Starosta Šumperka: Když budu senátorem, umožní mi to více pracovat

27.08.2012 7:18

ROZHOVOR Již 22 let se snažím odvést dobrou službu městu Šumperk jako zastupitel, radní, místostarosta a starosta. A také jako učitel, což je mé povolání, ke kterému se s hrdostí hlásím, říká naší redakci starosta Zdeněk Brož.

Starosta Šumperka: Když budu senátorem, umožní mi to více pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

Pane starosto, jak nahlížíte na církevní restituce?

 Církevní restituce v nějaké podobě jsou pro vyrovnání se s minulostí naprosto nutnou věcí. Myslím, že debata kolem tohoto tématu mezi vládní koalicí a opozicí ztratila věcnou podstatu a stalo se z ní předvolební téma, což řešení samotného problému nepřispívá, přesně naopak. Z debat se vytratila objektivita, jsou vypjaté a zaujaté, rozhodují emoce a ne zdravý rozum a to je zlé.

Je ale třeba také říci, že jde o zákon velmi důležitý, který by měl platit v naší zemi desítky let a takové zákony by měly být připravovány v širší shodě než bývá křehká vládní většina. Poté by měly být schváleny velkou většinou v parlamentu. Jen tak by se staly nezpochybnitelné a vážené pro budoucí generace.

Co byste nám řekl o rozpočtovém určení daní?

Novela RUD je přátelská k menším obcím a naplňuje je nadějí na větší příjmy. Otázka je, do jaké míry se to skutečně v celkových příjmech obcí projeví. V tuto chvíli se zdá, že půjde spíše o vyrovnání současných propadů v daňových příjmech (v lepším případě). Ale tak či tak jde o změnu,která je pro menší obce pozitivní, protože za jinak stejných okolností by pocítily daňové propady ještě hůř.

Situace ve školství byla jeden čas velmi napjatá. Jak ji vnímáte nyní?

Změnu na ministerstvu školství považuji za pozitivní, kroky současného ministra hodnotím jako uvážlivé a směřující k uklidnění situace. Přál bych si, aby tento trend pokračoval i nadále. „Pastelkovné“ je okrajová záležitost. Asi dobré volební téma, ale pro rozvoj školství věc nepodstatná.

Mnohem podstatnější než „pastelkovné“ je dořešení systému financování především regionálního školství, jehož současné kapacity a skutečné potřeby v blízké budoucnosti se liší o desítky procent. To v praxi znamená, že židlí je násobně více než studentů a žáků, ale všichni před tímto problémem zavírají oči a veřejné rozpočty tento stav stále financují. Tento problém a také financování vysokých škol vyžaduje řešení v blízkých letech. Pokud by se dobré řešení našlo, budeme mít školy tak bohaté, že pastelky pro prvňáčky nebudou opravdu žádným problémem.

Velkým tématem by také měla být integrace dětí ze sociálně horšího prostředí. Bezplatný poslední ročník mateřské školy zatím ničemu nepomohl a tak se nabízí otázka dřívějšího nástupu k povinné školní docházce a lepší přípravě na učivo současného prvního ročníku.

Šumperk je známý manufakturou. Jaká je aktuální situace?

O záchranu manufaktury jsme se snažili mnoho let, ale nejsme schopni zdolat problém soukromého vlastnictví. Vlastník nebyl a není ochoten komunikovat, na nabídky k odkoupení v minulosti nereagoval. Měli jsme představu o vybudování expozice, která by popisovala vývoj a význam textilního průmyslu pro náš region. Stavba není v dobrém stavu, opravy jsou nutné. Zasloužila by si lepší osud, ale řešení je obtížnější každým rokem.

