V Rusku lžou sami sobě, říká pražský aktivista Litvin. Putin už chystal přehlídku v Kyjevě. Jaderné zbraně? Rozkradené nebo nefungují

08.03.2022 17:28 | Rozhovor

ROZHOVOR Hlavně letošní válka na Ukrajině postavila Rusko a Putina mimo civilizovaný svět. Vytvořili jsme Pražský protiválečný výbor s cílem sjednocení ruské diaspory a pomoci humanitárním a dobrovolnickým projektům v Česku. To řekl ParlamentnímListům.cz kurátor, výtvarník a dlouhodobý protikremelský aktivista Anton Litvin. Podle něj jsou v Rusku všechny jaderné zbraně buď rozkradeny, anebo zchátraly a už nefungují.

V Rusku lžou sami sobě, říká pražský aktivista Litvin. Putin už chystal přehlídku v Kyjevě. Jaderné zbraně? Rozkradené nebo nefungují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anton Litvin odtrhl z ruské vlajky červenou barvu jako symbol krve

Jste jedním z Rusů, kteří se v roce 2014 poklonili na demonstraci v Praze ukrajinskému národu a prosili ho za odpuštění kvůli obsazení Krymu a intervenci na Donbase. Co se vám nyní honí hlavou?

Postoj každého člověka na světě k válce je stejný. Nepřijetí a odsouzení. Pro ruského člověka je to zvlášť tragické. Nehledě na to, že Putin vedl lokální války i dříve. Třeba v Gruzii nebo Doněcku. Nicméně hlavně letošní válka na Ukrajině postavila Rusko a Putina mimo civilizovaný svět. Vytvořili jsme Pražský protiválečný výbor s cílem sjednocení ruské diaspory a pomoci humanitárním a dobrovolnickým projektům v Česku. Chceme tím české společnosti ukázat naše protiválečné smýšlení.

Jak zpíval Igor Letov ze sovětské punkové kapely Graždanskaja Oborona alias Civilní obrana, ale za zcela jiných okolností a v jiném smyslu, nyní říká o Ukrajině Vladimir Putin. Vše jde podle plánu. Opravdu?

Všechno jde úplně podle plánu. Problém korupce a propagandy v Rusku je také v tom, že nikdo nechce říkat pravdu dokonce sám sobě. Všichni tam lžou jeden druhému. Nelžou pouze média národu, ale lžou dokonce i Putinovi. A poněvadž Putin nevnímá reálný obraz skutečnosti, tak ani všechno, co plánoval, nemůže být realizováno. Chystal vojenskou přehlídku v Kyjevě, ale celá armáda už je téměř poražena. Doufám, že ani jaderné zbraně nebudou z tohoto důvodu použity. Buď to neudělá, anebo se zalekne toho, aby neukázal světu, že Rusko vlastně žádné profesionálně použitelné jaderné zbraně nemá. Vše je už dávno rozkradeno anebo zchátralo a už nefunguje.

Jak o válce na Ukrajině smýšlejí vaši přátelé, kteří stále žijí v Rusku a mají hlavně informace z ruských médií?

Mí přátelé v Rusku jsou natolik vzdělaní, že si dokážou najít i nezávislé a poctivé novinky z Ukrajiny a ostatních zemí.

Je solidarita Evropy s Ukrajinou dostatečná? Co by se ještě mělo udělat?

Dodnes toho bylo uděláno velmi mnoho. Je to pro mě až k neuvěření radostné vidět solidaritu Čechů s Ukrajinou. Nicméně je třeba hledět dopředu. Přijmout běžence je nyní pouze první tah. Ti lidé mají zničené životy. Naším společným cílem by mělo být jim i nadále pomáhat s integrací, jazykem, prací, ubytováním, dokumenty... Programy pomoci se budou muset prodloužit a navýšit.

Organizoval jste s vaším spolkem Kulturus mnoho pražských demonstrací na podporu Alexeje Navalného, ale i některé nedávné protesty před ruským velvyslanectvím. Co plánujete do budoucnosti?

Myslím si, že v tomto roce by se i všechny kulturní akce měly vztahovat k Ukrajině. Třeba i lekce v mé škole kulturní mládeže budou orientované na ukrajinské běžence. Budeme přednášet o historii vzájemných vztahů Ukrajiny a Česka v devatenáctém a dvacátém století. O roli Ukrajinců ve stavitelství první republiky. Pomůžeme jim chápat současné Česko, tedy kulturu, politiku, společenské nálady i mentalitu.

Jak podle vás všechno tohle skončí?

Zatím je Putin na svobodě a u moci. Takže bude usilovat o zničení Ukrajiny, vytvoření nového ruského impéria a vydírání Západu skrze války a jaderné zbraně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…