Terorismus je hra, na které někdo vydělává. Rada senátora Kubery do nového roku

31.12.2016 19:34

ROZHOVOR „Do nového roku mám jediné předsevzetí. Nikdy nebudu hlasovat pro zákon jakkoliv omezující svobodu,“ řekl senátor, občanský demokrat Jaroslav Kubera, podle něhož nám svoboda protéká mezi prsty, nikdo si toho nevšímá a nikomu to nevadí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyzval, aby si ji lidé nenechali vzít pod záminkou terorismu, což je jen hra, na které někdo vydělává. A co by popřál vládní koalici? Ještě více konfliktů, ale prý to zvládne sama i bez něj.

Terorismus je hra, na které někdo vydělává. Rada senátora Kubery do nového roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Čím si poslední den v roce připijete, a s kým?

To je jednoduchá otázka. S mojí ženou a oslava spočívá v několika jednohubkách a malé lahvi sektu. To je všechno, ani jeden nejsme oslavovací typ, takže silvestra nijak dramaticky neprožíváme. Dopoledne si vždy zajdeme do cukrárny a večer budeme přepínat nekonečné televizní programy a sledovat program o bydlení, ten nás baví.

Máte do nového roku nějaké politické předsevzetí?

Jediné. Nikdy nebudu hlasovat pro zákon jakkoliv omezující svobodu.

Takovou zásadu ctíte v politice už dlouho, pokud vím...

Už dlouho, a vytrvám. Už nic jiného dělat nebudu.

Čeho bychom se podle vás měli v dalším roce vyvarovat? Je to tedy právě svoboda, kterou bychom měli bránit?

Je toho trošku víc. Neřekl bych čeho se máme vyvarovat, ale čeho bychom se měli držet. Bude to znít jako protimluv. První je více pokory a druhé více sebevědomí. Na první pohled se může zdát, že se to vylučuje, ale není tomu tak. Potřebujeme více pokory, nevážíme si práce druhých a připadáme si, že jen my jsme nejlepší a druzí nedělají nic. Zároveň si stále připadáme méněcenní a nemůžeme se z toho dostat. Přitom to není pravda. Jsme prostě dobrý.

Proč si připadáme méněcenní?

Nevím, možná tři sta let pod Habsburky…

Světové války, nacisté, komunisté... Naše historie v tom tedy hraje roli?

Naše zážitky má málokdo. Nebyla to nuda jako v Austrálii nebo na Novém Zélandu, kde se vše vyvíjelo celkem v pohodě a nic moc nezažili, na rozdíl od nás. Nejdříve jsem z toho obviňoval Haška, že on může za to, že jsme ti Švejkové. Ale pak mi odborníci vysvětlili, že on za to nemůže. Já jsem Švejka nikdy nečetl, ani neviděl, a nikdy nebudu.

Vy nemáte rád Švejka?

Ne. Jednou jsem do něj nahlédl, a to bylo všechno. Některé věci kolem mne procházejí bez povšimnutí, včetně vánočních pohádek a opakovaných Mrazíků. Toho jsem také nikdy neviděl. Za zmínku stojí Hitler, což je neuvěřitelný fenomén. Každý den je v programech buď válka, nebo Hitler. Je fenomenální, jak takový zmetek fascinuje lidstvo. Hitler je živější než Lenin. Je to strašné, nedej bože, aby se něco takového objevilo znovu, a doufám, že se to nestane. Byla by to katastrofa. Naštěstí se takoví lidé rodí jednou za spoustu generací. Malých Hitlerů je ale spousta.

Malých Hitlerů je spousta? Kdo třeba?

Nebudu jmenovat, ale jsou lidé, kteří se tak chovají. Opakuji, že nám chybí pokora a sebevědomí a pan prezident tomu svým vánočním projevem nepřispěl. Nic moc vlastně neřekl, v podstatě nešlo o poselství, což byla chyba. Chyběla mu tam jediná drobnost – Forejt, aby mu narovnal sako.

