Třikrát s poslancem Tejcem (ČSSD)

04.03.2017 16:00

Parlamentní listy položily otázky všem členům Poslanecké sněmovny. Týkají se jejich končícího mandátu.

Třikrát s poslancem Tejcem (ČSSD)
Foto: Archiv J.Tejc
Popisek: Poslanec Parlamentu České republiky Jeroným Tejc

Pokud se rozhodnete znovu kandidovat, jsou věci, které byste udělal jinak?

Budu-li opětovně zvolen a nepodaří-li se projednat návrhy, které jsem v tomto období již podal, budu usilovat o jejich schválení. Jednoznačně bych opět předložil a trval na schválení změny trestních předpisů. Stojím si za tím, že i pachatelé mezi 13 a 15 lety by měli být trestně odpovědní za předem plánovanou vraždu. Obdobně trvám na tom, že dospělým pachatelem plánovaná a předem promyšlená vražda by měla být nepromlčitelná a soud by mohl takovému pachateli uložit výjimečný trest.

Jaké nejdůležitější body se vám v průběhu volebního období podařilo splnit?

Za svůj největší úspěch v tomto období považuji prosazení regulace exekucí a boj proti „šmejdům“. Nově už není možné prodat nemovitost dlužníka, pokud v ní bydlí a jistina dluhu je menší než třicet tisíc korun. Rozšířili jsme také počet věcí, které exekutor nemůže v žádném případě zabavit – dětské hračky, pračka, lednička, zdravotní pomůcky a další. Zrušena byla také povinnost ministerstva hlásit exekutorovi kontrolu, kterou u něj chce provést. Každý okresní soud byl posílen o soudního úředníka, jehož úkolem je kontrola soudních exekutorů. Dalším mým návrhem se podařilo razantním způsobem snížit počet předváděcích akcí, kde docházelo k masivním podvodům ze strany tzv. šmejdů. Zákon nově stanoví, že po dobu sedmi dní od předváděcí akce nesmí prodávající inkasovat žádným způsobem kupní cenu výrobku od kupujícího. Ten má přitom právo dva týdny na vrácení výrobku nebo odstoupení od smlouvy. Brání se tak případům, kdy sice kupující odstoupil nebo dokonce vrátil zboží, nikdy se ale nedomohl vrácení ceny. Současně jsme zavedli povinnost uvádět na letáku – pozvánce – cenu zboží tak, aby si každý mohl ověřit její přiměřenost ještě před návštěvou akce.

S čím negativním jste se během volebního období setkal?

Mrzí mě, že některé návrhy nejsou posuzovány racionálně, ale často odmítány z ideologických důvodů. Nepříjemně mě překvapil odpor proti mému návrhu na změnu a zpřísnění azylových zákonů, které by měly zabránit tomu, aby bylo právo na azyl zneužíváno ekonomickými migranty. Naše současné zákony dávají každému žadateli o azyl právo požádat a vyčkat na našem území do rozhodnutí ministerstva vnitra, které každou žádost individuálně posoudí. I když jim není právo na azyl přiznáno, mají možnost podat žalobu na stát a následně při negativním rozhodnutí soudu podat odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Takové řízení trvá roky a jediným cílem žalobce je prodloužit si legálně pobyt na našem území. Dle mého návrhu by byl soudní přezkum zachován. Žádné mezinárodní závazky nám ale nenařizují, že soudní přezkum má být vždy dvoustupňový. A také nás nenutí k tomu, aby vždy automaticky nastal odkladný účinek rozhodnutí o neudělení azylu v případě podání správní žaloby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…