To Rakušan musí říct. Ukrajinská turistika, výpalné, zločin... Šlachta vytáhl praxi

09.05.2022 14:10 | Rozhovor

„Ukrajinec dostane v Čechách roční vízum, vrátí se domů, a co se s vízem stane?“ ptá se bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta. Obává se totiž zdravotní a sociální turistiky, návratu některých praktik zahraničních mafií z devadesátých let a také neznalosti státu, kde se nachází zhruba 100 tisíc příchozích z Ukrajiny, kde probíhá válka. Jaká rizika s sebou nese neuvážené rozdávání víz a nedostatečná kontrola, popsal pro ParlamentníListy.cz.

To Rakušan musí říct. Ukrajinská turistika, výpalné, zločin... Šlachta vytáhl praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

„Když to všechno 24. února začalo, hnutí Přísaha dalo podporu vládě za to, jak dobrým způsobem se Česká republika postavila vůči ruské agresi a válce. Od té doby je to velké zklamání, protože během posledních dvou měsíců, ať už to budeme nazývat krizí nebo válkou na Ukrajině, vláda velmi zaostává v konkrétních krocích, aby se krize mohla vyřešit. Od doby, co byl Rakušan (Vít, ministr vnitra a předseda STAN, pozn. red.) vidět v televizi, prodával se a počítal uprchlíky, není už více v médiích vidět,“ řekl redakci Šlachta. Jemu i občanům prý chybí právě konkrétní kroky a informovanost, co se bude dít. „A víte, že těch rizikových věcí je mnoho. V současné době jde o velké zklamání. Jakékoliv kroky vláda udělá, jsou populistické, zapadnou a nejsou dotažené. Asi si myslí, že se na ně zapomene,“ shrnul šéf Přísahy.

Připomněl slib vlády kontrolovat marže distributorů pohonných hmot a snížit tak jejich cenu, což prý zůstalo jen u přání. Nebo snížení daně na benzín a naftu až od června či pět tisíc korun pro nízkopříjmové domácnosti s dětmi. „Jednou to platí z čistého příjmu, příště z hrubého, neumějí si to vykomunikovat ani mezi sebou a když jdou před lidi, jsou akorát k smíchu. Já bych očekával pomoc zejména v usnadnění byrokracie státu vůči občanům. Rozevírají nůžky mezi Ukrajinci a Čechy – Ukrajinci dostanou na dávku jeden papír, Čech má formulář na jedenáct papírů formátu A4 a nikdo jim nepomůže. Tím se rozevírají nůžky rozporů mezi našimi a Ukrajinci,“ vysvětlil Robert Šlachta.

Slibovali odborníky na komunikaci

Podle něj však strany současné pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti) před volbami slibovali odborníky na komunikaci a jasné informování občanů. „Když se na to podíváme, popírají, k čemu kdysi došli a jsou stejní, jako byl Babiš (Andrej, minulý premiér, ANO, pozn. red.). Neefektivnost vadí každému. Pět tisíc korun dají rodinám až někdy v září, zatímco vyčítali dávku pro důchodce, kterou stejným způsobem dával Babiš. Pro mě je to urážející a nejde o žádná systémová řešení, jaká bych očekával. Jen se v tom plácají,“ řekl. Ke komunikaci ještě uvedl, že během covidu Babišova vláda čelila kritice a nedůvěryhodnosti, ale v případě ukrajinských uprchlíků dělají současní vládní politici to samé. „Máme tady 350 tisíc Ukrajinců a nůžky se rozevírají. Češi jsou a mají být proč naštvaní, a pokud to vláda dělá jednostranně, musí i druhé straně umět vysvětlit, proč to dělá,“ podotkl Šlachta. 

Dle jeho názoru by měla vláda jednoznačně snížit DPH na potraviny. „Protože stát se chová jako pasák vůči občanům. Ceny potravin, energie i pohonných hmot jdou nahoru, ale stát si z nich bere stále stejné procento DPH. Když snížíme DPH, není pravda, že rozvrátíme státní finance, stejně se zvyšují z hodnoty zboží. Prvním krokem je plošné snížení daně na potraviny. Druhá věc jsou energie. Měl by zde existovat jeden státní regulátor, který by hlídal ceny, aby nemohlo dojít k tomu, k čemu nyní dochází u jednotlivých distributorů energií. Zajistit a doplnit zásobníky plynu, ať chceme, nebo nechceme, jsme závislí na Rusku a je třeba vyjednávat o protažení plynovodu z Polska a Německa – to Fialova vláda dělá,“ řekl.

Šlachta: Rakušan přiznal, že neví, kde se toulá 100 tisíc lidí

Avšak za nejzásadnější považuje otázku bezpečnosti kvůli množství nikým nekontrolovaných Ukrajinců. Sám na to upozorňoval už 27. února. „Už tehdy jsem říkal, že musíme vědět, koho máme na našem území, musejí procházet lustrací, ať víme, kde se pohybují. A ne aby Rakušan přiznal, že se asi 100 tisíc lidí toulá po republice a my nevíme kde. Jakým způsobem fungují obce, kraje, policie státní i městská, abychom měli příchozí v registrech? Máme tady ukrajinské Romy, kteří se nám toulají po Brně a po Praze na nádraží a velmi to bude mít vliv na bezpečnostní situaci v České republice,“ varoval bývalý policista a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Současný přístup podle něj kriminalitu v zemi určitě zvýší. „Rakušan mi u Moravce (pořad České televize Otázky Václava Moravce, pozn. red.) tvrdil, že budou lustrace a že nemám mít strach. To je důležité, ale jak je chceme lustrovat, když je nemáme v základním registru? Dnes dostávají víza i ti, kdo tu byli nelegálně a v pobytovém nepořádku,“ upozornil Šlachta na to, že někteří Ukrajinci mohou využít současné situace a legalizovat svůj dosud nelegální pobyt v zemi. „Nejsem škarohlíd, ale devadesátá léta jsem prožil na ulici jako policista a problém s ukrajinským organizovaným zločinem zde byl. Je důležité, aby vláda jasně nastavila pravidla, jak dostat Ukrajince pod kontrolu a kde se pohybují,“ sdělil.

