V Evropě už teď jsou tisíce fanatiků připravených zemřít za Alláha. A Islámský stát vážně nekončí, tak hloupí jeho šéfové nejsou. Bezpečnostní analytik tuší velký útok ještě před Vánoci

19.11.2017 8:06

ROZHOVOR „Co se týče dalšího vývoje, určitě lze očekávat, že se budou vycvičení bojovníci po porážce Islámského státu přesouvat do Evropy, aby zde útočili,“ konstatuje bezpečnostní expert Lukáš Visingr s tím, že i kdybychom dnes neprodyšně uzavřeli hranice, v Evropě jsou už stejně tisíce fanatiků, kteří jsou ochotni zabíjet a umírat za Alláha. „Takže ano, útoky kolem období Vánoc se rozhodně očekávat musejí, protože všude bude hodně ‚měkkých‘ cílů, pro teroristy velmi lákavých. Vánoční trhy bohužel představují téměř ideální terče pro brutální útoky se stovkami mrtvých,“ doplňuje ještě známý publicista.

V Evropě už teď jsou tisíce fanatiků připravených zemřít za Alláha. A Islámský stát vážně nekončí, tak hloupí jeho šéfové nejsou. Bezpečnostní analytik tuší velký útok ještě před Vánoci
Foto: jdipracovat.cz
Popisek: Lukáš Visingr

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

Co říkáte na poslední zprávy ze Sýrie, které odhalují konec bojů o hlavní město Islámského státu Rakku? Podle nich byla uzavřena dohoda, na základě které spojenci proti IS včetně USA nakonec souhlasili s evakuací možná tisíců islamistických fanatiků i s jejich rodinami a plnou vyzbrojí do jiné části Sýrie. Nenaplnil se tak slib ministra obrany Spojených států, který prohlásil, že všichni bojovníci IS budou buďto zabiti, nebo uvězněni. Osvobození islamističtí radikálové pak hned dobyli syrské město Búkámal...

Jelikož hodně sleduji i fóra, kde se objevují zprávy z Blízkého a Středního Východu takříkajíc v reálném čase a v originále, zaznamenal jsem to ještě dřív, než tyto zprávy pronikly do médií na Západě. Mám ale o celé té záležitosti určité pochybnosti. Něco pravdy na tom zjevně bude, je ovšem otázka, nakolik to vůbec mohli Američané ovlivnit. Přece jen mají v Sýrii relativně málo vojáků, provádějí hlavně letecké údery, takže Rakku dobývaly zejména místní arabské a kurdské jednotky z uskupení SDF, jejichž velitelé pak logicky měli rovněž hlavní slovo, když se jednalo o takové dohodě.

Bohužel to jen dokazuje, jak vliv USA v regionu poklesl, protože skutečně pochybuji, že by Američané s něčím takovým souhlasili, ale zřejmě neměli možnost, jak tomu zabránit, protože jejich místní spojenci měli své vlastní zájmy. Každopádně bych ale radil brát s rezervou ta gigantická čísla, protože v kultuře Blízkého a Středního východu bývá velmi silný sklon přehánět, a to záležitosti pozitivní i negativní, takže údajné „tisíce“ islamistů bych doporučil o řád snížit. V každém případě je to však výpověď o tom, jak vypadají poměry v regionu. Na málokoho se dá opravdu spolehnout, spojenectví mohou vznikat i zanikat velice rychle, což jsme v poslední době ostatně už nejednou viděli.

Z Rakky tak měly nerušeně odejít i stovky zahraničních bojovníků z Francie, Turecka i různých asijských a afrických zemí. Proto Rusko hned obvinilo USA ze spolupráce s Islámským státem. Dohoda byla uzavřena prý proto, aby už na straně Kurdů a dalších arabských spojenců nebyly větší ztráty na životech, ale mělo se jednat i o zachování ropných polí. Doprovod sedmikilometrovému konvoji fanatiků měla údajně dělat spojenecká letadla. Domníváte se, že ty informace od BBC jsou skutečně pravdivé?

Jak jsem řekl, nějaký pravdivý základ to evidentně má, ty údaje od místních však bývají velmi často nespolehlivé, protože bývají dosti zkreslené a přehnané, případně jsou to záměrně šířené polopravdy, ne-li úplné lži. Například bych opravdu silně pochyboval o tom, že by ten konvoj měl doprovod spojeneckých letounů. Z hlediska místních kurdských a arabských velitelů může být pochopitelné, že se snažili omezit ztráty a zachránit ropná pole, ale nejspíše jim nedošlo, že to je výhodné jen krátkodobě, protože jakmile islamisté nasbírají síly, ihned zaútočí jinde, což se také skutečně stalo.

