Trestat, zabavit zbraně. Dobře Hamáček, chválí Jan Cemper ve věci Zélandu. SPD? Šmejdi a blázni

19.03.2019 10:15

ROZHOVOR „V tomto ohledu de facto pan ministr Hamáček jen řekl, že se bude uplatňovat zákon. Což je takové komické. Ale naprosto souhlasím. Trestat,“ říká k tomu, jaké důsledky může mít pro české uživatele internetu případné schvalování teroristického činu na Novém Zélandu, aktivista Jan Cemper, provozovatel serveru Manipulátoři.cz. Zbraňovou legislativu v ČR považuje za přísnou, prostor pro zlepšení ovšem vidí: „Jde také o to, aby Policie ČR skutečně odebírala zbraně těm, kteří přijdou o právo držet zbraň třeba se zdravotních důvodů. Uměl bych si představit, že zákaz by platil i pro trestané osoby, které spáchaly jakýkoliv násilný čin.“ Poslanec Václav Klaus mladší podle Cempera svými výroky na půdě Sněmovny přestřelil; dobu, kterou nezažil, by si prý neměl brát do úst.

Trestat, zabavit zbraně. Dobře Hamáček, chválí Jan Cemper ve věci Zélandu. SPD? Šmejdi a blázni
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jan Cemper, organizátor protestu proti Miloši Zemanovi a KSČM

Na Novém Zélandu došlo k teroristickému útoku, kdy pachatel zavraždil ve dvou mešitách celkem 50 lidí. Na sociálních sítích se objevovaly i výroky typu, že by lidé ještě střelci rádi nosili munici. Ministr Hamáček ihned skrze sociální sítě upozornil, že policie nenávistné komentáře na internetu prošetřuje. O čem to svědčí? Jde o destrukci svobody slova, nebo o potírání rostoucí nenávisti ve společnosti?

V prvé řadě bych chtěl říci, že pohrdám každou existencí, která schvaluje a oslavuje hrozný čin, který udělal ten neonacista na Novém Zélandu. K tomu neexistuje ospravedlnění. Schvalovat zabíjení třeba batolete z důvodu, že jeho rodiče se hlásili k nějaké víře, je neospravedlnitelné.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí

Co to svědčí o společnosti? Že se asi někteří nepoučili zvěrstvy z minulosti a někteří se jako zvířata chovají dál. Respektive ani ne jako zvířata. To bych urazil zvířecí říši.

Je podle vás správné, aby byli čeští autoři nenávistných komentářů, například těch, které schvalují útok na Novém Zélandu, trestně stíháni? Dělá Jan Hamáček svou práci dobře?

Tak v prvé řadě v ČR trestní zákoník obsahuje § 365 schvalování trestného činu. Takže, že se tyto projevy budou trestat, to nezáleží na politicích. Zákony hovoří jasně a zákony platí pro všechny a za všech okolností. Takže v tomto ohledu de facto pan ministr Hamáček jen řekl, že se bude uplatňovat zákon. Což je takové komické. Ale naprosto souhlasím. Trestat. Ti, kteří nejsou schopni elementární slušnosti a lidskosti, tak si ji snad zapamatují třeba při výkonu veřejně prospěšných prací.

Když jsme u toho hlídání svobodného projevu, jak hodnotíte práci českých tzv. elfů? Je jejich činnost pro společnost přínosem?

Osobně nevím, co je jejich činností. Takže nemohu posoudit.

Jak hodnotit postoj Lubomíra Volného, tedy že podobné atentáty jsou důsledkem islámského terorismu a jde tím pádem o reakci na něj?

Že je to neúcta k těm obětem. Věřím, že nikdo z těch 50 lidí nikdy žádný teroristický útok nespáchal.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vzápětí po útoku oznámila, že chystá zpřísnění tamní zbraňové legislativy. Měli by o něčem podobném uvažovat i naši politici? Může omezení zbraní mezi lidmi přispět k nárůstu bezpečnosti?