Prezident Zeman ve svém vánočním poselství také zmínil ohrožení naší svobody v souvislosti s tím, jak rozsáhlý přístup k informacím o lidech z internetu by měly mít různé bezpečnostní složky. Ani v tom se neshodnete?

S tím mě potěšil jako jedním z mála v projevu. Nezapomněl. Svoboda nám skutečně protéká mezi prsty, nikdo si toho nevšímá a nikomu to nevadí. Mluvil jsem s Emmerovou o protikuřáckém zákonu. Uznala, jaká hovadina je součást zákona o alkoholu, ale hlasovat že bude podle Sobotky. To je na tom to nejhorší. V hlasování neprojeví své názory.

A jak je to s hlasováním u občanských demokratů? Každý hlasuje tak, jak uzná za vhodné, dle vlastního přesvědčení? 

Není to dogma. Pokud má někdo k něčemu odpor, hlasuje podle svého. Nejde o dogma.

Co by vám udělalo radost?

Radost? Kdyby se uvolnila situace, což platí obecně – nejen v konfliktech a vztazích mezi Amerikou a Čínou. Mně by pro začátek stačilo, kdyby se situace uvolnila doma v Česku. Migrační krize je jen jeden z aspektů. Chce to zastavit se a popřemýšlet, jenže on není čas zastavit se a popřemýšlet, jestli máme dát vojenskému zpravodajství takové pravomoci, nebo ne. Poslední příhoda ze současnosti: Vysvětlit občanovi rozhodnutí soudu v případu Davida Ratha je nesmírně obtížné. Běžný člověk to vidí jako něco hrozného, ale rozsudek je o něčem jiném. Stávající praxe, kdy soudce opisuje papír státního zástupce, není úplně dobrá. Média situaci neumí vysvětlit veřejnosti, takže se zdá, že bude téměř osvobozený, ale není tomu tak.

Realita nabyla hrozivých rozměrů, stačí pád letadla s Alexandrovci. Nikdo ve skutečnosti neví, co se stalo, ale všichni vědí, jak to mohlo být. I kdyby někdo něco dal do podvozku letadla, tak Rusko by se k tomu nikdy nepřiznalo. Šlo by o katastrofu pro ruskou armádu, že nedokáží ohlídat ani vlastní vojenské letadlo, a že by se Putin zbláznil, to také nehrozí.  

Příští rok čekají Českou republiku změny. Od května už nebudeme moci kouřit v restauracích. Přibude elektronická evidence tržeb pro další živnostníky, ubude investic. Co od roku 2017 očekáváte?

Sinusovka je neúnosná. Teď je nahoře a za chvíli bude dole. Jinak to být nemůže, budou praskat bubliny, dojde zřejmě k omezení zásahu České národní banky, což může vyvolat pnutí. Může dojít k poklesu růstu v Číně, přihodit se toho může hodně a nemůžeme se tím trápit. Je třeba normálně žít bez ohledu na to, co se bude a nebude dít. Jen vše bystře sledovat, ale to neděláme.

Bude přibývat regulací. Celý protikuřácký zákon je špatně napsaný. Jde o legislativní dílo Koniášů, kdy přání je otcem myšlenky. Nemají vyřešené, jak bude hostinský zabraňovat tomu, aby opilec venku nasedl do auta a odjel. Nevědí, jak z toho ven. Ono se nic nestane, vybudují se kuřárny.

Češi mají úžasnou vlastnost ve srovnání s kýmkoliv na světě. Díky komunismu, kdy jsme si museli sami šít plachty na surf a stavět baráčky, jsme špička. Když nám vypadne konektor, my ho zapojíme zpátky. V Americe si zavolají někoho, kdo zavolá někoho a ten zavolá někomu. V tom jsme jedineční a neumíme toho využít ku prospěchu svému. Naše šikovnost nemá obdoby. Škoda, že občas směřuje i jinam, než je žádoucí.

