Vít Rakušan je normální politický podvodník, vzkazuje Okamura. Štváči Lipavský a Černochová

30.01.2022 9:30 | Rozhovor

Přišel k nám vládní poslanec a začal vyhrožovat. Tak Tomio Okamura popisuje realitu dnešní Poslanecké sněmovny. Opozici se nadává do dezinformátorů a Vít Rakušan zneužívá na její diskreditaci aparát ministerstva vnitra. Koalice blokuje opoziční návrhy a ještě si stěžuje na obstrukce. Předseda SPD se vyjádřil také k pandemickému zákonu, který je ve skutečnosti zákonem zmocňovacím, a ke štvaní Fialova kabinetu proti Rusku.

Vít Rakušan je normální politický podvodník, vzkazuje Okamura. Štváči Lipavský a Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura u řečnického pultu

Máme již skoro čtyři měsíce po volbách. Co říkáte na působení vládní pětikoalice?

Lidem se všechno zdražuje, strmě zdražují energie a potraviny. A nová Fialova vláda, místo aby situaci kolem zdražování řešila, tak ve Sněmovně celý leden řeší jako prioritu zavedení korespondenčních voleb, které umožňují manipulaci a podvody, jelikož se vláda bojí, že už v příštích volbách neuspěje, a zavedení nového pandemického zákona, kterým chce vláda omezit další ústavní práva a svobody občanů. A dnes jsem si ještě přečetl, že vláda začala pracovat na soutěži o národního ptáka. Taková vláda mi vůbec nepřipadá v pořádku. 

Hnutí SPD ve Sněmovně zavetovalo pandemický zákon, takže se na uplynulé schůzi neprojednával. Jaké k němu máte největší výhrady?

Vláda Petra Fialy prosazuje pokračování nouzového stavu pod rouškou tzv. pandemického zákona s neomezenou platností a chtějí omezit další ústavní práva a svobody občanů. To hnutí SPD odmítá. Hnutí SPD naopak vyzývá vládu k rozvolnění protiepidemických opatření a ke zrušení pandemického zákona. Požadujeme, aby pro vstup do restaurací a dalších zařízení stačilo prokázat se testem a aby byly uznávány i protilátky. Diskriminace neočkovaných nadále pokračuje a vyzýváme vládu, aby s ní přestala.

Třeba Irsko od soboty zrušilo téměř všechna omezení vyhlášená v souvislosti s onemocněním covid-19. Výrazný nárůst počtu nemocných se totiž neprojevil zvýšením počtu pacientů vyžadujících nemocniční péči. Velká Británie také připravuje ukončení většiny proticovidových opatření a Španělsko bude považovat covid-19 za druh běžné chřipky.

Je potřeba nechat lidi už normálně žít a veškerá opatření lze podle potřeby provádět cíleně výhradně na rizikové skupiny prostřednictvím zákona na ochranu veřejného zdraví a krizového zákona, a nikoliv plošně.

Pandemický zákon byl ve vašich vystoupeních spojován s totalitou. Není to přece jen příliš silné srovnání?

Není. Pandemický zákon je fakticky zmocňovací zákon. Zmocňovací zákon de facto dává legislativní pravomoci do rukou exekutivy. Víte, kdy byl v historii například přijat zmocňovací zákon? V roce 1933 ho nacisté prosadili v Německu a znamenal to, že vláda vydávala zákony a parlament byl vyšachován. V prosinci 1938 byl zmocňovací zákon schválen v pomnichovském autoritativním Česko-Slovensku a rovněž dával pravomoc vyhlašovat zákony do rukou vlády.

Pandemický zákon radikálně omezuje Ústavou zaručené svobody lidí, například právo na soukromý a rodinný život, právo podnikat či právo na vzdělání. A přece nelze, aby ústavní svobody lidí omezovala vláda na základě běžného zákona. Proto je zde ústavní zákon umožňující nouzový stav v opravdu mimořádných situacích. Navíc, tuto vládní koalici ani nevolila většina voličů, jelikož milion hlasů u voleb propadl pro strany, které nezískaly přes 5 % hlasů.

Pandemický zákon ve vládním návrhu platí dokonce na neomezenou dobu a také ústavní právníci upozorňují, že je v rozporu s Ústavou. Pandemický zákon zavádí totalitní covidovou diktaturu. Demoblok ODS, TOP 09, STAN, lidovců a Pirátů se zaklíná obranou demokracie a svobod, ale přitom činí pravý opak.

Je vidět, že v zásadních otázkách, jako je pandemická diktatura, kolaborace s Washingtonem a s Bruselem a zavádění sluníčkářských a multikulturních opatření, se demoblok i Babišovo hnutí ANO shodnou. Jedinou reálnou opozicí je hnutí SPD. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A SPD opozici zatím pojímá tak, že jste ve čtvrtek blokovali projednávání zákona o korespondenční volbě. Je podle vás právě toto správná cesta opoziční práce?