V ČR je poměrně přísný zákon, co držení zbraní se týká. Určitě bych ho ovšem nezmírňoval. Jde spíše o to, kdo by měl nebo neměl být držitelem zbraní. Jde také o to, aby Policie ČR skutečně odebírala zbraně těm, kteří přijdou o právo držet zbraň třeba se zdravotních důvodů. Uměl bych si představit, že zákaz by platil i pro trestané osoby, které spáchaly jakýkoliv násilný čin. Tedy, že každá osoba, která spáchala násilný trestný čin, by neměla už nikdy právo držet zbraň a případná zbraň by jí byla okamžitě odebrána.

Poslanec Václav Klaus mladší byl vyloučen z ODS. Poslední kapkou byly nejspíše jeho výroky na půdě Sněmovny, kde přirovnal schvalování zákonů kvůli EU k činnosti židovských výborů během druhé světové války. Šlo o trefné přirovnání, nebo Klaus skutečně přestřelil?

Určitě přestřelil. Ať si o EU každý myslí své, ale je to demokraticky volená instituce. Také nevím, proč používá takto nevhodné příměry. On, ani já, tu dobu nezažil a ta situace byla natolik složitá a tragická, že by neměla být brána do úst.

Uleví se ODS? Přijdou nyní ke straně noví voliči, které osoba Klause odpuzovala? Nebo to byla chyba, která se ODS vymstí?

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí

Já nevím. Tak jisté je, že Václav Klaus mladší se pokusí založit nějakou pravicovou konzervativně-nacionalistickou stranu. Myslím si, že se bude snažit do nového projektu přivést lidi od Svobodných, Realistů, možná od nově vzniklé Alternativy pro Česko, či od bývalé Suverenity. Takový blok má určitě šanci získat do 10 procent hlasů. Nakolik to ublíží ODS, to si netroufám soudit.

SPD prochází určitou dezintegrací, opouštějí ji tři moravskoslezští poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová. Jde o systémový problém, hroutí se SPD, nebo jde jen o osobní neshody? Stojí za vším „jen“ rozpuštění moravskoslezské buňky SPD, nebo se Okamura obával Volného coby možného rivala?

To netuším. To vědí jen oni. Ale jedno je jisté. Tomio Okamurovi se nyní vrací to, na jakých lidech hnutí postavil. Těch nejrůznějších podivných osobností tam je spoustu. Pan Volný obchoduje s chudobou a připomeňme i ten jeho e-shop. Pak tu máme třeba Jiří Kohoutka, který se živil lichvou. Máme tu třeba Jana Čížka, který je znám kontakty s pražskými kmotry a sám vlastní vydavatelství, které pro Okamuru vydává tiskoviny. Takže si tam uvnitř SPD posílají malé domů. No a pak tu máme lidi jako pan Rozner, kterých kdybyste se zeptal, kolik je 64 děleno 8, tak nebude vědět, nebo pana Radka Kotena a jeho nebezpečné mikrovlnky. Je to banda lidí sestavená z osob, které jde nazvat jako šmejdy, pak obecně blázny a pak absolutní nevzdělance.

Lubomír Volný odešel z SPD mimo jiné proto, že vedení obnovené moravskoslezské buňky údajně do SPD přijalo i usvědčeného rasistu. Je to uvěřitelný důvod? Kde podle vás končí nacionalistická a eurokritická politika, a kde začíná skutečný extremismus?

Ne, to je jen záminka. SPD spolupracovala s extremisty od začátku. Vždyť Okamura už před zvolením SPD do Parlamentu mluvil třeba na „táboru lidu“ antisemity Adama B. Bartoše. A to panu Volnému nevadilo? A jak poznat rozdíl? U inteligentních lidí podle toho, že si dávají pozor na ústa. No, když necháte mluvit pana Roznera, tak je jasné, že máte zaděláno na průšvih.

Lubomír Volný a Marian Bojko nyní kandidují do eurovoleb společně s Klárou Samkovou. Může Samková, nebo třeba případný nový projekt Václava Klause mladšího, zničit SPD?

Ono je otázkou, jestli se i Klaus mladší pokusí se Samkovou spojit. SPD se ovšem zničila sama. Podle mě nezíská už 5 % ani v těchto eurovolbách. Okamura bude muset vymyslet zase jiný projekt. Jinak v politice končí. Možná se nakonec domluví s Jaromírem Soukupem. Uvidíme. Času do parlamentních i prezidentských voleb je dost, do eurovoleb už je pozdě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…