Co byste do nového roku popřál vládní koalici?

Popřál bych jí, aby se ještě více rozhádala. Ale ona to zvládne i beze mě.

Domníváte se, že konflikty mezi hnutím ANO, ČSSD a KDU-ČSL budou růst?

Stoprocentně se budou stupňovat a akcelerovat před volbami. Ale politici nebudou mít moc času komunikovat s voliči, protože budou muset evidovat a hlásit každého dobrovolníka, který chodí s letáčky. Při volební kampani z toho budou vybláznění. Obklíčit se sami a vytrvat. Právě teď tu sedíme nad našimi obecně závaznými vyhláškami a asi nejdeme s dobou. Plesy budou pravděpodobně nekuřácké a nepijácké a ještě ke všemu bez hudby. Kvůli novému omezení je nejlepší žádné akce nedělat. Nic se nemusí hlásit. Omezíme i ohňostroje? Bezhlučně to prý nelze...

Co byste do nadcházejícího roku popřál Evropské unii?

Paradoxně, aby se nerozpadla. I při všech těch výhradách, které mám. Aby se vzpamatovala, ale jde o marné přání. Nemožné přání. Evropská unie „díky“ své korektnosti nemůže věci řešit, ani reformovat. Jedině až když ve volbách vyhrají potažmo extrémnější strany, pak to možná i takové jako jsou Juncker nebo Schulz přiměje k činu. Zatím to nevypadá nadějně. Tvrdit, jako Sklenář, že proti kvótám uděláme vše, je marné. Nejde nic dělat. Kvóty budou schváleny a my s tím nic neuděláme.

Čekají nás významné volby, máte-li být prorokem, kdo vyhraje?

Předčasná otázka. Nyní se spekuluje, jestli ministr opustí ministerstvo, nebo ne. Opustí ho, aby se vrátil a s ním přišel zákon. Druhá varianta je, že se všichni spojí a on nebude schopen sestavit vládu. Nejpravděpodobnější varianta je, že Babiš nabídne koaličnímu partnerovi takové podmínky, že to nikdo, včetně ODS, neodmítne.

Myslíte si, že je možné, aby ODS v budoucnu vytvořila koalici s hnutím ANO?

Absolutně. Jde o věc nabídky. V deseti krajích to už udělala pod záminkou ovlivňování něčeho. 

Často varujete před příchodem třetí světové války...

Není jiné cesty. Jeden čtenář mne poučil, že existuje systém, který umí vyřešit všechny dluhy. Banky by byly vyřazeny ze hry a my bychom se vrátili k formě směnného obchodu. To jsou iluze, nic takového se nestane. Krach musí přijít, protože peníze jsou už jen čísla a prakticky fyzicky neexistují. Hrajeme si s čísly a skáčeme jim na platby kartou a mobilem. Třetí světová válka je na cestě a je jen otázkou času, kdy, kde a jak vypukne. Jestli přijde za dva, za tři roky, to ví pánbůh.

Tedy – je vaším vzkazem a přáním pro voliče do nového roku, aby si uvědomili význam slova svoboda? 

Já bych neřekl, že svoboda je slovo a nesmíme ji považovat za slovo. Svoboda má hmatatelný obsah. Abychom si ji nechali brát pod záminkou terorismu, to je jenom hra, na které zase někdo vydělává. A pro tajné služby je terorismus voda na mlýn, do rozpočtu tečou peníze. Akorát tedy bohužel se v našich končinách všechno vykecá. Tajné služby je pochybný výraz, u nás se vše vyzradí. Lepší je nedělat z toho tajemství a vše říkat na rovinu. Přál bych lidem, aby si našli čas a jestli se nikdy nepodívali pod plovák na záchodě, tak aby to udělali. Aby se podívali pod tu hladinu, viděli by zajímavé věci. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…