za TOP 09.

Pana Farského jsme nikdy neschovávali, právě naopak, byl všude propagován a mě velice mrzelo, že nekandidoval. Paradoxně nám hodně pomohlo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které spolu s TOP 09 vytvořilo koalici i zde a šlo proti nám. Lidé si to zřejmě vyhodnotili jako podvod, protože na kandidátce TOP- STAN našli jediného starostu.

Vraťme se k panu Farskému. Jaké je teď vlastně jeho postavení, když je místopředsedou hnutí, které koalici TOP-STAN uštědřilo takovou porážku? Jak jeho pozici mezi dvěma stranami nyní vnímáte?

Já to velice oceňuji. Kandidoval za naše hnutí z osmého místa a dostal se do sněmovny stejně jako pan Horáček, ten ale uspěl z prvního místa. Pan Farský narozdíl od pana Horáčka neodešel do TOPky, je stále členem Starostů pro Liberecký kraj. Podílel se aktivně na podobě zákona o rozpočtovém určení daní nebo novele zákona o loteriích, kdy jsem přes něj mohl dávat připomínky. Jeho práce si proto velice cením.

Je po krajských volbách. Jak Vy osobně vidíte budoucí spolupráci Starostů v různých krajích a TOP 09? Na jedné straně se o ní neustále pochybuje, z obou politických subjektů ale zaznívají slova o shodě a jednotě.

My jsme kandidovali samostatně a starostové v celé ČR viděli, co se nám podařilo. Podle mého názoru nemá smysl v regionální a komunální politice smysl starostům silou nařizovat, jak má kdo kandidovat. Vidíme, jak to dopadlo. To je přeci záležitost regionálních sdružení. Na druhou stranu celostátní polkitika je odlišná a mají tam šanci jen spolupracující strany. Proto bych chtěl, aby TOP 09 a Starostové spolupracovali pouze na parlamentní úrovni a směrem dolů by fungovala volnost. Pokud toto pánové nepochopí, spolupráce zkrachuje.

Dovedete si představit, že by Starostové nakonec v lednu 2013 uzavřeli smlouvu s někým jiným než s TOP 09? Hovoří se například o mimořádném zájmu Andreje Babiše o navázání kooperace, protože Starostové mají na rozdíl od ANO 2011 kvalitní regionální strukturu. Slyšel jste o nějaké takové nabídce?

My jsme vznikli jako hnutí kvůli krajským volbám, bez jakéhokoliv úmyslu ovlivňovat celostátní politiku. Přesto, kdyby TOP 09 neměla na kandidátce v roce 2010 žádného člena Starostů, na Liberecku by mandáty nezískala. Takže mně osobně by nevadilo obnovení smlouvy, stejně jako pokračování jako samostatný subjekt. Jako Starostové pro Liberecký kraj prostě ambice v celostátní politice nemáme.

Jak nyní vypadá povolební vyjednávání ze Změnou pro Liberecký kraj a ODS? Věříte ještě tomu, že se obě strany nakonec dohodnou?

Jsem toho názoru, že 23 mandátů ze 45 je hrozně málo. Důvod je v zákonu, v krajském zastupitelstvu rozhoduje absolutní většina. Pokud by se komukoliv z těch třiadvaceti stalo něco jako panu Farskému, nemluvě o rodinných věcech či dovolené, tak bychom asi jednání na dlouhou dobu zablokovali, což je nepřípustné. Prostě jiná možnost než trojice Starostové, ODS a Změna neexistuje. Pokud by Změna šla s komunisty a ČSSD, pan Korytář by popřel sám sebe.

Ve sněmovně jste dosáhli změny rozpočtového určení daní, uspokojibě vyřešili hazard. Není podle vás čas využít své poslance a zkusit změnit i ustanovení o potřebě absolutní většiny v krajském zastupitelstvu? Tedy přiblížit ho sněmovnímu modelu? Podle některých hlasů z krajů by to velké strany nasměrovalo od úsilí vytvořit výraznou většinu k politické odvaze spolupracovat s menšími regionálními subjekty. Uvažoval jste o tom?

Přiznám se, že dosud ne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…