Co se děje s ročním vízem, když se Ukrajinec vrátí domů?

Tím však možná rizika nekončí. „Rád bych položil otázku vládě. Když dáváme roční vízum, které můžeme nazývat strpění po dobu války se vším všudy, a nyní více Ukrajinců odchází, než přichází, co se s tím ročním uděleným vízem dělá? Dostanou vízum a základní zdravotní pojištění, vrátí se na Ukrajinu a pak zase zpátky? Někteří budou pendlovat a provozovat zdravotní a sociální turistiku,“ upozornil Robert Šlachta s tím, jak funguje klasická vízová politika. „Vízovou politiku stát dělá, aby člověk musel projít určitým procesem. A pokud dostane vízum a zemi opustí, mělo by být vízum ukončeno. Na to nikdo nemyslí a nikdo o tom nemluví,“ řekl pro ParlamentníListy.cz.

Kromě toho uvedl, že někteří uprchlíci ani nechtějí do měst, kde by mohli děti umístit do školek a škol a Češi začínají být naštvaní. To je opět součástí špatné komunikace vlády, která neřeší, kde je ještě místo ve školkách a kam je umístit. Avšak stát nemůže někoho nutit zůstat na konkrétním místě. „Měli by se pravidelně hlásit, stát musí dělat vše proto, aby věděl, koho v republice má. Když si pozvete domů někoho na návštěvu, nebude to někdo, o kom nemáte jistotu. Jestliže chtějí změnu bydliště, tak by měli mít povinnost změnu nahlásit. A pokud chtějí odcestovat zpátky, mělo by jim vízum končit a policie to musí kontrolovat. Nelze, aby jedni občané dodržovali podmínky a druzí ne. Všichni je musí dodržovat stejně,“ podotkl.

Jako v devadesátkách s vydíráním a výpalným?

Redakci zajímalo, s čím se v devadesátých letech musel jako policista potýkat. Po revoluci začaly do země mířit Rusové, Jugoslávci, Ukrajinci i Albánci, kteří zde hledali své kriminální působiště. Jednalo se zejména o násilnou trestnou činnost, vydírání či takzvané výpalné. „Obávám se, že se to navrátí, ale my musíme – a to je povinnost – nastavit podmínky tak, aby mohlo dojít k nejmenší možné míře něčeho podobného. Vláda musí tohle řešit v prvé řadě dříve, než tento problém vznikne,“ vyzval Robert Šlachta.

„Vláda ale nemluví, nevyjadřuje se, Rakušan je schovaný a my uvažujeme, kam dáme děti do školy. Když vidíte dnes okolí brněnského nádraží, to je neuvěřitelné. Ukazuje se, jak je důležitá cizinecká policie, mají probíhat standardní kontroly na ubytování, zaměstnání. Kde máme celníky? Finančák? Úřady práce jsou přehlcené a Kalousek jim řekne, ať třetinu propustí, protože nemají co dělat. Nelíbí se mi takové shazování lidí, kteří tam pracují. Očekával bych zjednodušení byrokracie. Fiala měl plnou pusu, jak bude stát fungovat, jak ho zjednoduší a kdy jindy ho zjednodušovat, než když se mluví o dávkách pro nejpotřebnější? Dát jim jedenáct papírů je nesmysl. Kdy jindy to měnit, než teď?“ ptá se šéf Přísahy.

A ani tím výčet rizik nekontrolovaných osob nekončí. „Má to konsekvenci i ohledně zbraní. Když je válka, dochází k nekontrolovanému pohybu a pašované zbraně se později objevují. I to riziko tady je, ale upozorňuji, že musíme vědět, koho máme na území, provádět důslednou kontrolu a pak se věnovat dalším věcem. Ale jak se jim můžeme věnovat, když nevíme, kde uprchlíky máme? A další věc, na kterou bychom si měli dávat pozor, je další měsíc nouzového stavu. Je to taškařice. Koalice v opozici bránila Babišovi v nouzovém stavu, teď je to zase opačně. V nouzovém stavu je vyřazen zákon o veřejných zakázkách, a to je nebezpečné. Kolik zakázek zpracovává třeba Ministerstvo obrany?“ podotkl.

Na závěr upozornil na množství odcházejících policistů a prý nejde jen o finance. Zejména starší ztratili motivaci sloužit státu a jsou naštvaní, jak policie funguje a v jakých rukách. Zkušení policisté jsou demotivováni přístupem nadřízených vůči řadovým lidem. A navíc se Rakušan chlubil, že vyjednává o platech, ale jejich zvýšení nepokrylo ani inflaci. Přitom nápor na policii bude v souvislosti s ukrajinskou krizí velký. Lépe na tom není ani cizinecká policie, od níž odcházejí lidé, kteří pamatují právě devadesátá léta po revoluci, měli své informace, zdroje a hlavně orientaci v legislativě vůči Evropské unii, Schengenu a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…