Už měsíce kolovalo kuloáry, že Babiše obviní, i s datem. A minulo se to jen o pár dní. Intriky z toho čouhají jak sláma z bot, říká zkušená exministryně Benešová

02.09.2017 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Čapí hnízdo je hra, že stíhaná osoba přeci nemůže být premiérem. A tu hru hrají zejména pseudomoralisté všeho druhu, o kterých vím své. Čouhají z toho jednoznačně politické intriky jak sláma z bot!“ říká někdejší nejvyšší státní zástupkyně a poslankyně za ČSSD Marie Benešová. Jedním dechem dodává, že však lidé nejsou hloupí a pomyslný hrneček pomalu přetéká. O tom, že má být Andrej Babiš obviněn, prý slýchala už od začátku léta a ze zpráv šlo tušit, že jde o zoufalé snahy mnoha tradičních a zavedených sil zvrátit narůstající preference hnutí ANO, jež mnohým nedávaly spát. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozornila, že za vše bude ČSSD vystaven konečný účet a ten bude drahý. Nepomohou údajně ani plamenné a dlouhé projevy Lubomíra Zaorálka od Šumavy k Tatrám.

Už měsíce kolovalo kuloáry, že Babiše obviní, i s datem. A minulo se to jen o pár dní. Intriky z toho čouhají jak sláma z bot, říká zkušená exministryně Benešová
Foto: hns
Popisek: Marie Benešová v půlnočním rozhovoru

Anketa

Chcete, aby plénum Poslanecké sněmovny vydalo Babiše k trestnímu stíhání?

37%
63%
hlasovalo: 19741 lidí

Co obvykle děláte o sobotní půlnoci?

Dobíjím baterky po náročném pracovním týdnu. Zpravidla si pouštím své oblíbené filmy, nedívám se pokud možno na Českou televizi, která již dlouho nemá co divákovi nabídnout. Někdy si pouštím hudbu, nebo si čtu.

Poslanci ODS, TOP 09 a STAN požadují odvolání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Nezískali pro to ale většinu v ústavně právním výboru. Jak z vašeho pohledu jednání probíhalo?

Od počátku bylo jasné, že se jedná o předvolební píárovou agitku stran, kterým uvadají preference, nebo je zoufale potřebují zvednout k pěti procentům a jejich představitelé mají touhu se zviditelnit před volbami jako ti zásadoví a správní kandidáti, kterým jde přeci o morální princip. K nim se přidali někteří, kteří se na kandidátky nedostali, ač v to doufali. Tak se zrodilo toto pseudotéma, jež nepatří na půdu ústavně právního výboru. Ten má dbát na kvalitu připravovaných zákonů, jejich čistotu a doplnění a ne se zabývat moralizováním ministrů pár týdnů před volbami. Proto jsem nezvedla ruku ani pro odhlasování tohoto programu. Také se ptám, kde byli ti poslední spravedliví, kteří se vlní v Poslanecké sněmovně již dlouhá léta a proč nesvolávali výbor v době Kubiceho zprávy nebo některých šokujících politických prohlášení, jež představitelé pravice hojně vypouštěli z úst směrem k orgánům činným v trestním řízení všechna ta dlouhá léta, zejména pak když jim sáhli na jejich oblíbence?

Ve své době to sami nejenom ostře kritizovali, ale dokonce přijímali politická usnesení. Namátkou vzpomenu například na usnesení ODS z 8. dubna 2004: ODS trvá na politicky nemotivovaném postupu Policie České republiky a státních zástupců v kauze Wolf. Tehdy nešlo o nabourání důvěry v justici, ve stát a tak podobně, jak nás poučoval nyní poslanec Farský? Vesele a nevybíravě ve všech dobách rovněž kritizovali policii a státní zastupitelství. Já sama jsem byla terčem nespravedlivé a odborně neudržitelné kritiky například Petra Nečase v kauze Snopková–Svoboda za to, že jsem oba obviněné jako tehdejší nejvyšší státní zástupkyně přijala, když mi nesli jakési písemné materiály a pan Nečas nevybíravě pokřikoval v Právu, jak jsem stranická, neobjektivní, privileguji představitele ČSSD a musím dostat na minutu vyhazov. Přitom se tehdy ani nesnažil nahlédnout do trestního řádu, že na přijetí obviněných mám i jako nejvyšší státní zástupkyně z trestního řádu právo a nikdy se mi neomluvil za tento svůj neslýchaný výpad a odborný renonc.

