Takto se s prezidentem nejedná! Kdybych si představil sebe na jeho místě... Senátor Hlavatý se vrací k incidentu Zemana a Sobotky

04.07.2017 10:47

ROZHOVOR „Andrej Babiš má všechny předpoklady, aby jeho popularita stoupala, protože má zkušenosti s řízením velké firmy. Ti, co tvrdí, že management firmy nelze vůbec v žádných oblastech aplikovat do řízení státu, nikdy žádnou firmu neřídili. Ve firmách se sakra hodně diskutuje, hledá nejlepší řešení, ale pak se táhne za jeden provaz,“ říká senátor Jiří Hlavatý (ANO). Podle jeho soudu Andrej Babiš prožívá v posledních dnech hon na čarodějnice, což by málokdo ustál tak jako on. A co se týče humbuku kolem demise-nedemise vlády? „Byl to cílený humbuk, který v konečném důsledku jenom opět zhoršil mínění veřejnosti o praktikách politiků, za kterými zůstanou jen fráze a obecná slova, která slyšíme ze všech stran,“ tvrdí Hlavatý.

Takto se s prezidentem nejedná! Kdybych si představil sebe na jeho místě... Senátor Hlavatý se vrací k incidentu Zemana a Sobotky
Foto: ANO
Popisek: Jiří Hlavatý

Prezident Miloš Zeman opět přitvrdil; chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi přirovnal nedávno nepřímo k chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“. Má pan prezident věcně pravdu?

Není to jen můj názor, že nejdříve urazil Sobotka prezidenta tím, že z něj udělal šaška opakovaným podáváním a následným odvoláváním demise. Nakonec několik hodin před jejím oficiálním předáním změnil jednání s  prezidentem na konzultace. Takto se přece s prezidentem nejedná! Kdybych si představil sebe na jeho místě, tak bych se jako prezident urazil také. Možná, že slovník prezidenta nebyl adekvátní, ale jsme jen lidé a emoce někdy neovládneme, zvláště v případech pocitu ponížení.

Psycholog a spisovatel Bohumil Sláma si myslí, že Zeman stárne a o Zemanově počínání napsal: „Každý psycholog nebo psychiatr ví, že ve stáří se člověk stává jednak rigidnějším, jednak se zvýrazňují jeho povahové rysy. Dobře je to vyjádřeno v pohádkách: Kdo byl po většinu svého života převážně dobrým člověkem, stává se hodným dědečkem či laskavou babičkou, kdo byl charakterově problémový, stává se zlým dědkem nebo ježibabou. Je to tím, že jak mu ochabuje šedá kůra, prosakují ‚spodní proudy‘ a podobně jako u inkontinence moči dochází k inkontinenci emoční. A Miloš Zeman si ‚učurává‘ stále častěji a stále víc.“ Ztotožňujete se s tím?

S prezidentem nejsme zase tak věkově vzdáleni. Často se nechám vyprovokovat a jsem impulzivní; a už také vím, že tyto vlastnosti se věkem budou prokreslovat více, než bych chtěl a než mohu ovlivnit. Takže pomáhej pánbůh všem, kteří jsou a budou v mém blízkém okolí i nadále. To ale neznamená, že nejsem dobrý člověk. Postoj prezidenta neodsuzuji, podobné situace zažívám, když cítím křivdu vůči mé osobě, a pak se impulzivně bráním.

Zatímco se ČSSD v preferencích spíše propadá, na čele peletonu se drží hnutí ANO Andreje Babiše, za něž v Senátu „kopete“. Babiš sepsal knihu o své vizi Česka, objíždí s ní republiku a lidé na jeho akce chodí rádi. Čím to podle vás je?

V tom mám naprosto jasno od samého začátku. Andrej Babiš má všechny předpoklady, aby jeho popularita stoupala, protože má zkušenosti s řízením velké firmy. Ti, co tvrdí, že management firmy nelze vůbec v žádných oblastech aplikovat do řízení státu, nikdy žádnou firmu neřídili. Ve firmách se sakra hodně diskutuje, hledá nejlepší řešení, ale pak se táhne za jeden provaz. Je to oblast, ve které se také pohybuji celý život a rozumím jí. Kdo nikdy podobným podnikáním neprošel, neumí si vůbec představit tu velkou psychickou a fyzickou zátěž a obrovskou odpovědnost za lidi. Takový člověk musí mít odolnost vůči stresu a negativnímu hodnocení své osoby ze strany odpůrců. Babiš prožívá hon na čarodějnice, málokdo by to ustál tak jako on, a ještě k tomu, aby hnutí ANO zvyšovalo preference. Vzdal se komfortní zóny, není tolik vybaven řečnickým talentem jako jeho političtí odpůrci, ale má tah na branku a dobře ví, že ve vládě musí sedět spoluhráči, a ne protihráči.

Jak na vás působily třenice v rámci demise-nedemise vlády a kolem toho, co se dělo na konto „podnikání“ Babiše, jenž musel z postu ministra financí odejít, ale nakonec skončil i Bohuslav Sobotka v čele ČSSD? Nebyl celý ten humbuk zbytečný?

