Veterán české pravice Jiří Payne: Zemanovi chybí sebereflexe. Táhne nás k Rusku, je vstřícný k StB. S USA nemá moc společného, Trump ho rychle prokoukne

05.03.2017 6:13

ROZHOVOR „O dobrých vztazích Zemana s americkým prezidentem silně pochybuji. Miloš Zeman má diametrálně odlišný hodnotový systém než Spojené státy,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Jiří Payne, bývalý poslanec a člen republikového výboru Svobodných. Zároveň také upozorňuje: „Nový americký prezident není hlupák, aby Zemanovu hru neprokouknul.“

Veterán české pravice Jiří Payne: Zemanovi chybí sebereflexe. Táhne nás k Rusku, je vstřícný k StB. S USA nemá moc společného, Trump ho rychle prokoukne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Payne

Za necelý rok máme prezidentské volby. Minule jste ve druhém kole nevolil Miloše Zemana ani Karla Schwarzenberga. Máte jako pravicově založený člověk mezi zvažovanými kandidáty někoho, komu byste dal hlas?

Nemám vyhraněný názor, koho volit, budu sledovat kampaň a předvolební atmosféru. Zatím nemám kandidáta, kterého bych jednoznačně podpořil.

Po první přímé prezidentské volbě se společnost rozdělila. Jsou názory, že za to může právě přímá volba. Jak tohle vidíte?

Anketa

Udělala ODS na Vysočině chybu, když nedala Miroslavu Němcovou na 1. místo kandidátky?

6%
94%
hlasovalo: 5692 lidí

Přímá volba vedla k nečekané polarizaci a rozdělení trvá v nějaké zbytkové míře dodnes. Zčásti to lze přičítat přímé volbě, ale obecně dochází k vyostřování názorových rozporů – jako by se v době komunikace po sociálních sítích ztrácela schopnost komunikovat normálně lidsky, jako by se místo argumentů v diskusi stavěly proti sobě jenom pocity. A emoce bývají neracionální a vrtkavé. Výměna pocitů nevede na rozdíl od debaty k nalezení společného kompromisu.

Největším favoritem je Miloš Zeman (pokud bude kandidovat). Kdo s ním podle vás nejpravděpodobněji postoupí do finále? Zatím je druhý Michal Horáček, nahoru stoupá Jiří Drahoš. Mají šanci?

Určitě se někdo stane protikandidátem ve druhém kole. Hodně může záležet na celkové atmosféře – může dojít k rozdělení pravo-levému, ale třeba také generačnímu. Schopný kandidát může kampaní právě nějaký motiv zdůraznit. Na nějaké prognózy je zatím brzy.

Zeman měl ve svém funkčním období několik skandálů – Peroutka, Pussy Riot, Brady, korunovační klenoty atd. Překvapilo vás to? Který považujete za nejzávažnější?

Za nejzávažnější považuji vyhrocení vztahů s americkou ambasádou. To je cosi, co může mít pro náš stát největší negativní důsledky. Položil bych si naopak otázku, co je společným jmenovatelem těchto afér. Vypadá to, že to je nedostatek sebereflexe. Normálně uvažující slušný člověk by se v případě Peroutky hned omluvil. Tím si přece nezavírá cestu pro případ, že by časem svůj domnělý článek skutečně našel, ale chová se jako čestný člověk. Normální politik by se nepotřeboval mstít ministrovi kultury tím, že zruší vyznamenání pro jeho příbuzného. Neschopnost vnímat sebe sama a neschopnost přiznat si chybu je podle mne diskvalifikací pro jakoukoli politickou funkci.

Jeho kritici tvrdili, že nás vede východním směrem (Rusko, Čína)? Myslíte si to také?

Příklon k Rusku a k Číně je viditelný a nedá se odůvodnit. Rusko není demokratická země, nesměřuje k demokracii a o demokracii ani neusiluje. V příštích nejméně třiceti letech ani není naděje, že by se to změnilo. Jakékoli ekonomické kontakty s Ruskem je třeba považovat za krajně nejisté a myslím, že je nezodpovědné, když se nějaký politik pokouší vyzývat podnikatele, aby takto riskantní vztahy posilovali. Rovněž pokusy politiků podporovat jakýmkoli způsobem konkrétní investiční vztahy považuji za vyloženě negativní. Na některých případech se dá už ukázat, že jsme tím přitáhli podnikání ve zcela neperspektivních oblastech. Kdyby výkonná moc ponechala ekonomické vztahy s Čínou přirozenému vývoji, bylo by to pro Českou republiku lepší. Čína nemá mít nějak preferované postavení v naší zahraniční politice.

Nyní se však chlubí, že má dobré vztahy nejen s ruským a s čínským prezidentem, ale i s americkým. Je to tak, nebo si příliš fandí?

Dobré vztahy s ruským prezidentem považuji spíš za negativum. Zemanovo tvrzení, že na Ukrajině nejsou žádní ruští vojáci, které zanedlouho nato popřel sám Putin, když ty vojáky vyznamenával, není dobrou vizitkou. Čína je také problematickým partnerem.

O dobrých vztazích Zemana s americkým prezidentem silně pochybuji. Zatím je to jen jednostranný pokus o vytvoření takového dojmu. Miloš Zeman má diametrálně odlišný hodnotový systém než Spojené státy. Jeho invektivy vůči americké ambasádě nebyly vnímány jako osobní spor, proto nebude tak snadné dát vztahy do pořádku. A Zeman se ani nesnaží respektovat americký hodnotový systém v politice. Nový americký prezident není hlupák, aby Zemanovu hru neprokouknul.

Je něco, co vidíte v jeho dosavadní činnosti jako pozitivní?

Pozitivní jsou časté návštěvy v Poslanecké sněmovně, ale chybí diskuse se Senátem a účast na jednáních vlády.

Rýsuje se nám do nejbližšího období tandem Zeman-prezident, Babiš-premiér? Pokud se tak stane, co to bude pro ČR znamenat?

Miloš Zeman vždycky vystupoval velice vstřícně vůči bývalé StB, dokonce jsem nikdy nezaznamenal, že by udělal jakýkoli krok v politice namířený proti někomu, kdo spolupracoval s StB. Podobně vstřícný je i jeho postoj ke komunistům. Andrej Babiš byl sice podle soudu veden v archivech StB neprávem, ale na Slovensku se prý dochovaly čtyři šanony popisující jeho aktivní činnost v StB. Proslýchá se, že v jeho firmách pracuje mnoho bývalých agentů. Myslím, že by to byl definitivní konec nadějí, že se nějak vyrovnáme s komunistickou minulostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…