Národní park Jeseníky byl rovněž velice diskutovaný…

Myslím, že v současné době jde o poněkud platonickou diskuzi. Bylo by dobré skutečně objektivně vyčíslit náklady spojené se zřízením a provozem parku. Pak bychom možná zjistili, že právě probíhající diskuzi můžeme o několik let odložit. Pokud odhlédnu od ekonomické stránky věci, bylo by dobré nejdříve zjistit, zda ochrana území formou chráněné krajinné oblasti je opravdu nedostatečná a proč. Tuto analýzu současného stavu jsem ještě nikde neviděl. Pokud jsem měl možnost číst nějaké materiály, byly více tendenční než odborné. Nad kvalitním analytickým materiálem má teprve smysl začít o případné budoucí existenci národního parku jednat. Pokud je hlavním argumentem lepší marketing Jeseníků, zdá se mi to trochu málo.

Co byste řekl ke své senátorské kandidatuře?

Senátorská židle pro mne není cílem, ale prostředkem pro další práci. Již 22 let se snažím odvést dobrou službu městu Šumperk jako zastupitel, radní, místostarosta a starosta. A také jako učitel, což je mé povolání, ke kterému se s hrdostí hlásím. Snad se mi za pomoci mých kolegů a spolupracovníků alespoň něco málo podařilo. Rád bych tuto službu rozšířil na celý region Jesenicka, Šumperka a části Zábřežska. Z pozice senátora bych rád odvedl další práci pro nádherný, ale z centra trochu opomíjený kraj, který si zaslouží mnohem víc pozornosti a povzbuzení než se mu dostává dosud.

Pokud bych měl něco v Senátu změnit, tak bych rád svou jedenaosmdesátinou přispěl k polidštění senátní komory parlamentu a přenesl do ní něco ze svého hesla ROZUM-SLUŠNOST-SCHOPNOSTI, pod kterým jsem se svými kolegy již pětkrát kandidoval do šumperského zastupitelstva. Za téměř 20 let jsme z něj neustoupili nikdy ani o píď. Pokud tohle heslo beze zbytku člověk dodrží, práce se pak stává radostí a má výsledky. A tento efekt by, myslím, na celostátní úrovni nebyl k zahození.

Moje kampaň bude velmi jednoduchá a také levná. Bude v ní obsaženo sdělení, že žiji, pracuji, a vychovávám děti v tomto regionu 51 let, mám tento kraj velmi rád a teď nabízím svou práci v jeho prospěch. Pár plakátů je nutných, aby mi lidé viděli do tváře, trochu informací o mně do každé domácnosti prostřednictvím skládačky s fotkou a textem považuji za povinnost, Také se pojedu voličům ukázat. Projedu kraj na kole, aby mi nic neuniklo. Budou-li mít lidé zájem se se mnou setkat, rád se s nimi pobavím na každé téma. Pak to již nechám na nich a budu s klidem sledovat výsledky.

Co Vaši protikandidáti?

Poslední věc, které bych se chtěl dopustit je kádrování dalších lidí, kteří se chtějí ucházet o senátorské křeslo. Respektuji jejich rozhodnutí i jejich názory, mám k nim úctu za to, že se do tak těžkého úkolu pustili, rád se s nimi kdykoliv setkám a také s nimi budu rád spolupracovat, pokud právě oni budou vítězi a zasednou v senátorské lavici. Chci pracovat pro tenhle region a k jeho prospěchu a v takovém případě to bez spolupráce nejde. To platí pro všechny, bez rozdílu.

Jak hodnotíte přímou volbu hlavy státu?

Přímé volby se nebojím. Český národ již v mnoha volbách ukázal, že se dokáže rozhodovat velmi racionálně a já českým voličům věřím. Jsem přesvědčen, že společně zvolíme prezidenta, který nás bude důstojně reprezentovat v zahraničí a bude dobrým příkladem nám doma. Naše země má obrovský potenciál k dobrému výkonu, jen potřebuje dobré příklady. Já pevně věřím, že se ta doba blíží a nový prezident bude jedním z takových příkladů. Možná začátkem něčeho nového, za kterým budou následovat další. Já budu rozhodně takového člověka volit. A samozřejmě se budu řídit tím, jak probíhala jeho kampaň, pokud budu mít pocit že ne zcela férově, rozhodně můj hlas nedostane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…