Starosta Litoměřic: Nové a malé strany to budou mít těžké

15.03.2012 10:27

ROZHOVOR Litoměřice nepatří mezi problémová města, co se nepřizpůsobivých spoluobčanů týká. A doposud největší radost udělalo starostovi Ladislavu Chlupáčovi úspěšné čerpání evropských dotací.

Starosta Litoměřic: Nové a malé strany to budou mít těžké
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS)

Město Litoměřice bude druhým rokem předsedat Národní síti Zdravých měst. Jak byste hodnotil jako starosta dosavadní spolupráci a na co byste se v rámci spolupráce chtěli zaměřit letos?

Myšlenku Zdravých měst již roky podporujeme. Jsme řazeni mezi nejaktivnější města její národní sítě, což nás velmi těší. Stejně jako skutečnost, že předsedou národní sítě se stal náš zastupitel Petr Hermann, který v tomto směru odvádí společně s kolegy z oddělení projektů a strategií městského úřadu velmi dobrou práci.

Starostou Litoměřic jste již od roku 2002. Co považujete za své největší úspěchy, kterých jste jako starosta dosáhl? A co se Vám naopak nepovedlo?

Asi největší radost mám z toho, že jsme byli úspěšní při čerpání evropských dotací. Díky tomu se nám podařilo postavit nový domov pro seniory, modernizovat zimní stadion a rekonstruovat gotický hrad, který disponuje moderním konferenčním sálem a je v něm umístěna výstava věnovaná českému vinařství. Nejvýznamnější dokončenou dopravní stavbou se stal nový západní most přes Labe. Zatím se nám nepodařilo získat finanční prostředky na revitalizaci autobusového nádraží.

Mezi hlavní problémy Ústeckého kraje patří problémy s nepřizpůsobivými a nezaměstnanost. Shledáváte tyto problémy i Vašem městě? A jak tyto problémy řešíte?

Litoměřice naštěstí v tomto směru nepatří mezi problémová města. I my však máme lokalitu s problémy tohoto typu. Sázíme na prevenci. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi se snažíme smysluplně organizovat volný čas dětí ze sociálně znevýhodněných rodin, jejich rodinám odborníci pomáhají při získávání zaměstnání, odpovídajícího bydlení, ve městě funguje poradna pro zadlužené osoby. Občanské sdružení Naděje úspěšně provozuje ubytovnu pro sociálně slabé v Želeticích, kde terénní pracovníci systematicky pomáhají lidem úspěšně se sociálně začlenit.

Jaká je v současné době zadluženost města?

Rozpočet pro letošní rok je vyrovnaný. Jediný úvěr, který město má, představuje jeho podíl k získané dotaci na rekonstrukci zimního stadionu. I ten však bude v nejbližších dnech doplacen. Město Litoměřice není zadluženo.

Do jakých projektů budou Litoměřice letos investovat? 

Po letech finančně náročných investic jsme se letos vydali cestou úsporného rozpočtu. Realizovat budeme projekty, na které získáme dotaci. V plánu je například rekonstrukce Jiráskových sadů a vybudování nového sběrového dvora. Nejnáročnějším projektem, na kterém pracujeme již osmým rokem, je v České republice pilotní projekt stavby geotermální teplárny.

Jak podle Vás dopadnou letošní krajské volby?

Neumím věštit z křišťálové koule, ale předpokládám, že nejvíce hlasů získají velké a stabilní strany. Těžší pozici budou mít malé a nově vzniklé strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…