Touto otázkou jste si odpověděla sama. Byl to cílený humbuk, který v konečném důsledku jenom opět zhoršil mínění veřejnosti o praktikách politiků, za kterými zůstanou jen fráze a obecná slova, která slyšíme ze všech stran. Vzpomínám si, že jeden z prvních návštěvníků v mé senátní kanceláři mi položil tuto otázku: „Veřejnost Vás bere jako úspěšného a solidního podnikatele. Nevadí Vám, že vstupem do Senátu a tím i do politiky budete hodnocen v žebříčku společenské prospěšnosti až na posledním místě za uklízečkou?“ To hovoří za vše!

Pokud jde o ČSSD, bude k něčemu výměna Sobotky za Lubomíra Zaorálka? Jak se vám zatím jeví prezentace nového lídra ČSSD, který rozdává rozhovory a chce modernizovat styl kampaně strany?

Nechme to na lidech, oni to vyhodnotí sami. ČSSD by ale neměla v Poslanecké sněmovně chybět. Nevím, zda si všichni uvědomují, že jít cestou slibů je slepá ulička. Kolem nás se všechno přece strašně rychle mění, politika však ne. Je na čase, aby na ni také došlo a doznala změn.

Proč podle vás svými výsledky neoslňuje ani pravice? V pásmu 9 až 11 procent se pohybuje třeba ODS, kterou její zakladatel Václav Klaus zkritizoval, že během vládní krize „dostala řadu nahrávek na smeč“, ovšem nevyužila jich. Značné problémy dle průzkumů mají ale i lidovci a Starostové...

Všechny tyto strany, co jmenujete, zaspaly a nevyužily minulých 25 let, aby předvedly, co umí. Jeden z příkladů jsou rozbité silnice a nepostavené dálnice nebo status ČR jako levné montovny. Jak více chcete naštvat lidi, kteří se navíc dozvídají den co den o všelijakých korupčních skandálech? Nejsem politolog, ale lidé podle mne přestali věřit politikům.

Francouzskému prezidentovi Macronovi vadí, že některé státy prý EU vnímají jako supermarket, ze kterého si lze jen brát. Narážel tím na fakt, že ČR, ale i jiné státy V4 odmítají kvóty na uprchlíky. Co si o slovech Macrona myslíte?

Pokračuje dohoda a úzké spojení Francie a Německa, jež budou určovat politiku EU. I u nás v byznysu platí, že pravidla určují ti nejsilnější. Potýkáme se s tím každý den, a proto mě postoj těchto dvou zemí nepřekvapuje. Prezident Macron i paní Merkelová ale zapomínají, že jsme pro EU technicky vyspělou zemí a že kdo bere z našeho supermarketu, jsou také země EU. Berou technickou dovednost našich lidí a je potřeba jim připomenout, že tím pomáháme i německému průmyslu. Musíme si zvyknout, že nám nic zadarmo nespadne do klína a o všechno musíme bojovat. Toto je realita. Ano, život není fér a spravedlnost je utopie.

Jste významným podnikatelem, zboží Juta a.s. vyváží de celého světa. Pomohlo by vám, kdyby ČR přijala euro? Měli bychom za situace, která existuje uvnitř EU, euro přijmout?

Čechům chybí hrdost na to, aby přirozeně toužili mít vlastní silnou měnu jako Angličané, Švédové, Dánové atd. Korunu mám osobně rád a euro by nám zjednodušilo účetnictví, ale svázalo republice ruce. Půjde o politické rozhodnutí, ale při současném kurzu 26,20 CZK/EUR je ztráta času tuto debatu vůbec otevírat. Podle mne neexistuje projekt budoucnosti. Ta je dnes nepředvídatelná, EU je utopena ve směrnicích a politici dál pokračují ve vytváření velehory dluhů.

Mohu si dovolit obecnou otázku? Co vás v poslední době štve, anebo naopak těší?

To by byl dlouhý seznam! V poslední době mě potěšil zákaz kouření, který už měl mít platnost dávno, my jsme ho ve firmě zavedli před dvaceti lety; povinnost a placení daní všem stejně, a to po 25 letech. Na druhou stranu mi dělá starosti regionální politika, která by mohla více podporovat naše město Dvůr Králové nad Labem, ve kterém podnikám a žiji. V poslední době je to hlavně snaha kraje utlumovat existenci naší místní nemocnice tím, že není vůle a podpora k výstavbě operačních sálů, o které usilovně bojujeme, protože stávající dosluhují. Zapomíná se, že vše se dělá pro pacienta a že politik nese odpovědnost za to, kam pacienti na operace budou chodit. Myslel jsem si, že ve veřejné správě potkávám více osvícených lídrů, kteří by dokázali obecně prospěšné věci prosadit s vizí budoucnosti. Ale tomu se zřejmě říká vyspělá společnost – a k té máme ještě hodně, hodně daleko... Být spokojený a šťastný je stále těžší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…