Tak předně, pane redaktore, vládní koalice demobloku ve čtvrtek zablokovala naše návrhy, například zákon o referendu, zákon „můj dům, můj hrad“ na posílení práv občanů na nutnou obranu, zdanění vyvádění nezdaněných zisků nadnárodních korporací z ČR či diskusi o snahách vlády na zapojení ČR do konfliktu na Ukrajině. Ministryně obrany Jana Černochová z ODS zvažuje vyslání českých vojáků na Ukrajinu – s tím my nesouhlasíme. Oni nás tady fakticky zatahují do války a zablokovali diskusi.

Dále poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL jménem pětikoalice zablokoval námi navrhovaný bod, aby ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš z Pirátů veřejnosti konečně vysvětlil, proč v rozporu s pirátským kodexem kumuluje funkce člena vlády a poslance. Dále zavetovali, aby hnutí STAN vyjasnilo, kdo jsou koncoví majitelé firem na Kypru s propojením na daňové ráje, tj. firem, které sponzorovaly volební kampaň Pirátů a STAN. Na toto mi na mou interpelaci neodpověděl ani premiér Petr Fiala.

Dokonce jsem zaznamenal, že vládní poslanec přišel k nám a začal nám říkat, že prý nebude slíbené opoziční okénko, kde by se mohli projednat nějaké návrhy SPD. Oni nám ještě vyhrožují. Mají normálně totalitní manýry.

Vraťme se ještě k té korespondenční volbě…

Nadále platí, že poslanecký klub SPD udělá maximum pro to, aby korespondenční volba uzákoněna nebyla. Jsme přesvědčeni, že korespondenční hlasování je útokem na demokracii a zároveň to jsou otevřené dveře k případným machinacím s volebními lístky a k podvodům při jejich sčítání.

Jaké podvody máte na mysli?

Při klasickém hlasování za plentou ve volební místnosti probíhá samotná volba v soukromí. Předtím vás ztotožní volební komise. Při korespondenčním hlasování formou zaslání lístku poštou ale hrozí riziko manipulace třetí osobou, neboť nelze zabezpečit, že volič nevolí pod nátlakem, někdo za něj vyplní volební lístek či jestli neprobíhá tzv. kupčení s hlasy.

Zkušenosti ze zahraničí, například z posledních prezidentských voleb v USA a v Rakousku, kde se muselo opakovat druhé kolo prezidentské volby, také hovoří zcela jasně.

Jelikož by i u nás hrozila podobná manipulace s volebními výsledky, SPD se zavedením tohoto způsobu voleb zásadně nesouhlasí. Naši občané v zahraničí, pokud chtějí, tak mohou již dnes hlasovat na jednotlivých zastupitelských úřadech.

Vládní koalice navrhuje zákony, které směřují k omezení demokracie – zatímco my, SPD, navrhujeme zákony a opatření, které mají pomoci lidem. 

Můžete být konkrétní? Jaké zákony a opatření pro lidi navrhujete?

Jen za tři měsíce v tomto novém volebním období jsme podali 21 návrhů zákonů. Prosazujeme daňové zvýhodnění pracujících rodin s dětmi. Chceme „můj dům, můj hrad“, aby se občané mohli cítit doma bezpečněji.

Chceme zvýšení příspěvku na péči o zdravotně postižené. Chceme minimální důstojný důchod, na hranici minimální mzdy. Samozřejmě při splnění zákonných podmínek, takže se to netýká nepřizpůsobivých. Chceme ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými.

Chceme referendum, chceme přímou volbu a odvolatelnost politiků. Chceme pomoci živnostníkům, chceme zestátnění exekutorů. Chceme zrušit autorské poplatky pro živnostenské provozovny, pro které není hudba primárním výdělkem. Máme jasné a reálné návrhy na vyřešení zdražování energií a potravin. Máme konkrétní program na zajištění dostupného bydlení.

Vláda tvrdila, že nebude zvyšovat daně a že bude hledat úspory v provozních výdajích ve státním rozpočtu. Minulý týden ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) ale oznámil, že vláda hodlá letos zvyšovat spotřební daně. Našla by v tomto bodě podporu u SPD?

Zvyšování daní hnutí SPD dlouhodobě programově odmítá. Tato vláda by měla proti inflaci, proti rostoucím cenám energií a potravin přijímat opatření na pomoc občanům například po vzoru Maďarska a Polska. Fialova vláda ale nepřišla s žádným systémovým návrhem, neudělali pro lidi vůbec nic.

Je to velké zklamání, naslibovali hory doly, ale skutek utek‘. A lidé jsou zoufalí, protože se všechno zdražuje.

Polská vláda například od 1. února na půl roku plánuje zavést nulovou daňovou sazbu (DPH) pro základní potraviny, kam patří chléb, maso, výrobky z mléka anebo nealkoholické nápoje, a to z dosavadních 5 % na nulu. Nulovou daňovou sazbu budou mít navíc od února do července i umělá hnojiva pro zemědělce, jejichž cena má přímý vliv na ceny potravin. V Maďarsku byly dočasně zmrazeny úrokové sazby u hypoték a byly stanoveny maximální ceny pohonných hmot a ceny některých základních potravin.

