Mnozí uvádí, že v České republice se příliš nemusíme obávat genetických potravin. Jaká je ale realita?
Lidé jsou u nás nezřídka přesvědčováni, že geneticky upravovaných potravin se nemusejí obávat vůbec, neboť mají být údajně naprosto v pořádku. Vždyť třeba v Americe jich prý mají nespočet a vůbec nerozlišují, ani neuvádějí, zda jsou geneticky upravované, či nikoliv. Ohledně geneticky modifikovaných produktů, tedy GMO, se můžete setkat se zcela protichůdnými názory. Jejich propagátoři zdůrazňují, že škodlivost GMO nebyla „oficiálně“ prokázána. Tento argument ovšem není objektivní, neboť zkušenosti z minulosti dokazují, že škodlivé účinky se leckdy projevily až po desetiletích užívání uměle vyrobených produktů.
Typickým příkladem je dnes obecně známá škodlivina, jíž je pesticid DDT, který byl v minulosti i u nás v masovém měřítku užíván v zemědělství. Považoval se zpočátku za naprosto „bezpečný“, což veřejně prohlašovali mnozí „odborníci“, a práškovalo se s ním kdeco. Teprve po desítkách let jeho užívání bylo zveřejněno, že má výrazně škodlivé účinky. Avšak na to neupozornili ani výrobci, ani placení „odborníci“ či kontrolní instituce. Zveřejnění těchto alarmujících zjištění vyplynulo z dlouhodobého tlaku různých ekologických a občanských hnutí. Výsledkem jejich aktivit byl posléze zákaz DDT v mnoha zemích.
Na základě těchto zkušeností by se též u GMO měl dodržovat nejen princip předběžné opatrnosti, ale měla by být posuzována a hodnocena i všechna možná rizika. Základním problémem je též nedostatečná informovanost a to, že patřičná rozhodnutí nebývají vždy podložena adekvátními znalostmi. Při povolování nových látek často převažují různé ekonomické a politické zájmy. Proto se leckdy cíleně zatajují mnohé vědecky zjištěné skutečnosti, aby se dalo pokud možno co nejdéle vydělávat – třeba na úkor zdraví konzumentů.
Obdobně jako u DDT jsou také u GMO značná rizika. Při zásazích do původního genetického materiálu došlo mnohdy ke zcela nečekaným zvratům, z nichž vyplynuly nepříznivé dopady na lidský organismus. Jako příklady lze uvést výsledky zahraničních výzkumných center, například britských společností Sainsbury‘s, francouzské společnosti Carrefour a japonské korporace Kirin Brewery, které prokázaly, že konzumace produktů obsahujících určitou GM sóju vedla ke vzniku onkologických a nervových onemocnění.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala