Trapná záležitost, která by už měla usnout. Poslanec Dolejš pohovořil o sporu mezi Kalouskem a Ondráčkem

27.09.2014 17:45

ROZHOVOR Kritizujme jako lidi a ne jako sprosťáci. Trapná záležitost, která už by měla usnout. Tak hovoří poslanec Jiří Dolejš (KSČM) o sporu, který vznikl mezi místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a poslancem Zdeňkem Ondráčkem (KSČM), poté co Ondráčka označil Kalousek za „komunistického fízla“. Podle Dolejše je usnesení mandátového a imunitního výboru o tom, že by se měl Kalousek omluvit, platné. Zároveň ale dodává: „Všichni budou rádi, když situace nebude eskalovat.“

Trapná záležitost, která by už měla usnout. Poslanec Dolejš pohovořil o sporu mezi Kalouskem a Ondráčkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Jak vnímáte spor mezi místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a vašim poslancem Zdeňkem Ondráčkem? Mám na mysli konflikt kvůli označení „komunistický fízl“, za který požaduje poslanec Ondráček omluvu a kterým se zabývala i sněmovna. V médiích bylo zveřejněno, že se pan Kalousek nakonec omlouvat nemusí. Co si o tomto verdiktu myslíte?

Především to není pravda. Existuje usnesení mandátového a imunitního výboru a to samozřejmě platí. Sněmovna rozhodovala pouze o odvolání, které podal pan Kalousek. Jeho návrh, aby se rozhodnutí zrušilo, neprošel a když se hlasovalo o potvrzení, tak to také neprošlo, což ovšem nic na usnesení mandátového a imunitního výboru nemění. Takže rozhodnutí platné je. Otázkou je, co bude dál. Upřímně řečeno, asi budou všichni rádi, když už situace příliš eskalovat nebude, protože šlo o oboustranně dost trapnou záležitost. Cítím, že politicky není zájem situaci vyhrocovat a že budou všichni rádi, když tato kauza usne. Všichni si alespoň odneseme memento, že slušnost je důležitá věc.  

Myslíte si, že pan Ondráček nebude na omluvě trvat a že ustoupí?

Já bych mu to rozhodně doporučil, protože takto vedené spory evidentně nikam nevedou. Už v kauze pana Korteho vzniklo usnesení, kde je obsažený apel na kolegy, aby zachovávali elementární slušnost. Byl bych rád, kdybychom se ve sněmovně už zase věnovali práci.

Přesto, co si myslíte o kultuře komunikace v Poslanecké sněmovně?

Nepochybně dáváme špatný příklad společnosti. Nejde o to, jak se pan Kalousek snažil sněmovně vsugerovat spor o minulost. V minulosti má většina z nás jasno a uvědomuje si, že například v době Palachova týdne došlo k nepřijatelnému omezování svobody shromažďování a svobody slova. Ale kritizujme jako lidi a ne jako sprosťáci. Možná svůj postup pan Kalousek ani jako předvolební kampaň původně neplánoval, ale dostal nahrávku a s chutí ji využil.

Sněmovna schválila vznik desetiprocentní sazby DPH, která se bude vztahovat na knihy, léky a kojeneckou výživu. Platit má od příštího roku. Z ODS ale zaznívají upozornění, že nová sazba lidem příliš v tíživých životních situacích nepomůže. Změna se prý nemusí v cenách pro koncové uživatele vůbec projevit. Co vy na to?

V principu, když snížíte nepřímou daň, tak se to projeví určitě na daňovém výnosu a uleví se plátcům daně, ale pohyb ceny není zaručený. Musí existovat zájem prodejců, aby snižovali ceny a ten zájem je buď daný tím, že přilákají spotřebitele, nebo je na ně vyvíjený konkurenční tlak. Když toto nefunguje, tak se snížení sazby neprojeví. V tomto případě je ale daňová úleva vyšší, takže bych předpokládal pohyb cen, ale je to otevřená věc. Je těžké cokoli konkrétně prognózovat.

Ještě pojďme k aktuální mezinárodní situaci. Američané pokračují v náletech na radikály z Islámského státu v Iráku a Sýrii. Jak vy hodnotíte tento postup? Měla by se podle vás Česká republika více do dění zapojit?

Už existuje reálná hrozba, a proto je problém zaujímat stanoviska. Tuto diskuzi jsme mohli vést spíše preventivně. Jedna nebo druhá strana někoho podporuje, dá jim zbraně, a když se tito lidé začnou chovat podle svého vlastního uvážení a ideologie a obrátí zbraně špatným směrem, tak se divíme a zasahujeme. Debata měla předcházet událostem, teď už reálná rizika existují. Je otázkou, jakou diplomatickou i vojenskou taktiku zvolit. Je také velmi důležité mít na své straně nějakého domácího spojence, což je v tomto chaosu velmi nejisté, takže se paradoxně může stát, že bombardování může vést k opačnému efektu. Kdybych měl jednoduchý recept, tak mám generálské prýmky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…