Starosta Bruntálu: Je zvláštní, že ANO tak trvá na pozicích ministra vnitra a financí

13.04.2018 15:42

Kdybych měl firmu, která je nějak napojená na zakázky města, tak mě zastupitelé odvolají za tři dny na mimořádném zasedání, neskrývá své rozladění se sestavováním vlády Petr Rys (STAN). Jako jedinému se mu v novodobé historii města podařilo obhájit mandát starosty Bruntálu. Jak se toho snaží využít? Co mu dělá největší starosti? A jaké jsou jeho plány na nejbližší období?

Starosta Bruntálu: Je zvláštní, že ANO tak trvá na pozicích ministra vnitra a financí
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Bruntálu Petr Rys

Od roku 1989 jste prvním starostou, kterému se v Bruntále podařilo obhájit mandát. Jak jste se čtyři roky navíc snažil využít ve prospěch města?

Kromě běžného chodu města jsem se především snažil pracovat na nových projektech. Podařilo se dokončit další etapy revitalizace sídlišť, provést rozsáhlou rekonstrukci budovy Petrina a najít pro ni nové využití, postavit nový dopravní terminál, zbourat některé zchátralé budovy a připravit plochy pro nové využití, rozšířit městský kamerový dohlížecí systém, připravit nové stavební parcely pro výstavbu rodinných domků, zrekonstruovat čistírnu odpadních vod, pokračovali jsme ve výstavbě parkovišť, v rozvoji průmyslových zón, a tak bych mohl pokračovat dále.

Přemýšlel jste, co stojí za vaší popularitou?

Netroufl bych si tvrdit, že jsem populární. Každý starosta musí dnes a denně dělat spoustu rozhodnutí a většinou je to zvažování mezi špatnou a ještě horší variantou. Vždy až volby ukážou, jestli i po těch uplynulých letech dokážu oslovit voliče. Takže odpověď na to, jak lidé hodnotí moji práci, budu znát pravděpodobně až v druhém říjnovém víkendu letošního roku.

Na co jste za osm let ve funkci nejvíce pyšný a je naopak něco, s čím příliš spokojený nejste?

Poměrně spokojený jsem v otázce zaměstnanosti, kdy došlo nejen k výraznému poklesu nezaměstnanosti, tak jako téměř všude, ale kdy jsme se současně posunuli o několik příček dolů v žebříčku měst s dlouhodobě nadprůměrnou nezaměstnaností. Jednali jsme v minulých letech se spoustou firem a výsledek se nakonec dostavil. Naopak jsem stále velmi nespokojený se zajištěním a dostupností zdravotních služeb pro občany Bruntálu, kdy zde citelně chybí lékaři a zdravotníci v řadě oborů. A krajně nespokojený jsem s fungováním sociálního systému. Bohužel, v těchto oblastech jsem nucen potýkat se s důsledky a nejsem schopen ovlivnit jejich příčiny.

Své práci v komunální politice se věnujete naplno a i to byl hlavní důvod, proč jste odmítl nabídku k účasti na čelném místě kandidátky pro sněmovní volby. Nelitujete svého rozhodnutí? Neměl byste pak více možností řešit problémy, které s městem a komunální politikou úzce souvisí? Nebo jste skeptický k těm politikům, co zastávají více funkcí najednou?

Nelituji, protože, jak správně říkáte, můžu se takto věnovat práci starosty naplno. Na druhou stranu máte pravdu i v tom, že bych případnou účastí v parlamentní politice mohl mít určitý vliv na některé věci odrážející se v komunální politice. Ale na předposlední místo kandidátky jsem se nechal napsat proto, že vím, že časově a s ohledem na rodinu bych tyto činnosti nedokázal uspokojivě skloubit.

S jakými pocity sledujete jednání o vládě? O možné koalici jednali s hnutím ANO i Starostové. Nepřekonatelnou překážkou spolupráce, ale byl požadavek ANO na setrvání trestně stíhaného politika ve vládě. Proč je to podle vás pro hnutí ANO tak klíčové, aby byl právě Babiš, nikoliv jiný člen hnutí, členem vlády?

Neskrývám, že vývoj povolební situace sleduji s rozladěním. A kladu si otázku, jestli není zvláštní, že hnutí ANO tak vehementně trvá na pozicích ministra vnitra a ministra financí, a to natolik, že dává najevo ochotu vzdát se možnosti koaliční vlády, byť menšinové. Já, kdybych měl firmu, která je nějak napojená na zakázky města, tak mě zastupitelé odvolají za tři dny na mimořádném zasedání.

Budete se letos do třetice obhájit mandát starosty?

Se svými kolegy se připravuji na komunální volby, určitě chci v říjnu 2018 kandidovat do zastupitelstva. Vše ostatní pak bude záležet na výsledku voleb. Máme připravenou kandidátku, která je svým složením natolik kvalitní, aby dávala možnost výběru případného starosty nebo místostarostů z více než jednoho kandidáta.

Co byste rád stihl ještě do konce volebního období? Jaký je nyní váš největší cíl? Jaké hlavní výzvy čekají na budoucí vedení města? Jaké problémy je třeba vyřešit?

Rozhodně je to pokračování v revitalizačních projektech, zejména v přípravě desetihektarové plochy pro výstavbu domků v lokalitě Za Mlékárnou, dále je to vymístění kamionové dopravy vybudováním přístupové komunikace včetně záchytného parkoviště na ulici Zahradní, příprava stavby nového zimního stadionu a také příprava kompletní rekonstrukce domu Revoluční 18, se kterým jsme si dlouhá léta nevěděli rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…