To nebyli žádní blbouni, říká o demonstrantech proti Zemanovi lidovec Gabal. Albertov je pro něj posvátný: Když tam někdo lže, dostane vajíčkem

21.11.2014 11:54

ROZHOVOR Sociolog a současný poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) před 25 lety spoluorganizoval 17. listopadu akci na Albertově. „Proto je to pro mě posvátné místo české politiky, kde se nesmí lhát. A když se tam nemluví pravda, tak lítají vajíčka," okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz protesty proti prezidentu Zemanovi. Sdělil i obavy z vývoje v Rusku.

To nebyli žádní blbouni, říká o demonstrantech proti Zemanovi lidovec Gabal. Albertov je pro něj posvátný: Když tam někdo lže, dostane vajíčkem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Sociolog Ivan Gabal kandiduje do Senátu jako nezávislý, ale s podporou Strany zelených a KDU - ČSL

„Otázka energetické bezpečnosti je významná. Na druhou stranu ale nechci, aby Rusko v důsledku poklesu poptávky zbankrotovalo a dostalo se do hospodářských potíží. S ohledem na vnitřní radikalizaci a nacionalizaci, kterou tam Vladimír Putin vyvolal. Abychom se nedostali do paralely s Německem třicátých let," uvedl Gabal. 

Vy jste mi před časem říkal vtipný bonmot, že je lepší mít tři zahraniční politiky než jednu blbou. Premiér Bohuslav Sobotka a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček poslali ve středu z Washingtonu jasný vzkaz prvnímu náměstkovi ministra zahraničí Petru Drulákovi, aby respektoval politiku vlády v oblasti lidských práv. Oba politici se k nim během své současné návštěvy Spojených států důsledně hlásí, stejně jako k odkazu Václava Havla. To jste jistě rád?

Zrovna jsme se o tom před chvílí bavili na konferenci v Černínském paláci, kterou pořádal Ústav mezinárodních vztahů. Byl tam i pan náměstek Drulák. Myslím si, že je potřeba si touto debatou projít. Je potřebná, musíme si vydiskutovat, kterou cestou chceme a kterou nechceme. Považuji za zdravé, že se do debaty zapojila i širší veřejnost. Že to není jenom věc diplomatů. Pokud jde o pana premiéra, hodnotím jeho vystoupení ve Washingtonu veskrze kladně. Debata běží, spustili jsme ji doma. Včetně pana náměstka Druláka.

Já ho za to nekritizuji. Ale některé věci, které se objevily, včetně výroků pana prezidenta, vyvolaly složitější mezinárodní reakci. Na to premiér reagoval. Doufám, že se tím tato debata posunula dopředu. Rozhodně ji ale nepovažuji za uzavřenou. Diskuze o zahraniční politice na úrovni koalice by měla být intenzivnější, pravidelnější a rád se jí budu účastnit. Z dnešní konference mám docela dobrý pocit. Zmiňoval jsem na ní vážné problémy, které máme a je potřeba je zapracovat.

Celkový tón byl o tom, kudy vede naše cesta dopředu. Dělat politiku bez Václava Havla, ale zčásti v jeho intencích. Podle mě je daleko významnější, že je v novém bezpečnostním kontextu definovaném válkou Ruska s Ukrajinou. Tím se uzavírá určitá perioda bezpečí a stability a potřebujeme se v té věci zorientovat. Protože se nás to týká, je to v našem sousedství. Musíme efektivně skrz Evropu hledat řešení a být v tom pozitivní. A ne negativní a říkat co nechceme. Mě vystoupení premiéra ve Washingtonu zapadá do pozitivní mozaiky této debaty. Ještě je otázka té diverzigence prezidenta vůči zahraniční politice České republiky. To se bude muset také nějakým způsobem vydebatovat. Takovouto debatu jsme už dlouho potřebovali.

Přijde mi, že prezident Zeman má tu zahraniční politiku trochu jinou. A když proti němu lidé 17. listopadu 2014 protestovali, tak to nebylo jen kvůli sprostým slovům proneseným v rozhlase. Ale i kvůli jejich pocitu, že nás směřuje směrem k Východu...

Kontrast v otázce geopolitiky ve vystoupení prezidenta Zemana a těch dalších - především polského, slovenského a německého prezidenta - je výrazný. Z vnitropolitického hlediska - já jsem před 25 lety Albertov spoluorganizoval. Pro mě je Albertov posvátné místo české politiky, kde se nesmí lhát. Když se nemluví pravda, tak lítají vajíčka. A nemám s tím až takový problém. Pro mě je to součást té debaty o geopolitickém směřování naší země, kterou pan prezident do určité míry zpochybnil, nebo se ji snaží otočit. Když jsem potkal tu velkou demonstraci, která šla na Hrad, viděl jsem tam hodně známých. I lidi s vysokoškolskými tituly. Nebyli to žádní blbouni. Vyjadřovali názor na osobu prezidenta i na geopolitiku. To je součást té debaty, kterou vedeme.

Premiér Sobotka Američany také vyzval k vývozu břidličného plynu do Evropy. Souhlasíte?

Otázka energetické bezpečnosti je významná. Na druhou stranu ale nechci, aby Rusko v důsledku poklesu poptávky zbankrotovalo a dostalo se do hospodářských potíží. S ohledem na vnitřní radikalizaci a nacionalizaci, kterou tam Vladimir Putin vyvolal. Abychom se nedostali do paralely s Německem třicátých let. 

Před několika dny došlo v Austrálii k setkání německé kancléřky Angely Merkelové s Vladimirem Putinem. A nedopadlo to moc dobře, kancléřka poté vůči Rusku dosti přitvrdila ve svých vyjádřeních. Co to znamená pro další vývoj?

Nešlo jenom  o Angelu Merkelovou, ale celou G20. Je potřeba říci, že Angela Merkelová pochází z východního Německa. A je mimořádně citlivá na vztahy s Ruskem. Je si plně vědomá hodnot mezinárodního práva, na nichž stojí Evropa. A z toho Putinovi nesleví. Všichni vnímají, že sankce působí. Dokonce mnohem razantněji, než jsme čekali. Slyšel jsem teď v rozhlase statistiky, kolik ubylo plánovaných cest na Vánoce a na Nový rok Rusů do Prahy z čistě ekonomických důvodů. Došlo k poklesu kurzu rublu. Máme tedy poměrně komplexní a složitou situaci. Je jasné, že v téhle věci je pozice německé kancléřky daleko významnější než pozice šéfa Evropské komise či unijních institucí. Je z ní cítit, že tu odpovědnost převzala.

Je asi dobře, že v Německu kromě kancléřky i prezident Joachim Gauck pochází z východní části země. Na Albertově bylo vidět, že dobře rozumí tomu, co se tam děje...

U Gaucka je naprosto jasné, že táhne hodnotovou politiku s velkou historickou reflexí a morálním rozměrem. Gauck je politik Havlova formátu. To znamená, že kromě určité státnické vize je tam i schopnost rozpoznat slabinu a nemít problém říci, tohle jsme neudělali dobře.

Ptát se, jaký bude další vývoj na Ukrajině, je asi jako věštění z křišťálové koule...

Je to velice vážný a rizikový problém. Snaha Ruska vojensky konsolidovat východní území bude dlouhodobý evropský problém. Je důležité, abychom se snažili Ukrajině maximálně pomoci v jejím úsilí o demokratizaci a vnitřní změny a na přechod k právnímu a demokratickému státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…