Toto není UFO, to je mladý muž na radnici od Pirátů. Je mu 29 let a říká: Nebudu krást a dělat levoty. Vše si může ohlídat

30.10.2014 8:03

ROZHOVOR Z osmého místa na kandidátce na místo s druhým největším počtem hlasů - přes 7 500. To je výsledek nejpravděpodobnějšího kandidáta na starostu Mariánských Lázní, architekta, Piráta - Vojtěcha Franty. Křeslo prvního muže radnice tohoto západočeského lázeňského města tak obsadí člen velmi mladé strany. Bude to největší úspěch českých Pirátů v jejich dějinách a Vojtěch Franta bude prvním Pirátem na radnici v České republice.

Toto není UFO, to je mladý muž na radnici od Pirátů. Je mu 29 let a říká: Nebudu krást a dělat levoty. Vše si může ohlídat
Foto: Archiv V. Franty
Popisek: Václav Franta

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Co byste nám řekl na úvod?

Cítím povinnost vyjádřit se k celému dění kolem voleb v Mariánských Lázních. Kandidoval jsem za Českou pirátskou stranu. Od obyvatel Mariánek jsme dostali neuvěřitelně silnou podporu, ve kterou nikdo ani nedoufal. Je to jasný signál, že lidé věří v lepší budoucnost města a touží po změně.

Jak bude tedy s největší pravděpodobností vypadat složení městské rady?

Do rady jsou nominovaní: Vojtěch Franta (Piráti) - starosta, Martin Hurajčík (ANO) - místostarosta, Petr Třešňák (Piráti) - místostarosta, Ondřej Knotek (Piráti), Vladimír Kafka (ANO), Miroslav Míka (ČSSD), Antonín Šimánek (Volby 94-2014).

Získali jsme pět mandátů z jednadvaceti a postupně jsme vyjednávali se všemi stranami. Zajímavá byla programová shoda, kterou jsme nacházeli téměř u všech stran. Do zastupitelstva se dostalo jedenáct nových tváří, které nejsou spojovány s žádnými kauzami, mezi nimi i druhá nejsilnější strana ANO. Už na první schůzce jsme zjistili, že máme blízké programové cíle a chuť spolupracovat.

Říká se, že nejen vy osobně, ale Piráti vůbec příliš neuznávají koalici a opozici. Co je na tom pravdy?

Nechceme se tradičně dělit na dva nenávistné tábory - velmi tvrdou opozici proti koalici - chceme táhnout za jeden provaz, spolupracovat - rozdělení nechat pouze formální. Proto také navrhujeme formu pracovních schůzí zastupitelstev, přípravných, bez hlasování. Na jedné ze schůzek, na kterých se rodila koalice, zároveň zaznělo, že pokud strana není v koalici, její členové nejsou motivovaní podávat výsledky v poradních komisích. Zde bych chtěl apelovat na všechny zvolené zastupitele - pokud někdo ztratí motivaci něco pro město dělat, je tím posledním, kdo by měl město spravovat, či vůbec kandidovat ve volbách.

Velkou výzvou je pro vás rovněž údajně cestovní ruch ve městě…

Kritika Pirátů a jejich současného partnerství byla zaměřená hlavně na oblast cestovního ruchu. My jsme argumentovali funkčním poradním orgánem rady - komisí lázeňství a cestovního ruchu, který chceme obsadit profesionály a dbát jejich doporučení. Jako další řešení tohoto sporu navrhujeme pozici stálého přísedícího rady pro oblast cestovního ruchu a lázeňství. Tento subjekt bude moci aktivně ovlivňovat dění v radě s výjimkou hlasování.

Zajímal by mne váš názor na to, že budete pravděpodobně prvním Pirátem-starostou v České republice. A zrovna v lázeňském, poměrně bohatém, ale kauzami propleteném městě...

Těší mě, že to říkáte - je to ideální kombinace. Piráti nás podrží a společně vytvoříme modelový příklad města s koncepčním přístupem a protikorupčním bojem. To, že jsem mladý, beru jako skvělou vizitku města, které potřebuje omladit jak sůl.

Váš kolega Knotek pro mariánskou kabelovou televizi řekl, že by chtěl jednat s Karlovarským krajem o možném připojení Mariánskolázeňska k Plzeňskému kraji, kam více logicky patří - i vzhledem k nynějšímu titulu pro Plzeň Evropského hlavního města kultury - pokusíte se o téměř nemožné?

Musím se přiznat, že ze začátku se jednalo o podbod v programu, ze kterého jsme si tak trochu „utahovali“. Ale v průběhu všech jednání se ukázalo, že možnosti i chuť tu jsou. Jedná se hlavně o negativní pocit ze spolupráce Mariánských Lázní a kraje z minulých období. Tedy když spolupráce s krajem nebude nejlepší, variantu přidružení k Plzeňskému kraji necháme prověřit. Teď jsou ale na stole kauzy a programy s daleko vyšší prioritou. Do toho se musíme pustit nejdřív.

Zajímalo by mne také, že jestliže budou v radě samí nováčci, nebude tato skutečnost určitou překážkou?  Protože se nějaký čas budete muset učit vládnout" a sto dnů hájení" je docela málo....

Ano, je nás pět nováčků ze sedmi. A je pravda, že nám vše nepůjde nejrychleji, ale ta přidaná hodnota je určitě vyšší - nikdo nebudeme krást a dělat levoty. A to nejsou jen sliby - jednání bude v maximální možné míře transparentní a všechny body budou dostatečně rozepsány, zdůvodněny a veřejnosti zpřístupněny. Ať si nás občané ohlídají, když budou mít chuť.

K těm sto dnům - chceme vytvořit pouze formální koalici, s ostatními stranami jsme nalezli maximální shody v programech a věříme, že nám nebudou házet klacky pod nohy, ale naopak nám v prosazování i jejich programu pomůžou.

Vojtěch Fanta (29 let) - Architekt, pobýval rok v Portugalsku a v Praze. Architekturu bere také jako inventuru veřejného prostoru s přesahem do kultury a informovanosti občanů, proto začal s mariánskolázeňským spolkem Švihák a skupinou nadšenců pořádat různé kulturní akce. Ty měly ve městě velký úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…