Jak dopadla tato kauza je známo, včetně toho, že jsem ji neovlivňovala, ale vše řešil dozorový a dohledový státní zástupce, kam jsem převzaté materiály tehdy postoupila. Takže výkřiky tohoto druhu směrem k orgánům činným v trestním řízení je jen opakující se notorieta, kterou nikdy nikdo do nynější doby neřešil a nyní se to najednou hodí! Dokonce si myslím, že orgány činné v trestním řízení se s tímto mediálním cirkusem v České republice nějak naučily žít a ignorovat ho, byť to není nic příjemného.

Jaký je dlouhodobě vztah výboru k Pelikánovi samotnému? Máte zkušenosti s dosavadní spoluprací, a jaké jsou?

Ministr spravedlnosti Pelikán se pravidelně dostavuje na ústavně právní výbor, osobně si své navrhované zákony zpravidla odborně obhajuje a trpělivě vysvětluje jejich podstatu. Spolupráci s ním proto považuji za velmi dobrou. Když to srovnám například s ministrem vnitra, kterého jsem na ústavně právním výboru za čtyři roky ještě neviděla a vždy posílal jen svého náměstka, je to již z tohoto pohledu nesrovnatelný rozdíl. Nemusíme se na jednotlivých zákonech odborně shodnout, ale je určitě sympatická jeho snaha pro ně získat vlastní osobní aktivitou podporu.

Poslanci chtěli prosadit výzvu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, aby Pelikána vyměnil. Je tato výzva oprávněná?

Výzvu k odvolání ministra Pelikána několik málo týdnů před parlamentními volbami považuji za trapnou a směšnou. Hlasovala jsem pro její zamítnutí. Co by to asi tak přineslo této zemi za pozitiva?

Je Robert Pelikán z vašeho osobního pohledu dobrým ministrem spravedlnosti?

Necítím se povolaná k tomu hodnotit kvality ministra Pelikána. Mohu jenom říci, že je mladý, ještě s minimem zkušeností, ale nepochybně učenlivý s tahem na branku, vytrvalostí a výbornou legislativní průpravou. Určitě to je právník, o kterém ještě v budoucnu mnohokrát uslyšíme a který bude i názorově vyčnívat. To také bude mnohé dráždit a nepochybně se bude dostávat dál do střetů. Až je přestojí a získá vlastní zkušenosti, jak to v této zemi chodí, bude plně připraven do skutečného života.

Pelikán řekl o policii, že v případě její žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání jedná na politickou objednávku. Taková obrana se dá čekat, co si o celém načasování myslíte vy? Může jít o politickou objednávku, nebo je žádost o vydání obou politiků přirozeným průběhem, který dospěl k oné žádosti právě nyní?

Je tu již celá řada letitých zkušeností s tím, jak lze ovlivnit volby. Vzpomeňme si například na slavnou Kubiceho zprávu. Nyní se narodila tato očekávaná událost, o které jsem slýchala od letošního začátku léta, že se stane. Dokonce mi někteří informátoři špitali termíny, dokdy má být Andrej Babiš obviněn.  A pak to nakonec přišlo – jen deset dní po termínu, který jsem původně slyšela. Již z těchto zpráv šlo tušit, že se něco nepěkného děje v zákulisí naší politické scény a existují zoufalé snahy mnoha tradičních a zavedených sil zvrátit narůstající preference hnutí ANO, jež mnohým nedávaly spát. Tak se vymyslela alespoň nová hra, když už nejdou ty zatracené preference zastavit.