Co se týče obvinění ze strany Ruska, není to žádná novinka, protože už se třeba uvádělo, že americká letadla přistávala na letištích pod kontrolou IS s dodávkami zbraní, že americké vrtulníky evakuovaly velitele IS z obležených měst nebo že mezi bojovníky IS se objevují poradci z amerických speciálních jednotek. Tohle bych proto bral spíš jako „folklór“, ostatně o „kvalitě“ těch informací vypovídá obrazový doprovod, který pocházel z úplně jiných míst a časů, v jednom případě i z počítačové hry. Takže bych to celé viděl jenom jako součást normálního propagandistického „přetlačování“ velmocí, které je pochopitelně velmi atraktivní pro média, ale profesionálové ho neberou nijak vážně.

Po evakuaci radikálů mají opět žně převaděči, kteří si účtují za jednoho IS bojovníka čtyři tisíce dolarů. Má se teď začít Evropa více bát kvůli návratu islamistů, můžeme očekávat větší intenzitu atentátů zvláště okolo Vánoc?

Před tímto vývojem varuje řada odborníků už dlouho. Velitelé IS jsou sice fanatici, ale nikoliv hlupáci. Věděli, že na severu Sýrie a Iráku budou neodvratně vojensky poraženi, a proto se na to včas připravili. Zahájili přesun osob, materiálu i financí a rovněž připravili plány pro to, jak bojovat dál. Nové „centrum“ bude mít IS zřejmě v Libyi, ačkoliv už získal pozice i v Jemenu. Co se týče dalšího boje, určitě lze čekat, že se vycvičení bojovníci IS budou nyní přesouvat do Evropy, aby zde útočili. Ale zároveň platí, že mnoho takových už je tady dávno. I kdybychom dnes neprodyšně uzavřeli hranice, v Evropě už jsou tisíce fanatiků, kteří jsou ochotni zabíjet a umírat za Alláha.

A většinu netvoří noví imigranti, naopak jsou to starousedlíci nebo jejich potomci, jak je vidět na pachatelích útoků z poslední doby. Už je zkrátka pozdě, protože už tady funguje silná paralelní společnost, která slouží jako podhoubí pro radikály. Takže ano, útoky kolem období Vánoc se rozhodně očekávat musejí, protože všude bude hodně „měkkých“ cílů, pro teroristy samozřejmě velmi lákavých. Vánoční trhy bohužel představují téměř ideální terče pro spektakulární a brutální útoky se stovkami mrtvých.

Co k tomu říci, že západní spojenci dovolili muslimským fanatikům se přeskupit a nezabránili ani evropským bojovníkům IS jejich návrat na starý kontinent? Hraje zde hlavní roli neporušenost ropných polí, jak tvrdí někteří komentátoři?

Pokud by tady opravdu sehrála úlohu bezpečnost ropných ložisek, tak by se mělo ukazovat na někoho úplně jiného než na západní země, protože na ta pole mají smlouvy především ruské a turecké firmy. Ropu z polí ovládaných IS však svého času nakupovali takřka všichni, dokonce i Kurdové a Asadova vláda, ačkoliv nejvíc jí mířilo do Turecka. Osobně si myslím, že západní státy neměly na své nespolehlivé lokální spojence brát velké ohledy, celá situace však bohužel byla od počátku nastavená úplně špatně. Z čistě vojenského hlediska by dávalo největší smysl celou Rakku zcela obklíčit a leteckým bombardováním vymazat z mapy, aby se posléze nikdo z SDF nemohl vymlouvat, že tou dohodou chtěl pouze snížit ztráty v městském boji.

Západ by ale za tento postup nepochybně sklidil ze všech stran strašlivou kritiku. Jiná věc však je, že by to přinejmenším vyslalo islamistům opravdu důraznou zprávu, že Západ si taky dokáže sundat rukavičky. A snad by to mělo nějaký odstrašující účinek i na ty, kteří s výcvikem od IS cestují do Evropy, která stále dělá tragikomicky málo, aby tomu zabránila. Nejhorší na tom ovšem je, že za tuto neschopnost, slabost a zbabělost většiny politiků nebudou platit tito politici, protože při útocích budou samozřejmě umírat jen nevinné oběti.

Pojďme nyní zpátky do Evropy. Podle serveru Novinky.cz bere vedení EU vytvoření svých dalších ozbrojených složek zcela vážně a už prý chce začít nakupovat společnou výzbroj pro členské státy i s „požehnáním“ NATO. Zmíněný portál podrobil pak v souvislosti s tím prezidentského kandidáta a ředitele Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka kritice, že namísto toho, aby se těchto aktivit zúčastnil a zajistil pro náš průmysl zakázky, tak se spíše uchyluje ke kritice EU za tento záměr. Co si o tom všem myslet?

Společná evropská armáda je zoufale nereálný nesmysl, který nemůže fungovat. Podle mě má jen povahu jakési „mantry“, kterou někteří evropští politici vytahují, kdykoli přijde krize, aby tak ukázali, že Unie „něco dělá“. Ale jsou to jen prázdné proklamace a floskule, protože když se začnete vyptávat na konkrétní technické podrobnosti, jak by to mělo vůbec fungovat, co se týče organizace, velení atd., tak už nikdo neví. To, co se teď opravdu plánuje, je další posílení spolupráce evropských zemí, avšak i u toho mám větší a větší pochybnosti, jestli to má smysl. Unii stejně čeká brzy rozpad, takže cokoli na této bázi budovat už nemá logiku.

