V této klíčové věci jsme i díky Zemanovi porazili Rusy, Číňany a Francouze. A nejde jen o uran. Povídali jsme si s velvyslancem spřátelené země

14.11.2015 5:15

ROZHOVOR Jeho Excelence, velvyslanec Mongolska v ČR Zumberellkham Dorjdamba, poskytl rozhovor ParlamentnímListům.cz u příležitosti 65.výročí navázání diplomatických vztahů mezi Mongolskem a Československem a zhodnotil přátelské vztahy mezi oběma národy, ke kterým přispívá i prezident republiky Miloš Zeman. Otevírá se spolupráce nejen v oblasti těžby uranu a pronikání na čínský trh.

V této klíčové věci jsme i díky Zemanovi porazili Rusy, Číňany a Francouze. A nejde jen o uran. Povídali jsme si s velvyslancem spřátelené země
Foto: Velvyslanectví Mongolska v ČR
Popisek: Velvyslanec Mongolska Zumberellkham Dorjdamba

V letošním roce jsme si 25. dubna připomněli historické 65. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Mongolskem a Československem. Jak byste to stručně zhodnotil?

Do devadesátých let byly vztahy mezi Mongolskem a Československem, respektive Českou republikou, na širší úrovni. Zejména existovala spolupráce v oblasti hornictví, zdravotnictví, chovu dobytka, kultury, průmyslu, vzdělávání a tak dále. V Mongolsku byly velice známé vaše produkty, například auto Škoda, motocykl Java či autobusy Karosa. 

Anketa

Blíží se 17. listopad. Je Česká republika svobodnější zemí než před rokem?

3%
97%
hlasovalo: 12015 lidí

Po pravdě řečeno, po devadesátých letech, kdy zvítězila revoluce v obou zemích, kvůli nastalým změnám vznikla v intenzitě vzájemných vztahů jistá pauza. Dnešní vztahy Mongolska a České republiky navazují na tradici dřívějších kontaktů, spolupráce se úspěšně obnovuje a rozšiřuje. 

Některé aktivity se realizují v rámci rozvojového programu české vlády, což si zasluhuje naše poděkování. V rámci tohoto programu se pokračuje v různých projektech, které jsou pro Mongolsko významné. Jeden z takových projektů je „Návrat koně Převalského do Mongolska“. Tento kůň byl skoro vyhuben ve volné přírodě v Mongolsku v šedesátých letech minulého století a tento program se realizuje díky pražské ZOO. To je velký úspěch v oblasti vědy a ochrany životního prostředí.

Kde vidíte možnosti rozvoje spolupráce mezi Českou republikou a Mongolskem?

Před dvěma měsíci se u nás v Mongolsku zorganizovala mezivládní komise, kde hlavou české delegace byl náměstek ministra průmyslu a obchodu pan Bärtl. Zhodnotila se spolupráce za poslední dva roky a zpracoval se program další budoucí spolupráce. Od devadesátých let zhruba osmdesát firem z České republiky působilo a investovalo v Mongolsku.

České firmy se aktivně účastní v oblasti geologického průzkumu, hornictví, stavebnictví, ale i v dalších oblastech. Pro Mongolsko je ze zemí bývalého východního bloku nejbližším státem právě Česká republika.

Můžete uvést konkrétní příklad?

Podmínky pro spolupráci v uranové oblasti s Českou republikou se naplňují. České společnosti Uranium Industry byla poskytnuta licence na průzkum uranových rud a bude moci začít těžit. Pro Mongolsko je oblast těžby uranu strategickou záležitostí, a proto Mongolsko vybíralo pečlivě. Zvítězila právě Česká republika, protože má v celosvětovém srovnání v tomto oboru velkou zkušenost (Mongolská strana dala přednost České republice před Francií, Ruskem i Čínou, soutěže se zúčastnily ruský gigant Rosatom, francouzská Areva nebo čínská CNC – poznámka redakce).

