USA a EU dělají velkou chybu, Putin chce jen jedno. Poslanec Hrnčíř nejen o rozeštvání Ruska a Západu

30.11.2018 19:40

ROZHOVOR „K zodpovědnosti by měli být pohnáni především západní politici, kteří hřímali na Majdanu, rozeštvávali Ukrajince a Rusy a živili tak nacionální rétoriku, která zbytečně vyvolává obavy právě u ruskojazyčného obyvatelstva,“ říká k aktuální situaci ohledně Ruska a Ukrajiny poslanec za SPD Jan Hrnčíř. V rozhovoru promluvil také o české vládě a ekonomice, vrátil se k 17. listopadu a řekl i svůj názor k reportáži Slonkové a Kubíka.

USA a EU dělají velkou chybu, Putin chce jen jedno. Poslanec Hrnčíř nejen o rozeštvání Ruska a Západu
Foto: red
Popisek: Jan Hrnčíř (SPD)

Máme za sebou poměrně divoký týden na české politické scéně, který vyvrcholil hlasováním o nedůvěře vlády. Opozici nakonec devět hlasů chybělo. Máte pocit, že se situace uklidnila, nebo podle vás nakonec stejně dojde na předčasné volby?

Myslím, že k předčasným volbám není důvod. Pravda je, že s nevyzpytatelnou ČSSD, která není schopna ani hlasovat pro vládu, ve které sedí její ministři, bude tato vláda do budoucna velmi nestabilní.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí


Jak hodnotíte postoj politiků k tomu, co se v minulých dnech dělo? Co říci například na to, že ČSSD opustila před hlasováním sál a jak vy jako člen SPD vnímáte postoj T. Okamury, který se nejprve postavil po bok předsedů stran bývalého Demokratického bloku a Pirátů, aby poté svá vyjádření omezil na to, že chce ve vládě nahradit ČSSD?

Tato vláda ANO, ČSSD a KSČM naši důvěru nemá, proto jsme také hlasovali pro nedůvěru této vládě. Kdo stál vedle koho na tiskové konferenci, není vůbec podstatné. ČSSD je vnitřně tak rozvrácena, že raději utekla před hlasováním ze sálu, ale ministerská korýtka jí nevadí. Co k tomu dodat…Ve chvíli, kdy z vlády by vystoupila věčně rozhádaná a nedůvěryhodná ČSSD, byli jsme připraveni podpořit menšinovou vládu odborníků, která by prosazovala klíčové body našeho politického programu.

Jasné stanovisko zaujal prezident Zeman, který mimo jiné řekl, že pokud vláda padne, pověří sestavením znovu Andreje Babiše. Souhlasíte s tím?

Rozumím tomu tak, že pan prezident by opět pověřil předsedu hnutí, které výrazně vyhrálo parlamentní volby, což je legitimní. Otázkou je, co by bylo dál? Andrej Babiš se natolik klepe strachy před Bruselem a pražskou kavárnou, že do spolupráce s vlasteneckým hnutím SPD, které prosazuje obranu naší kultury a národní suverenity, nechce.



Bouři na české politické scéně, o které jsme mluvili, vyvolala reportáž Slonkové a Kubíka. Co říkáte na celou tu „kauzu“ kolem Čapího hnízda i v souvislosti s A. Babišem mladším a na druhou stranu, jak hodnotíte tu samotnou reportáž? Mají pravdu ti, kteří redaktory chválí, nebo ti, kteří mluví o příliš velkém zásahu do soukromí s tím, že toto už bylo „přes čáru“?

Myslím, že redaktoři to se svojí agresivitou přehnali. Elementární důstojnost a úctu si zaslouží každý, což v tomto případě nebylo respektováno. 



Když mluvíme o reportáži, která se týkala Babišovy rodiny, jak vnímáte v posledních měsících, nebo třeba i letech, nezávislost českých médií?

Mám pocit, že většinu médií zajímají jen negativní kauzy. Vypadá to, že jsou to jen závody o to, kdo dříve a více někoho mediálně poškodí. Ve veřejnoprávních médiích je to přímo doktrína, pokud zrovna nejste jejich oblíbencem.

Reportáž Slonkové a Kubíka byla zveřejněna pár dní před výročím 17. listopadu. Co říkáte na to, co se poté dělo v ulicích – demonstrace a třeba i na kytky čelních představitelů vlády, které skončily v koši? Kam až toto může zajít?

Evidentně se čekalo se zveřejněním reportáže až před listopadové výročí, aby se umocnil mediální efekt. Kytky v koši jsou jen důkazem fašizace společnosti, která je důsledkem nenávistné politiky neomarxistů a maskovaných liberálů.

Anketa

Obáváte se vypuknutí 3. světové války?

hlasovalo: 7501 lidí


Když se opět podíváme přímo na Andreje Babiše, premiér se chlubí, že jeho vláda funguje, že v zahraničí nás výborně reprezentuje, že země prosperuje. Když odhlédneme od všech afér, je to pravda?

Tato vláda má veliké štěstí, že česká ekonomika zažívá ekonomicky nejsilnější období, a tím pádem má státní rozpočet historicky nejvyšší daňové příjmy. Ve chvíli, kdy tomu tak nebude, ukáže se v plné nahotě nehospodárnost a nekompetentnost současných vládců. Ve světle této situace je například nepochopitelná podpora ze strany Babišovy vlády ve výši astronomických 529 mil. Kč pro BMW (!) na výstavbu nějakého polygonu v západních Čechách! Rozumnější by bylo využití této částky na splácení státního dluhu, který neustále roste.



Zvedají se důchody, minimální mzda, na druhou stranu se ale řada věcí rapidně zdražuje… Co na to říct? Žije se lidem lépe, nebo ne?

Růst cen je důsledkem přehřívání české ekonomiky a tento trend bude bohužel nějakou dobu pokračovat, což není vůbec dobrá zpráva.

Když se podíváme do zahraničí, konkrétně na východ, co říkáte na to, co se děje v těchto dnech na Ukrajině a v Rusku? Kam až podle vás může vyhrocená situace dojít?

K zodpovědnosti by měli být pohnáni především západní politici, kteří hřímali na Majdanu, rozeštvávali Ukrajince a Rusy a živili tak nacionální rétoriku, která zbytečně vyvolává obavy právě u ruskojazyčného obyvatelstva. Toho pak zkušeně využívá vedení Ruské federace. Vyhlášení válečného stavu Ukrajinou je přehnaná reakce, neb současná situace nemá vojenské řešení.


Jak by se k situaci tam měla postavit Amerika a EU? Nakonec Angela Merkelová řekla, že se pokusí zmírnit napětí mezi Ruskem a Ukrajinou, její názor sdílí i prezident Zeman…

Pokud budeme chtít se pokusit dalším konfliktům zabránit, je bezpodmínečně nutné zasednout k jednacímu stolu s ruskými představiteli. Ruský prezident Putin netouží po ničem jiném než po uznání Ruska Západem jako světové velmoci. Vše, co Rusko pod jeho vedením ve světě provádí, toho je důkazem. USA a EU dělají velikou chybu, když neustále sankcemi a ovlivňováním cen ropy tlačí ruského medvěda do kouta namísto pozvání k jednacímu stolu. Z historie víme, že Rusko se nenechá bez boje srazit na kolena.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…