Ačkoli to není příliš vidět, mezi jednotlivými zeměmi EU narůstá napětí, protože v krizové situaci se logicky projevují odlišné národní zájmy, navíc se teď do toho přimíchá rostoucí separatismus. Nemám nic proti spolupráci v obraně, ale je třeba spolupracovat s tím, s kým máme nejvíc společných zájmů, tedy hlavně se státy V4. Tam by měly směřovat i aktivity českého zbrojního průmyslu, který může v obraně střední Evropy hrát velmi důležitou roli. Česko, Slovensko a Polsko mají stále silné kapacity a vlády by je měly podporovat, jak to dnes vidíme u Polska, které realizuje působivý program přezbrojení a modernizace své armády.

Stále úřadující ministr vnitra Milan Chovanec nedávno prohlásil, že se už pracuje na zavedení nových legislativních pravidel do českých zákonů ohledně vlastnictví zbraní, která přišla z Bruselu. Jde například o zákaz prodeje zásobníků na dvacet a více nábojů pro krátké zbraně (pistole, revolvery) a zásobníků s více než 10 náboji pro zbraně dlouhé (pušky). Domníváte se, že v dalších letech se čeští vlastníci zbraní, kterých jsou statisíce, dočkají i následných nesmyslných restriktivních opatření ze strany EU, a dá se vůbec proti tomu něco dělat?

Myslím si, že blízkost konce EU je možné měřit podle narůstající absurdity nápadů, které se z ní valí na členské státy. Omezování práv majitelů střelných zbraní je dobrým příkladem, protože i ta slabomyslná směrnice obsahuje tezi, že mají posléze následovat další restrikce. Takže ano, další takové pitomosti se určitě objeví, a to tím spíše, čím více se bude EU propadat do agónie a snažit se budit dojem, že dělá něco užitečného. Existuje velmi jednoduchá cesta, jak se tomu bránit, ale drtivá většina politiků na ni bohužel nemá odvahu. Myslím tím otevřené odmítnutí, asertivní NE.

Je nutné co nejrychleji definitivně schválit novelu ústavy a na jejím základě říci, že držení palných zbraní je věcí národní bezpečnosti, takže ho unijní právo nemůže regulovat. Nevést o tom s EU žádné debaty, prostě to jasně deklarovat jako hotovou věc. Ta směrnice by pro nás vůbec neměla existovat. Jakékoli správní nebo soudní řízení bychom měli ignorovat, a kdyby byly uloženy nějaké sankce, tak je ignorovat také. EU ve skutečnosti nemá žádné páky, jak někoho přinutit k poslušnosti. Nehrozilo by nám naprosto nic, leda další várka patetického fňukání z Bruselu. Tohle už není téma pro kompromisy, protože tady jde o naše životní zájmy a vnitřní bezpečnost, takže je namístě tvrdá neústupnost.

Americký prezident Trump při svých posledních návštěvách Asie hovořil jak s čínským, tak i s ruským prezidentem ohledně podpory proti agresivnímu severokorejskému režimu. V našich médiích také probleskly zprávy o tom, že americký senát chce odhlasovat opatření, aby měl Donald Trump těžší přístup ke zbrojním jaderným arzenálům USA. Domníváte se, že Čína a Rusko dokážou Kim Čong-una přesvědčit, aby dalších jaderných zkoušek zanechal? A není v současné době, kdy vládne v Bílém domě Donald Trump, svět více ohrožen jaderným konfliktem?

Rusko má na KLDR naprosto zanedbatelný vliv, nanejvýše může pomoci symbolicky v OSN. Čína má vliv daleko větší, ale pochybuji, že může Kim Čong-una přinutit, aby se vzdal svých jaderných a raketových ambicí. Režim v KLDR zjevně věří, že je to záruka proti americkému úderu. Uvěřil oblíbenému omylu, že by USA nešly do války s nukleární mocností, tato víra je však jen příznakem naprosté neznalosti americké jaderné doktríny. Amerika by do války proti jaderné mocnosti nepochybně šla, ovšem s tím rozdílem, že by od začátku počítala s použitím svého jaderného arzenálu.

To není žádný nápad Donalda Trumpa, tak to bylo vždycky, ovšem na rozdíl od svých předchůdců dal Trump jednoznačně najevo, že hodlá hrozbu KLDR vyřešit jednou provždy. Čína čelí strašlivému dilematu, protože sice může uvalit na KLDR embargo a přivést ji ke zhroucení, ale následky by byly katastrofické i pro ni samotnou. Současně je však jasné, že Trump to myslí smrtelně vážně, když říká, že USA došla trpělivost. Nepochybuji, že v krajním případě je připraven nařídit i vojenský úder. Pokud existuje nějaký způsob, jak celý problém vyřešit bez použití síly, já o něm nevím. Mám proto dojem, že to neodvratně směřuje k vojenské konfrontaci, byť ty následky asi budou strašné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…