Toto je podle SPD cesta, jak pomáhat občanům.

U nás vláda ČR k tomu přistupuje zcela opačně. Zatímco slušní a pracující občané musí pracovat a platit čím dále vyšší daně, nepřizpůsobiví i nadále dostávají neadresné sociální dávky téměř na všechno.

Zatím mimo Sněmovnu probíhají aktivity vlády směrem k Ukrajině, což je první zahraničněpolitická zkouška nového kabinetu. Co zatím říkáte její zahraniční politice?

Vláda Petra Fialy se snaží vtáhnout Českou republiku do války Ukrajiny a NATO proti Rusku. Hnutí SPD odmítá stupňování napětí a účast ČR na tomto konfliktu. Odmítáme, aby Česká republika poslala dar Ukrajině ve formě až 5 tisíc kusů dělostřelecké munice ráže 152 mm, což schválila vláda. Jedná se o jasnou podporu a eskalaci hrozby válečného konfliktu v Evropě, do kterého nás hodlá vláda zatáhnout.

Ruská federace prostřednictvím svého ministra zahraničí Lavrova opakovaně tvrdí, že nemá zájem mít ozbrojený konflikt a vstoupit na Ukrajinu, ale vládní váleční štváči Černochová z ODS a Lipavský od Pirátů ve své ideologické zaujatosti jako odpověď oznámí plán vývozu dělostřelecké munice na nestabilní a zkorumpovanou Ukrajinu, kde proti sobě bojují různé bojůvky a soukromé armády. Ministryně obrany Černochová dokonce nevyloučila vyslání českých vojáků na Ukrajinu.

Hnutí SPD odmítá, aby se Česká republika kvůli avanturismu kolaborantských vládních představitelů dostala do války proti Rusku. Ukrajina navíc není členem NATO a nemáme vůči ní žádné závazky! Odmítáme nést náklady za imperiální politiku velmocí a za neschopnost ukrajinské vlády. Odmítáme i dodávání české munice ukrajinské armádě.

Jaký postoj by tedy podle vás měla tedy zaujmout česká diplomacie?

Zahraničně-bezpečnostní politika ČR by měla být v této otázce velmi zdrženlivá a prozřetelná a měla by se chovat podobně jako Francie nebo Německo, které na Ukrajinu žádný vojenský materiál dovážet v této době (kromě maximálně polní nemocnice) nehodlají, a chtějí si tak zachovat mezi Ukrajinou a Ruskou federací neutrální stanovisko a nepoškodit si vzájemně dobré vztahy. Ale vývoz munice z ČR na Ukrajinu není v zájmu občanů České republiky.

Nemáme žádné právo zasahovat do záležitostí dvou suverénních států. Černochová s Lipavským by zároveň měli našim občanům oznámit, jaké diplomatické a ekonomické důsledky budou po dodání dělostřelecké munice z ČR na Ukrajinu následovat. To ale nesdělili.

Zastáváme pozici vzájemného dialogu a odmítáme tento způsob stupňování napětí v této oblasti a zatahování České republiky do případného cizího ozbrojeného konfliktu.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že SPD v ukrajinské kauze prý šíří dezinformace. A výslovně zmínilo texty vašeho europoslance Ivana Davida a zahraničněpolitického experta Jiřího Kobzy...

Ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN zneužívá ministerstvo vnitra pro politický boj s cílem manipulovat veřejné mínění a tím oslabit politickou konkurenci, jelikož vládě klesají preference. Je to normální politický podvodník.

Snaží se z SPD dělat loutku Kremlu, přitom všichni moc dobře vědí, že SPD nemá s Ruskem vůbec nic společného, není proruské (ani proamerické, ani probruselské), nikdo z Ruska nás samozřejmě ani neplatí, ale jsme pronárodní hnutí a naším primárním zájmem je Česká republika.

Jak říkám, v zahraniční politice zastáváme pozici dialogu, nikoli konfrontace a napětí za každou cenu.

Politický postoj, názor a interpretace faktů přece není dezinformace. Oni neuvedli, v čem konkrétně měli v těch článcích šířit dezinformace. Za dezinformace je dnes označováno, pokud máte na něco jiný názor než je ten oficiální názor EU nebo NATO.

Samo ministerstvo vnitra šíří dezinformace, protože za dezinformaci v minulosti označilo naši tezi, že EU podporuje masovou imigraci. Že EU podporuje masovou imigraci, je evidentní z vyjádření jejích předních představitelů. Imigraci často podporuje například eurokomisařka Ylva Johansson, ale i Evropský parlament.

Takže v tomto případě vidíme, že dezinformátor volá – „chyťte dezinformátora“. A když už jsme u těch dezinformací, už bych rád viděl nějaké důkazy k zapojení Ruska v událostech ve Vrběticích. Nebo to celé bylo jenom o tom, abychom nemohli dostavět Dukovany a abychom nebyli energeticky soběstační?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…