Svazáci z TOP 09, udeřil Hrnčíř z SPD. A připomněl pána, na kterého jste už raději zapomněli. Ale on nezmizel...

20.03.2021 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Již nějakou dobu v Evropě pozoruji přepisování dějin a relativizaci viny za 2. světovou válku. V pozadí jsou různé politické neziskovky a na ně napojení novodobí svazáci, jako šiřitelé této ‚pravdy‘,“ uvedl u příležitosti připomínky událostí roku 1939 poslanec za SPD Jan Hrnčíř. Ke slovům předsedkyně TOP 09 o „autonomním Protektorátu“ říká: „Chci věřit, že to paní Pekarová Adamová napsala jen z hlouposti.“ Zmínil také „novodobé svazáky“ a prozradil, jaký je jeho pohled na válečné reparace.

Svazáci z TOP 09, udeřil Hrnčíř z SPD. A připomněl pána, na kterého jste už raději zapomněli. Ale on nezmizel...
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Tento týden uplynulo už 82 let od okupace Československa německými vojsky. Připomínáme si tuto událost podle vás dostatečně?

Poslední dobou se tato doba příliš nepřipomíná. Mám pocit, že se někdo snaží, aby nacistická okupace zmizela nejen ze školních učebnic, ale i z naší paměti.

S úctou a respektem ke všem těmto padlým jsme navrhli, že má být 15. březen jednoznačně připomínán nejen jako památka těchto obětí, ale nově významným dnem. Poslanecký klub hnutí SPD předložil v Poslanecké sněmovně v lednu minulého roku novelu zákona o státních svátcích, kdy se navrhuje zavést jako významný den „15. březen – Den památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem“. Paradoxní je, že vláda k tomuto našemu návrhu zaslala už v únoru minulého roku nesouhlasné stanovisko,“ uvedl váš kolega, poslanec za SPD Radek Rozvoral. Co na to říkáte?

Je to smutné, že pro českou vládu je připomínka památky obětí okupace českých zemí nacistickým Německem, nepřijatelná. Hlavně, že máme 12. březen 1999 významným dnem, kdy se ČR stala členem NATO, které vzápětí vybombardovalo Jugoslávii…

Německý velvyslanec Christoph Israng přinesl květinu na Pražský hrad a na twitteru vyjádřil soucit a úctu obětem okupace. Reakce na příspěvek na twitteru byly vesměs pozitivní. Jeho gesto ocenil mimo jiné i náměstek hejtmanky Plzeňského kraje Marek Ženíšek, který se chystá kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny za koalici Spolu. Napsal: „Takhle vypadá omluva. Takhle vypadá poučení se z dějin. Takhle vypadá spojenec.“ Co na to říkáte?

Květiny od pana velvyslance jsou naprosto v pořádku. Obavy ve mně vzbuzují novodobí svazáci, jako je třeba Marek Ženíšek.

 

 

 

 

A jsou u příležitosti tohoto výročí namístě omluvy za odsunutí Němců po válce, které se pod příspěvkem německého velvyslance také objevily?

Naprosto odmítám snahy o přepisování dějin a relativizaci viny za 2. světovou válku.

K výročí 15. března 1939 se vyjádřila i předsedkyně TOP 09: „Před 82 lety začali nacisté s okupací Čech, Moravy a Slezska a byl zřízen autonomní Protektorát Čechy a Morava. Temná stránka našich dějin, která zničila život mnoha občanů,“ napsala Pekarová Adamová na twitteru. A dodala: „Zatímco za tuto okupaci proběhla omluva a pokání, jiní okupanti i dnes otevřeně vyhrožují. Nezapomeňme.“ Snesla se na ni velká kritika, především kvůli slovu „autonomní“. Ozvaly se názory, že Češi a Moravané žádnou skutečnou míru autonomie neměli. Předseda Trikolóry Václav Klaus dokonce na sociální sítě napsal, že Pekarová Adamová buď lže, nebo neví, co se v březnu 1939 stalo. Poslanec SPD Kobza dokonce její slova o „autonomním protektorátu“ označil za „drzost a nestydatost“. Jaký je váš názor?

Chci věřit, že to paní Pekarová Adamová napsala jen z hlouposti. Výnosem Adolfa Hitlera o zřízení Protektorátu Čechy a Morava byli naši občané zbavení všech práv. Nad Pražským hradem zavlála standarta Adolfa Hitlera. Češi a Moravané končili na popravištích a v koncentračních táborech. Po celou dobu okupace byly na denním pořádku popravy českých vlastenců a elity národa. Tak si paní Pekarová Adamová představuje autonomii?

A co říci na slova paní Pekarové, že „zatímco za tuto okupaci proběhla omluva a pokání, jiní okupanti i dnes otevřeně vyhrožují“?

Nevím, koho přesně má na mysli, ale je pravda, že nám neustále někdo hrozí potrestáním, třeba za odmítání ilegální migrace nebo islamizace naší země.

Veřejným prostorem prochází kampaň snažící se nás, a zejména naši nejmladší generaci, přesvědčit o tom, že německá okupace českých zemí byla jen jednou ze standardních dějinných epizod, která náš stát postihla a která v podstatě nebyla ničím výjimečným. A že například období tzv. socialismu bylo něčím nesrovnatelně horším,“ uvedl váš poslanec Kobza. Máte pocit, že je tady snaha a určitě „přepisování“ dějin, které mimochodem zmínil i váš kolega Rozvoral? A jestli ano, tak kým?

Jednoznačně, jak už jsem zmínil. Již nějakou dobu v Evropě pozoruji přepisování dějin a relativizaci viny za 2. světovou válku. V pozadí jsou různé politické neziskovky a na ně napojení novodobí svazáci, jako šiřitelé této „pravdy“.

Právě ze strany SPD zaznívají také připomínky ohledně válečných reparací. Jak by se k těmto věcem mělo nejen Německo, ale i Česká republika postavit?

Faktem je, že Československo za první republiky zaplatilo tři miliardy tehdejších korun jako reparace za první světovou válku. Podobně tomu bylo i po druhé světové válce, kdy Československo poctivě splácelo válečné půjčky spojencům, kteří po nás chtěli zaplatit i to, že v jejich řadách a při obraně jejich území, mohli bojovat Čechoslováci?!? Tito stejní západní spojenci poté zablokovali vyplácení válečných náhrad Československu, v rozporu s mezinárodními dohodami z Postupimi a z Pařížské mírové konference. Náš nárok na tyto náhrady od Německa stále trvá a neměli bychom před tím zavírat oči. Třeba Polsko a Řecko o náhradách s Německem jednají.

Dnes jsme součástí EU a také součástí NATO. Je i toto zárukou, že nic podobného, jako byla okupace v roce 1939, se nemůže v naší zemi už opakovat?

Naše země má bohaté historické zkušenosti se západními spojenci. Kdykoliv jsme je potřebovali, tak se na nás vykašlali, to bychom měli mít na paměti. Nejinak by tomu bylo i v případě konfliktu v současnosti. V tom lepším případě by z nás udělali bojiště, v tom horším by nás hodili přes palubu.

Nebo představa, že za naši svobodu a suverenitu bude bojovat třeba Turecko, které má nejsilnější armádu ze všech evropských spojenců v NATO, je přinejmenším velmi naivní. Z našich historických zkušeností plyne, že je pro nás nejvýhodnější budovat nadstandardní vztahy se svými sousedy a udržovat dobré vztahy především se slovanskými národy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…