Starostka Dvora Králové: Stěžováním v ústraní se nic nevyřeší

17.02.2012 10:30

ROZHOVOR Petice za odvolání vedení známé ZOO a napadení místostarosty Jana Béma, to byla témata, která loni přesáhla hranice města i kraje. Co dalšího se ve Dvoře Králové nad Labem děje? Ptali jsme se starostky Edity Vaňkové.

Starostka Dvora Králové: Stěžováním v ústraní se nic nevyřeší
Foto: archiv starostky
Popisek: Edita Vaňková (ČSSD), starostka Dvora Králové nad Labem

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové patří u nás k těm nejznámějším. Loni byl pro návštěvníky ZOO spuštěn projekt autosafari. Projekt má své příznivce, ale i mnohé odpůrce, kteří sepsali proti odvolání vedení ZOO loni petici. Jak se na celý problém díváte Vy? A jak byte projekt autosafari hodnotila?

Zřizovatelem ZOO je Královéhradecký kraj. Záleží tedy na množství finančních prostředků, které k zajištění provozu zřizovatel uvolní. Pokud příspěvek od zřizovatele nestačí k pokrytí nákladů, musí si zbylé finanční prostředky ZOO obstarat sama prostřednictvím vedlejší hospodářské činnosti. Rozumím proto vedení ZOO, že se snaží vymýšlet projekty, které přilákají něčím neobyčejným návštěvníky. Autosafari v naší ZOO /jediné ve střední Evropě/ provozované během hlavní turistické sezóny může, ale také nemusí být právě jedním z nich. Nechci unáhleně zaujmout jednoznačné stanovisko, neboť projekt vnímám dosud jako novinku, kterou prověří čas.

Před koncem roku byl neznámým útočníkem napaden místostarosta města Jan Bém (psali jsme ZDE). Už se ví, kdo a proč útok spáchal? A jak je to s bezpečností občanů ve Dvoře Králové?

V současnosti případ napadení pana místostarosty Béma není ještě uzavřen.  Proč byl útok spáchán o tom lze pouze spekulovat.

Problémy s nepřizpůsobivou skupinou obyvatel v našem městě nejsou nijak zásadní a nevymykají se dění v naší republice. Stížnosti, které jsme doposud zaznamenaly, jsou především z bezprostředního okolí míst, kde bydlí. Vše se snažíme průběžně řešit. Založili jsme „bezpečnostní pracovní skupinu“, která je složena kromě vedení města i ze zástupců městského úřadu (sociální pracovnice, zaměstnanci v oblasti přestupků), Policie ČR, městské policie, školských zařízení i neziskového sektoru, který se problematice také věnuje. Jako veřejný subjekt musíme postupovat pouze v rámci stávajících zákonů. K podpoře zajištění pořádku ve městě jsme vydali 3 obecně závazné vyhlášky města (O zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejném prostranství, O ochraně nočního klidu, O zákazu provozování výherních hracích přístrojů), jejichž dodržování kontrolují strážníci městské policie.

Jak byste hodnotila další problémy, jejž sužují obyvatele?

S úpadkem textilního průmyslu a s ukončením provozu společnosti Tiba a.s. přišlo město postupně o stovky pracovních příležitostí. To se na nezaměstnanosti v našem městě pochopitelně promítlo. Pro potencionální investory jsme v územním plánu vymezili dvě průmyslové zóny. Přivedení nového investora, který by zaměstnal alespoň několik desítek lidí, není však v těchto podmínkách jednoduché. Hodně si slibujeme v budoucnu od dostavby dálnice D11 do Hradce Králové a jejího dalšího pokračování R11 až do bývalého okresního města Trutnova.

Do čeho bude město letos investovat?

Rozhodli jsme se maximálně využít různých dotačních programů. Proto budeme většinu letošních prostředků určených na investice směřovat do spolufinancování dotačních projektů. Jedná se o rekonstrukci městského muzea financovanou z ROP Severovýchod a zateplení Domu s pečovatelskou službou Sadová financovanou z OPŽP.  

Než jste se stala starostkou, působila jste jako učitelka, později jako ředitelka. Co Vás vedlo do politiky?

V zapojení do politického dění spatřuji možnost podílet se aktivně na věcech veřejných. Vždyť stále je co řešit, vylepšovat, měnit.  Stěžováním si a politikařením v ústraní se nic nevyřeší.

Do jaké míry trápí obyvatele ve městě nezaměstnanost?

O problémech s nedostatkem pracovních příležitostí jsem se již zmiňovala. Je to ale problém většiny obcí nejen v našem regionu, ale i celé republiky. V našem městě v meziročním porovnání let 2010 a 2011 klesla nezaměstnanost o -6,7 procenta.  I tak se v roce 2011 pohybovala na 9,7 procenta. Ve městě máme významného zaměstnavatele - podnik Juta. K dalším nepřehlédnutelným zaměstnavatelům patří právě zmiňovaná Zoologická zahrada, Městská nemocnice a.s., Vánoční ozdoby, CARLA a řada dalších.  Se všemi se snažíme udržovat velmi korektní vztahy.

Domníváte se, že mohou mít některé kroky Nečasovy vlády dopad na nezaměstnanost ve Vašem městě?

Tato problematika je určitě na mnohem širší diskusi. Některé kroky mohou mít negativní dopad, jiné třeba i pozitivní, je třeba zůstat flexibilní. Podobně tomu bylo i u kroků předchozích vlád.

Vaším koníčkem je kynologie. Jste se svým leonbergrem Bártem členkou Kynologické organizace 138. Jak se díváte na novelu občanského zákoníku právě směrem ke zvířatům? Mnozí kritizují, že ač už zvíře není bráno jako věc, jeho postavení se ale i tak zhorší. Problém podle nich mimo jiné spočívá v tom, že se ze zákona úplně vytrácí, kdo bude nadále financovat útulky pro opuštěná a ztracená zvířata. Jak se na problém díváte?

Máte pravdu. Přítel člověka mě provází po celý můj dospělý život a relaxace na vycházce lesem s ním je pro mě nejlepší prevencí před stresem. Ve Dvoře Králové je v provozu pro opuštěná zvířata soukromý psí útulek Nový Svět. Město umísťuje zatoulaného psa či kočku do tohoto zařízení. Je zkalkulován tzv. „psoden a kočkoden“. Vypočítanou finanční výši město poskytuje za služby provozovateli. V loňském roce činila částka vynaložená městem v této oblasti 688 tis. Kč. Pevně věřím, že se na tomto faktu ani do budoucna nic měnit nebude.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…