Válek již ví, že další pandemie bude na podzim, myslí si lékař Havrda

05.05.2022 8:56 | Rozhovor

„Snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče je neodvratné,“ varuje lékař a mluvčí Paralelní lékařské komory Miroslav Havrda. Podle jeho slov je to nevyhnutelný důsledek ekonomicky zdecimovaného zdravotnictví, kde se řeší problémy především s nedostatkem lékařů a sester pouze záplatami. „Současná situace je ještě horší, než za vlády premiéra Babiše, kdy náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Policar prostřednictvím vlády vyráběl na zakázku jednu vyhlášku za druhou a ukázalo se, že pravdu měli ti, kteří tvrdili, že jde o nezákonnou iniciativu,” je přesvědčený Miroslav Havrda, místopředseda Svobodných.

Válek již ví, že další pandemie bude na podzim, myslí si lékař Havrda
Foto: Archiv M. Havrdy
Popisek: Miroslav Havrda, místopředseda Svobodných a zakladatel Paralelní lékařské komory

Sněmovna schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, čímž došlo ke zrušení i všech zbylých protiepidemických opatření. Znamená to podle vás konec pandemie?

V danou chvíli ano. Ministr Válek ale již ví, že další pandemie bude na podzim. Kdo se v tom má vyznat.

Přestože ministr zdravotnictví Vlastimil Válek chtěl zrušit opatření již od středy, poslanci tento bod zařadili až na konec své středeční schůze. Co si o tom myslíte?

No co se dá dělat! Po dvou letech covidové totality, lhaní, segregace zcela zdravých lidí, likvidace podnikatelů a šíření poplašných zpráv snad na nějaké hodině nebo dni asi již nezáleží.

Bylo podle vás vlastně potřeba na začátku letošního roku přijímat za tak bouřlivých okolností novelu pandemického zákona, když teď vláda ruší i vlastní pandemickou pohotovost?

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí
Nebylo. Moc jsem tomu nerozuměl a nerozumím ani nyní. Proč vláda „Změny“ i vládní parlamentní většina i přes odpor Senátu, kde mají také koaliční poslanci většinu, prosadila ve zrychleném čtení „pandemický“ zákon, který v některých bodech odporuje Ústavě ČR? Pokud by se změnila Ústava, potom by takový zákon mohl i platit, takto ale ne. Čekám, že se k tomu Ústavní soud postaví čelem, nebude si hrát na mrtvého brouka a nařídí v zákoně odstranit protiústavní pasáže. Současná situace je ještě horší, než za vlády premiéra Babiše, kdy náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Policar prostřednictvím vlády vyráběl na zakázku jednu vyhlášku za druhou a ukázalo se, že pravdu měli ti, kteří tvrdili, že jde o nezákonnou iniciativu. Nejvyšší správní soud jim dal za pravdu. Bude za skutky někdo stíhán? V právním státě by se to určitě řešilo, ale v České republice? Stalo se, zapomeňte! Ale lidé, kteří byli postiženi, ti nezapomenou!

ČR zvažuje, že se připojí ke společnému evropskému nákupu novějších vakcín proti covidu. Za dva miliony dávek má zaplatit 1,3 miliardy korun. Stát se tak má i přesto, že má ČR stále v zásobě velký počet dávek z předcházejících kontraktů. Co si to tom myslíte?

Stali jsme se nesvéprávným ocáskem EU, bruselských a covidových lobbistů. Nezávidím ministru Válkovi a vládě premiéra Fialy situaci, kde budeme v době krize platit krvavé miliardy nadnárodním farmafirmám. Poláci se již ozvali a nyní čekám podobný přístup od dalších zemí. Učiní tak i Česká republika?

Reflex v této souvislosti upozornil na to, že pokud by EU měla zaplatit všechny vakcíny, které si u Pfizeru zarezervovala, pak by na účty farmaceutického gigantu odtekl v přepočtu zhruba 1,1 bilionu korun. Nepřehnala to EU s množstvím objednaných vakcín? Co teď s uzavřenými kontrakty?

Jak říkal veřejně kolega Prymula, nejprve vakcíny nebyly a byl po nich velký hlad, nyní je situace obrácená. Vyrábí se ve velkém a nikdo je nechce. Jednoznačně by mne zajímalo, kdo tyto smlouvy podepsal v Bruselu, kdo to podepsal u nás a proč jsou tajné. Kdo nese odpovědnost za business století? Dozvíme se to někdy? Neměly všechny naše poslední vlády v programech transparentnost?

Vláda Petra Fialy se rozhodla snížit odvody zdravotního pojištění za státní pojištěnce, tedy např. ženy na rodičovské, studenty nebo seniory. Zdravotní pojišťovny by tak oproti plánu měly přijít o cca 14 miliard korun. Souhlasíte s tímto krokem a co to podle vás bude znamenat?

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí
Jako poskytoval zdravotní péče musím tento fakt vzít na vědomí a zachovat se, abych nezbankrotoval. 70 miliard stál zdravotní pojišťovny covid, 7 miliard Ukrajina, 14 miliard nepřibude od poloviny roku do balíku zdravotního „pojištění“, který byl původně za Babiše v plánu. No uvidíme, jak to dopadne. Zdravotnictví se jistě nezhroutí, ale někde nebude lékař, někde se bude čekat na magnetickou rezonanci 6 měsíců, někde bude výměna kyčelního kloubu až za 3 roky. Snížení kvality a dostupnosti zdravotní péče je neodvratné. Porovnejme si situaci ve zdravotnictví před 10 lety a dnes. Je to velký rozdíl. Rozdíl k horšímu. Občas se něco málo dostane do médií, ale přece nebudeme lidi strašit jako jsme strašili covidem, že?

V poslední době se opět otevřelo téma, jak zajistit lokální dostupnost zdravotní péče. Někteří mluví o tom, že by se do této snahy měly víc zapojit obce, případně kraje a vytvářet motivační pobídky pro lékaře. Je to podle vás správná cesta?

Jistě je to jedna z cest, kdy lze na velmi krátkou dobu udělat někde záplatu, která ale bude chybět zase někde jinde. Nemocnici postavíte na dluh, na přístroje si natisknete peníze, ale lékaře si na 3D tiskárně nevyrobíte a ani si je nevyčarujete jako v české filmové pohádce Tři veteráni vojáky. Lékaři a zejména zdravotní sestry nejsou. Práce lékaře a sester musí být ohodnocena tak, aby ten, kdo provozuje zdravotní podnik a je jedno jestli jde o praktika, specialistu nebo státní nemocnici, obdržel tolik peněz, aby nebyl ve ztrátě. A v soukromé sféře musí, pokud nechce zbankrotovat, vytvářet také nějaký zisk. A to dnes není. Dotace obcí a přechodné motivace pro zdravotníky nic nevyřeší, pouze relativně zpomalí vyhnívání celého systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…