Starosta Trutnova z ODS: Parkanová to nezvládla

16.07.2012 10:07

ROZHOVOR Starosta Ivan Adamec pro ParlamentníListy.cz hodnotí jak aktuální kauzy letounů CASA, tak i vývoj města anebo eurodotací.

Starosta Trutnova z ODS: Parkanová to nezvládla
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Trutnova a poslanec za ODS Ivan Adamec

Pane starosto, co si myslíte o současné politické situaci? Jak vnímáte současná podezření, jež se vznáší nad mnohými politiky? A domníváte se, že se můžeme těšit ještě na další obvinění?

Předně je třeba říci, že podezření a obvinění se vznáší nad relativně MALÝM počtem politiků. Jedná se stále o kauzy, které lze spočítat na prstech, ale i tak to nemůže nikdo vnímat dobře. Média mívají tyto kauzy „vyřešené“ často dřív, než je policie vůbec prošetří, a politiky pak všichni házejí do jednoho pytle. Myslím, že svůj díl na mediálním obrazu vrcholné politiky mají i nadcházející volby. V takovém období vylézají na povrch věci, které mívají punc morálního selhání, ale ve skutečnosti to jsou jen nafouklé bubliny a po volbách se rozplynou, protože se podezření v drtivé většině ukážou jako lichá. Pokud tomu tak je, tak takovýto způsob předvolebního boje se mi hnusí, protože neprospívá nikomu.

Poslanecká sněmovna rozhodla o vydání místopředsedkyně sněmovny Parkanové. Jak kauzu vnímáte Vy? A co si v souvislosti s její kauzou myslíte o krocích ministra Kalouska, který nešetří nejen kritikou na činnost policie, ale nyní se spekuluje i o jeho telefonátu vyšetřovateli Mazánkovi?

Paní Parkanová svou nynější roli nezvládla. V momentu, kdy na ni policie ukázala prstem, mělo být v jejím vlastním zájmu, aby se celá věc řádně prošetřila, a sama měla požádat sněmovnu o vydání. Zvlášť, pokud se cítí být nevinná. Imunita přeci neslouží k tomu, aby se za ni poslanci schovávali. Chování ministra Kalouska v této věci je velmi nestandardní a pro něj samotného dost netypické. Skoro budí dojem, že je za celou aférou víc, než se zdá být. Svými výroky navíc neustále přilévá další olej do ohně. Pokud se prokáže, že se snažil ovlivnit vyšetřování, měl by ve vládě skončit.

Pokud jsme u policie, jak byste její činnost hodnotil  v Trutnově? Ministr Kubice nedávno prohlásil, že pokud bude policistů méně než 40.000, nemůže policie řádně fungovat. Vláda ale jeho požadavek na 40.000 policistů pro příští rok zamítla. Domníváte se, že budou mít tyto kroky vliv na bezpečnost občanů? A jaký je váš názor na plánovanou akci ,,UPÍR“?

Trutnov patří k bezpečným městům, takže Policie zde, myslím, odvádí dobrou práci. Stát si nemůže dovolit ochromit bezpečnostní sbory, je to jedna z jeho základních funkcí, takže věřím, že Policie bude mít dostatek lidí na to, aby svou úlohu plnila na uspokojivé úrovni dál.

Co si myslíte o odvolání ministra spravedlnosti? Jak byste ministra Pospíšila v jeho funkci hodnotil, domníváte se, že je nějaká spojitost mezi odhalováním korupčních kauz a působením Pospíšila na ministerstvu? A jak se díváte na jmenování nového ministra Blažka?

Pan Pospíšil odvedl dobrou práci. V resortu spravedlnosti se mu povedlo prosadit část reforem a měl své výsledky. Jeho odvolání je mi líto. Odchod tohoto oblíbeného ministra bude hrát v podzimních volbách jistě svou roli. Je to ale krok plně v zodpovědnosti premiéra. Toho si je pan premiér Nečas určitě vědom. Domněnka o spojitosti s odhalováním korupčních kauz je v tuto chvíli pouze spekulace, kterou, jak doufám, vyvrátí kroky nového ministra. Jmenování ministra Blažka je opět premiérovo rozhodnutí, dejme mu oněch pověstných sto dní a pak komentujme.