V této oblasti spolupracujeme nejen s touto firmou, ale s celou Českou republikou. Pro oba státy to je velký projekt s velkou perspektivou. Česká republika má na svém území dvě jaderné elektrárny, velmi pozitivně tedy hodnotíme zkušenosti vaší země, a to i v otázce bezpečnosti těchto zařízení. Česká republika pro nás v tomto oboru znamená velmi pozitivní příklad.

Ta spolupráce v této oblasti by mohla být o to zajímavější, že Mongolsko by mohlo pomoci české straně s burzou v Asii. Mongolsko sousedí s Ruskem a Čínou a má s nimi velmi přátelské vztahy.

A co jiné ekonomické oblasti?

Zatím vidíme, že obchodní obrat v oblasti byznysu v peněžní formě není příliš velký, ale věříme, že díky dobrým vztahům mezi našimi zeměmi se toto zlepší.

Český prezident Miloš Zeman podporuje exportní politiku mimo trhy Evropské unie směrem na východ, nyní například klade důraz na Čínu. Jaké má Mongolsko zkušenosti s obchodováním s Čínou? Vidíte nějakou perspektivu pro česko-mongolské projekty v Číně z hlediska toho, že Mongolsko má dlouhodobé a velmi intenzivní zkušenosti z tohoto trhu?

Rusko a Čína jsou obrovské země i trhy a s oběma zeměmi má Mongolsko velmi dobrý přátelský sousedský vztah. Čína ze všech států investuje v Mongolsku nejvíce. My pozorujeme, že pan prezident Zeman v politické i ekonomické oblasti podporuje spolupráci s Čínou. Spolupráce mezi Českou republikou a Čínou je specifická tím, že se rozšiřuje spolupráce mezi kontinenty, tedy mezi Asií a Evropou, ne jenom mezi těmito dvěma státy. Opakovaně bych zdůraznil, že rozšíření obchodně hospodářské spolupráce mezi Čínou jako nejvíce investující zemí do Mongolska a Českou republikou jako s jednou ze zemí s nejširšími tradičními vztahy s Mongolskem znamená, že se možnosti vzájemně výhodné spolupráce, díky níž bychom mohli společně vstoupit na čínský trh, zvyšují. Jedná se o stavbu železniční magistrály a dálnici, které by se stavěly přes Mongolsko a které spojují Asii a Evropu. V případě uskutečnění tohoto velkého projektu by Česká republika mohla mít možnost spolupracovat a investovat v oblasti technologií.

Jaký má postoj Mongolsko vůči sankcím EU a USA proti Rusku a k otázce ukrajinského konfliktu a Krymu?

Především chci zdůraznit, že Mongolsko oficiálně deklaruje obecně stabilní striktní neutralitu. Mongolsko též vyhlásilo, ačkoli má bohaté naleziště uranu, že bude nadále zemí bez jaderných zbraní. Proto Mongolsko zastává stanovisko, že každá situace se má řešit mírovým jednáním a všechny cesty k mírovému urovnání podporuje. Mongolsko tedy podporuje smírná jednání mezi evropskými státy a Ruskou federací.

Pokud jde o konflikt v Sýrii, tak předpokládám, že bude postoj Mongolska podobný...

Naše země jednoznačně podporuje mezinárodní boj proti extremistické teroristické činnosti Islámského státu. Celkově dáváme přednost mírovému jednání při regionálních krizích.

Jaké je mezinárodní ukotvení Mongolska?

Mongolsko se nachází mezi Ruskem a Čínou a má dobrý vztah se svými sousedy. Pro nás přednostně významná je spolupráce s EU a s jejími členskými státy v rámci třetích sousedů. Dnes je Mongolsko členem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a dohody mezi Mongolskem a OBSE jsou aktuálně platné. V letošním podzimu Mongolsko úspěšně zorganizovalo konferenci této organizace na svém území. Česká republika spolehlivě podporuje tyto aktivity naší země. Mongolsko je hluboce vděčné za tuto podporu, kterou poskytuje Česko v rámci EU na mezinárodní úrovni.