Je to hra, že stíhaná osoba přeci nemůže být premiérem. A tu hru tady hrají zejména pseudomoralisté všeho druhu, o kterých vím své. Čouhají z toho jednoznačně politické intriky jak sláma z bot! Všichni se tady zaštiťují volnou soutěží politických stran, ale pak, když jim jde o skutečnou existenci, udržení starých pořádků a hlavně toků peněz, volná soutěž politických stran je jim noční můrou. Lidé ale nejsou hloupí a ten pomyslný hrneček pomalu a jistě přetéká, ať se slavné PR agentury, vybrané televizní pořady a internetové deníky slovutných majitelů snaží na plný plyn. Jsme malá země a ty objektivní informace se k nám dříve či později dostanou. Stačí se pohybovat mezi lidmi, naslouchat, číst mezi řádky a dobře se dívat.

A co říci k naší policii? Je zde již rok něco shnilého ve státě dánském. Táhne se to od policejní reorganizace. Státní zástupci dodnes věří policii jen s výhradami, snaží se spolupracovat s policisty, kterým osobně ze svých zkušeností věří. A nově vzniklý útvar zatím žádnou oslnivou výkonnost nepředvedl a nevešlo ani ve známost, kolik ve skutečnosti odešlo zkušených policistů po loňské reorganizaci policie. Jak není plná důvěra mezi vedením policie a státního zastupitelství, nemohou  se také dostavovat výsledky práce.

Máme zde dál tajemné a neblahé kauzy jako Beretta a Vidkun, kde negativně účinkují vysoce postavení policisté a kde byla snaha dokonce kriminalizovat nevinné osoby, dostat je nemilosrdně za mříže, aby nepřekáželi jiným vlivným. Někteří z těchto odhalených policistů mají dodnes vliv na svých bývalých útvarech, které řídili, přesto, že jsou v postavení obviněného. I to je naše současná policie, a proto je její kritika namístě a plně jsem se k ní připojila. Na rozdíl od našeho prezidenta republiky, kterého si jinak nesmírně vážím, si však myslím, že v tomto případě ryba smrdí od hlavy a policejní prezident by se namísto hojných návštěv společenských akcí a držení vlečky ministru vnitra měl víc věnovat své skutečné náplni práce a udělat si pořádek ve svém resortu, který si stále bohužel neudělal.

Jan Farský (STAN) prohlásil, že není možné takto napadat policii. Tedy, že „podrývá důvěru v práci policistů a státních zástupců. Je to na vyvození osobní odpovědnosti.“ Souhlasíte s tím? Ohrožují taková vyjádření postavení státních orgánů? Nebo jde o běžnou volební rétoriku v rámci obrany proti krokům policie?

Na tuto otázku jsem v podstatě odpověděla výše, zejména v první otázce. Ze strany poslance Farského se jedná o předvolební rétoriku, navíc poněkud nepovedenou. Trochu mne tím i lidsky zklamal.

Co si vy sama myslíte o kauze Čapí hnízdo? Měla by být prošetřena policií a Babiš s Faltýnkem vydáni?

Neznám kauzu Čapí hnízdo jinak než z médií, tak se k ní nemíním podrobně vyjadřovat. O to se starají naše média a některá až hystericky. Nepochybně však jde o kauzu starou více než deset let, mnoho měsíců se nyní šetří. Nikde jsem nečetla, že by jí také uzavřel svou zprávou OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům, pozn.red.), což bude nepochybně významné pro její celkové posouzení. Je potřeba kauzu objektivně a nestranně vyšetřit a pak teprve činit nějaké závěry. Věřím a chci věřit, že k tomu také dojde.  

Před deseti lety jste mluvila o „justiční mafií“ mezi státními zástupci a soudci. Je takový případ s tím dnešním vůbec srovnatelný? Občas v rozhovorech totiž toto srovnání slýchám a i vy jste ho zmínila. Případně v čem je současná situace jiná?

