Starosta Pěček: Po letech stagnace jsme opět nastartovali rozvoj Břeclavi

20.03.2019 15:49

Původní koalice v Břeclavi se po třech měsících rozpadla a vznikla nová v čele se Svatoplukem Pěčkem (ANO). Jaké jsou jeho vyhlídky? Nemůže se scénář opakovat? Zajímalo nás také, jaké hlavní investice plánuje. A nejen to…

Starosta Pěček: Po letech stagnace jsme opět nastartovali rozvoj Břeclavi
Foto: David Mahovský
Popisek: starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO)

Koalice, která vzešla z podzimních komunálních voleb, se počátkem letošního roku rozpadla a nahradila ji nová. Bylo to pro vás osobně velké překvapení? A zejména jak nyní budete chtít zabránit opakování podobného scénáře?

Překvapení to nebylo, protože iniciátorem změn ve vedení radnice bylo hnutí ANO na základě dlouhodobější nespokojenosti našich členů, že po volbách nenastala žádná změna ve stylu práce staronové koalice a vše běželo ve starých, vyjetých kolejích. Také jsme byli našimi členy kritizováni, že jsme při uzavření koaliční smlouvy po volbách jednali ukvapeně a nesešli jsme se vůbec s Mladými a neklidnými – vítězi břeclavských voleb. Nerozuměli jsme si s koaličními partnery plně ani při přípravě investic na nové volební období. Nyní se podobného scénáře neobáváme, spolupracujeme dobře, máme jasně rozdělené kompetence a mezi partnery v koalici panuje větší důvěra.

Vznik nové koalice jste označil jako nový impulz k rozvoji města. V čem konkrétně? Kde má podle vás Břeclav největší nedostatky či resty? 

Já osobně tuto změnu ve vedení radnice vnímám opravdu jako restart – nový impulz k rozvoji města. Do vedení města se nyní ve větším počtu zapojí mladší generace politiků. Není to úplně běžné. A myslím, že pro další rozvoj města je velmi dobré, když jsou mladí lidé v produktivním věku zapojeni do politiky. Je to do budoucna záruka toho, že při generační výměně, která nikoho nemine, převezmou zodpovědnost za rozvoj našeho města plynule již zkušení komunální politici. K těm restům – dlouhodobě nás trápí absence obchvatu města, absence využití areálu bývalého cukrovaru v centru města, neutěšený stav břeclavského zámku.

Podle zástupců hnutí ANO, kteří byli iniciátory vypovězení původní koaliční smlouvy, za rozpadem stál odlišný pohled na přípravu investic. V tomto ohledu jste se nyní shodli? A jaké hlavní investice plánujete?

Podle původních partnerů v koalici měla jít drtivá většina prostředků na finančně náročné akce v sociální oblasti (rekonstrukce domova seniorů, výstavba domu s pečovatelskou službou, vybudování centra sociálních služeb…) a my jsme nebyli v naší pozici schopni zajistit rovnoměrnější rozdělení finančních prostředků do všech oblastí, např. do dopravy, kultury, školství nebo sportu. Hlavní investicí zůstává již nastartovaná rekonstrukce domova seniorů, která je nutná i z hlediska požární bezpečnosti. Máme připravenou rekonstrukci prostoru před vlakovým nádražím, zahájíme postupnou rekonstrukci břeclavského zámku, zahájíme přípravné práce na výstavbě multifunkční haly v bývalém cukrovaru, máme připravena i dílčí opatření ke zlepšení průjezdnosti města (vybudování odbočovacích pruhů na křižovatkách, úprava nevyhovující okružní křižovatky na vjezdu do města aj.).

Máte nějakou osobní prioritu, o niž byste se chtěl jako starosta zasadit?

Mým osobním cílem je být u poklepání základního kamene obchvatu města. Není to sice investice města, ale snažíme se s Ředitelstvím silnic a dálnic na přípravě této stavby, pro město životně důležité, maximálně spolupracovat a posunovat tuto věc i přes řadu problémů k vytouženému cíli. Pokud se to podaří, tak splním hlavní důvod, proč jsem do komunální politiky šel.

Co se naopak od vašeho nástupu do čela radnice již změnilo?

Zatím uběhla poměrně krátká doba (šest týdnů), naskočili jsme do rozjetého vlaku a museli jsme řešit i věci, které byly takříkajíc na stole. Například rozdělení dotací do sportu, kultury a sociální oblasti. Nicméně okamžitou změnou, kterou občané pozitivně ocenili, bylo snížení počtu místostarostů ze tří na dva. Snažíme se více zapojit do práce i další členy městské rady. Intenzivně pracujeme mimo jiné na novém systému svozu odpadů, který by motivoval a finančně zvýhodňoval občany, kteří poctivě třídí. Zahájili jsme veřejnou diskusi o rekonstrukci a využití zámku. Těch věcí, které postupně začínáme řešit, je celá řada.

V programovém prohlášení slibujete mimo jiné zpřehlednění a zefektivnění systému parkování. Co si pod tím představit?

V Břeclavi již řadu let funguje systém placeného stání, který má různé zóny a tarify. Je třeba tento systém modifikovat, tak aby co nejlépe odpovídal dnešním potřebám Břeclavanů i návštěvníků města.

Kdy by se měl ve městě rozjet projekt senior taxi a již znáte cenu služby?

Se zavedením služby senior taxi počítáme, máme ji i v programovém prohlášení nové koalice. Služba by měla začít fungovat v nejbližších měsících. Rada města by měla v dubnu vyhlásit výběrové řízení na dodávku této služby.

Za pomoci dotací byste chtěli revitalizovat sídliště. Je jejich získání nedílnou podmínkou? A máte představu, jak by se sídliště měla proměnit?

Revitalizace sídlišť probíhá v Břeclavi postupně již několik let. Některá sídliště byla revitalizována za pomoci dotačních peněz, jiná byla hrazena jen z městského rozpočtu. Dotace tedy nezbytnou podmínkou není. Revitalizace spočívá především v úpravě veřejného prostranství, mění se povrchy chodníků a komunikací, řeší se parkovací místa (v 70. a 80. letech architekti s dnešním počtem automobilů nepočítali), rozšiřuje a zkvalitňuje se městská zeleň, doplňuje se městský mobiliář a tam, kde je to možné, se zlepšují podmínky pro sportování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…