Mongolsko letos oslavuje 25. výročí demokratické revoluce, která klidným způsobem proběhla a zvítězila v Mongolsku v roce 1990. Tato revoluce otevřela historickou stránku pro lidská práva, pro tržní systém hospodářství a nasměrovala naši zemi pro rozvoj s ostatními zeměmi světa. V dnešní době je Mongolsko také členem Svazu přátelských zemí demokratických států, v roce 2010 až 2013 byla předsednickou zemí tohoto Svazu a zorganizovala misi ministrů členských zemí v Mongolsku. V této misi se účastnil tehdejší ministr zahraničních věcí ČR pan Schwarzenberg.

Mongolsko se dnes aktivně angažuje v různých činnostech, které se organizují v mezinárodních organizacích jako EU, NATO, organizace spolupráce Shanghai (Shanghai Cooperation Organization (SCO), APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC) a tak dále. Také spolupracujeme s většinou členských států OSN. Mongolsko bylo zvoleno členem rady pro dětská práva OON. V květnu roku 2015 Mongolsko úspěšně zorganizovalo misi ministrů států, které jsou členy Freedomonline (Online svoboda). V příštím roce Mongolsko na svém území zorganizuje summit ASEM (Asia Europe meeting).

Jak hodnotíte vztahy České republiky a Mongolska v politické oblasti?

Jako velvyslanec působím v České republice od května 2013. 14. června roku 2013 jsem předal své diplomatické pověření panu prezidentu Miloši Zemanovi. Byl jsem prvním ze čtyř zahraničních velvyslanců, které pan prezident Miloš Zeman přijal ten den. V diplomacii nikdy nejde o náhodu, vždy se pečlivě organizuje a připravuje. Že dal pan prezident Zeman přednost velvyslanci Mongolska, je pro nás velmi přátelským gestem a signálem, že si naší země váží a respektuje ji. Když jsem se vrátil z Hradu, přivítal mě srdečně na našem velvyslanectví pan senátor Doubrava, bylo to milé překvapení.  

Za ty dva roky ve funkci jsem zaznamenal velmi přátelské vztahy mezi Čechy a Mongoly. Nesetkal jsem s nedorozuměními, na služebních jednáních s českou stranou jsem vždy zaznamenal vzájemné porozumění. V posledních letech se politické návštěvy mezi oběma státy velmi aktivně rozšiřují. V lednu tohoto roku mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž navštívil na pozvání prezidenta Miloše Zemana Českou republiku, což pomohlo zaktivnit vztahy mezi oběma státy. V červenci navštívil předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček Mongolsko.

I vztahy mezi parlamenty České republiky a Mongolska jsou na nové úrovni. Před dvěma roky tehdejší místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková též navštívila Mongolsko. Navštívili jsme se vzájemně s předsedy kanceláří i delegacemi českého a mongolského parlamentu. V minulém roce byla v České republice na návštěvě mongolská ministryně životního prostředí. Letos ještě návštěvu vaší země plánuje ministr průmyslu a obchodu Mongolska pan D. Erdenebat. Ale těch setkání bylo mnohem více. Těch kontaktů přibývá, což je dobře. 

Co se vám nejvíce líbí v České republice?  

Předem bych chtěl říci, že se mi líbí přátelský vztah lidí. Hodně po vaší zemi cestuji. Velice se mi zalíbily krásné rybníky v jižních Čechách, které jsou výsledkem lidského umu. České pivo mi velmi chutná, zejména Pilsner Urquell. S tímto pivem jsem se skamarádil (smích). Chutnají mi tradiční česká jídla. Nevidím ani moc velký rozdíl mezi českou a mongolskou kuchyní. Nejraději mám vepřové koleno dělané po českém způsobu a dršťkovou polévku – a když mám hosty z Mongolska, tak jim to vždy nabízím. Nejvíce jsem byl překvapen z vašeho tatarského bifteku. Češi se mě ptali, zda je pravda, že Mongolové ve své době připravovali tatarský biftek tak, že dali maso pod sedlo koně a při delší jízdě už to bylo hotové k jídlu. To jsem ale poprvé slyšel tady od Čechů. (smích) My v Mongolsku syrové maso nejíme, tady jsem poprvé ochutnal ten takzvaný tatarský biftek a není to špatné. (smích)           

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…