Název justiční mafie je přes několikaletou soudní při a specifické výklady její neexistence hojně používán dodnes, mnohdy právě novináři. Nedávno mne jeden kolega pobavil svým vtipným výrokem, kdy mi sdělil, že pro jistotu používá formulace „justiční management“. Zasmáli jsme se tomu od plic. Asi ten původní název je v kontextu doby překonán.  

Jak moc podle vás kauza Čapí hnízdo ovlivní volební výsledek hnutí ANO?

Kauza Čapí hnízdo nebude mít podle mého soudu velký vliv na skutečný výsledek voleb. A když, tak spíše pozitivní pro hnutí ANO. Jak jsem již řekla, lidé nejsou hloupí a pomyslný hrníček přetekl.

Co si myslíte o současné situaci ČSSD, z níž jste odešla? A podaří se Zaorálkovi zvýšit její důvěru a kredit? Na jaře jste řekla, že už se v politice angažovat nebudete. Změnilo se od té doby něco?

Již čtyři roky nejsem členkou ČSSD. Když jsem tehdy kandidovala na severu Čech, chybělo mi podle tehdejších stanov několik týdnů do šesti let členství v ČSSD, a to vedení strany využilo, aby si stanovilo podmínku, že buď kandidovat nebudu, nebo vystoupím ze strany a dají mi výjimku jako nestraníkovi. Na mé kandidatuře tehdejší straníci trvali a nechtěla jsem je zklamat. Vystoupila jsem tedy ze strany, ale považovala jsem to za účelový trik jak se mne zbavit. Již jsem pak nikdy do ČSSD nevstoupila. Dokončuji si nestranický mandát a budu se věnovat advokacii. Sněmovna ani nebyla moje srdeční záležitost a proto nelituji. Nabrala jsem si kauzy v rámci advokacie a jsem spokojená mezi lidmi a v prostředí, které znám, a není pro mne psycho.

Byla to však nezapomenutelná zkušenost a nelituji jí. Nechci škodit straně, kde jsem působila, a mrzí mne, že si dlouhodobě škodí sama. Přišla jsem však a zase odcházím do justice, kde se hledá pravda, a lež se dlouhodobě nevyplácí. Nenaučila jsem se hrát falešné hry, které jsou nejspíš součástí zdejší politiky. To jsou moje zásady a z těch neslevuji. Schopní lidé stranu bohužel opouštějí. Mám zde celou řadu přátel, kterých si vážím, mám je ráda a vždy je ráda uvidím. Ta strana je nyní něco jako papiňák před výbuchem. Tak to cítím.

Dlouho se problémy neřešily, pěstovalo se pokrytectví a tleskalo se na formálních sjezdech. Program je zastaralý, není invence, ale ani elán. Řadoví členové jsou otrávení a také chybí skuteční odborníci, zato jsou zde zástupy zájemců o dobře placené funkce, kde se nic nedělá a všelijací regionální kmotři silově a neurvale vládnou a kšeftují pro sebe.

 

 

Bohuslav Sobotka se důsledně postaral, aby lidé, kteří by ho mohli ohrozit či zastínit, byli upozaděni či zlikvidováni a obklopil se jen těmi, kteří mu přinášeli hlasy na sjezd a nekriticky mu tleskali. Vůbec se však nezajímal, co je to za lidi. A že to mnohdy byla kvalita, která je ochotná zatleskat kdekomu, jen aby se udržela u moci! Těm dal důvěru, umožnil jim funkce a oni se tvářili, že jsou ta obrozená a správná ČSSD. S takovými lidmi nebylo možné a ani důstojné spolupracovat. O kvalitě těchto lidí také vypovídají současné preference ČSSD. Za to vše teď bude ČSSD vystaven konečný účet a ten bude drahý. A tomu ani pan Zaorálek se svými dlouhými a plamennými projevy od Šumavy k Tatrám bohužel již nezabrání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…