V souvislosti s jeho odvoláním se také vynořují zprávy o rozštípenosti ODS. Jak se na to díváte Vy jako její člen? Domníváte se, že současné politické kauzy budou mít dopad na podzimní volby?

Blíží se volby a po nich bude volební sněm, takže ve straně určitě dochází k upevňování pozic. Neřekl bych, že se jedná o rozštípenost, spíš názorovou různorodost, kterou nyní vnímám jako velmi potřebnou pro budoucí vývoj v ODS. Krize, škrty a snaha o reformy dohromady vytvářejí samy o sobě nepopulární koktejl pro podzimní volby. Voliči bohužel nejsou schopni oddělit vládní politiku od kandidátů do krajů a na senátorské posty a probíhající politické „příběhy“ tuto situaci rozhodně nevylepšují.

Jak byste hodnotil dopad reforem pro obyvatele města? S jakou reakcí se u občanů setkáváte? Hejtmanu Francovi nejvíce vadí škrty ve zdravotnictví a sociálních službách. Souhlasíte s ním?

Obyvatelům nejvíc vadí zavádění novinek, protože je často provázejí zbytečné potíže, nové systémy nejsou otestované, je malá informovanost, chybí oboustranná komunikace. S hejtmanem Francem bych úplně nesouhlasil. Zdravotnictví je velmi nákladná věc a pokud má fungovat na špičkové úrovni, neobejde se bez stoupající spoluúčasti pacientů i jiné struktury zdravotnických zařízení. Tady jiná cesta vzhledem k demografii obyvatelstva ani není možná. Sociální oblast si podle mého názoru zaslouží hlubší reformy, než ke kterým dochází. Ty probíhající totiž neřeší hlavní problémy, které trápí společnost.

Hospodaření města za loňský rok skončilo přebytkem 42 milionů korun a mírně přebytkový rozpočet jste sestavili i na letošní rok. V čem podle Vás tkví, zejména v době krize, Váš úspěch? A do jakých projektů plánuje město investovat? Českou republiku trápí též problémy v oblasti čerpání eurodotací. Jaký je Váš názor na eurodotace a jaká je Vaše úspěšnost v jejich čerpání?

Dlouhodobě sestavujeme rozpočet jako vyrovnaný nebo mírně přebytkový. Je to díky trpělivé a postupné koncepci renovace města, jeho infrastruktury i institucí. ODS je na trutnovské radnici už dvacet let a tento kontinuální stav nám umožnil plánovanou proměnu města bez potřeby zadlužení. V získávání dotací jsme úspěšní, problémy s jejich čerpáním nemáme. Spíš se setkáváme s tím, že bychom je využili na víc projektů, ale propad příjmů města v důsledku krize tyto investice omezil. V tomto a minulém roce jsme nejvíc prostředků vydali na budování kanalizačních systémů a na opravy škol. Před dvěma lety jsme otevřeli nové společenské centrum za téměř půl miliardy, na které nám také z velké části přispěla Unie.

Na legendární Trutnov Open Air se mohou příznivci přijet podívat i letos v srpnu. Můžete nastínit program festivalu a vyzdvihnout nějaká jména vystupujících? V prosinci nás také opustil exprezident Václav Havel, jenž měl k Trutnovu a i jeho festivalu velmi blízko. Bude i na něj při festivalu nějak vzpomínat?

Já snad ani nevím, že se letos festival koná. Posledních pět let jeho organizátor prohlašoval, že se festival koná v Trutnově naposledy, nekomunikoval s námi, jen nás mediálně neustále bezdůvodně napadal. Vaše otázka by měla směřovat spíše na něj, opravdu je to jen jeho projekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…