Vážím si odvážného Bělobrádka, říká jeho spolustraník k záměrům vůči Rusku

27.09.2014 12:30

ROZHOVOR Jednička KDU-ČSL do komunálních voleb v Liberci Kamil Jan Svoboda souhlasí s razantnějším postojem lidovců v prosazování sankcí vůči Rusku oproti jejich vládním koaličním partnerům. "Vážím si odvážného postoje Pavla Bělobrádka," říká k tomuto tématu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Vyjadřuje se i k paradoxní záměně, která se stala jeho stranickému kolegovi z Jablonce Štěpánu Matkovi, který na billboardech nevisí ve svém městě, ale v Liberci a České Lípě. A také proč jeho strana navrhuje zrušit ve městě poplatky za psy.

Vážím si odvážného Bělobrádka, říká jeho spolustraník k záměrům vůči Rusku
Foto: Archiv K. J. Svobody
Popisek: Kamil Jan Svoboda

V postoji vůči Rusku kvůli jeho vměšování do ukrajinských záležitostí se KDU-ČSL chová odlišně než zbytek koalice, zvláště ČSSD, a razantněji prosazuje například sankce. Souhlasíte s vedením vaší strany v této záležitosti?

Souhlasím s postojem strany a vážím si odvážného postoje Pavla Bělobrádka.

V části Sýrie a Iráku vznikl takzvaný Islámský stát, který zabijí mimo jiné i křesťany. Jak je nebezpečný? A dá se porazit jen bombardováním ze vzduchu a vyzbrojením Kurdů?

Každý subjekt, který se snaží prosadit své názory fyzickou silou a vražděním svých protivníků, je velmi nebezpečný. Nikdo ovšem přesně neví, co se tam děje, a tak těžko mohu říci něco konkrétního a přijít s vlastním receptem na to, jak je porazit.

Blíží se komunální volby, v nichž jste libereckým lídrem kandidátky KDU-ČSL. Slyšel jsem však, že váš obličej plakátovací firma vylepila v sousedním Jablonci a částečně i v České Lípě, zatímco v Liberci visí jablonečtí kandidáti. Jaký k tomu máte komentář? Je to nějaký zvláště rafinovaný způsob předvolební kampaně?

Musím vás mírně poopravit, můj obličej nikde jinde než v Liberci nevisel, ale je pravda, že jablonecký kandidát se objevil v Liberci (a snad i v České Lípě). Myslím si, že nešlo o předvolební kampaň, ale o souhru několika nedorozumění. Štěpán Matek z Jablonce je ovšem dobrým kandidátem a řečeno hudební terminologií, hlavní hvězda se nebojí silného předskokana.

Ve vašem programu mě zaujalo, že chcete zrušit poplatky za psy. Proč? Jste takoví přátelé největších přátel člověka?

Jsme především přesvědčeni, že není rozdílu v domácích mazlíčcích. Za kočky, prasata a jinou zvířenu také lidé poplatky neplatí. Chceme se zaměřit na sankce za znečišťování veřejného prostoru a je podle mého názoru jedno, zda lidé neodklidí „psovínka“ nebo zahodí papírky nebo kelímky. Naším cílem je čistější město.

Co považujete za největší problémy Liberce a jak je chcete řešit?

Jedním z největších problémů je stále výše zadlužení města, přestože se nám podařilo dohodnout nové podmínky splácení dluhopisu s bankovním ústavem. Zároveň se nám podařilo vyjmout některé městské budovy za zástavy, například Malé divadlo či budovu Lidových sadů, a tím umožnit v příštích letech čerpání peněz z dotačních programů. V dalším volebním období by se dle mého názoru mělo vedení města zaměřit na další snižování dluhu, například formou prodeje know-how některých městských společností, prověřením prostředků vynakládaných na velké městské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…