Vladimír Hučín: Chválím BIS. Za to, co napsala o Rusku, mě tenkrát zavřeli. I mladí dnes šíří dezinformace, protože nenávidí demokratický režim

05.12.2018 7:10

ROZHOVOR „Informace, které zveřejnila Bezpečnostní informační služba ve výroční zprávě, jsou stejné, za něž jsem byl zatčen a vyšetřován,“ říká bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín a neskrývá své potěšení z toho, že se vše dostává na veřejnost. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zavzpomínal na dobu, kdy byl prezident Miloš Zeman premiérem a tlumil zprávy o ruském nebezpečí. A nyní má prý zásluhu i na zvýšení čínských zpravodajců v České republice, kterým svými aktivitami poskytuje prostor k působení.

Vladimír Hučín: Chválím BIS. Za to, co napsala o Rusku, mě tenkrát zavřeli. I mladí dnes šíří dezinformace, protože nenávidí demokratický režim
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vladimír Hučín se ptal prezidenta na setkání v Přerově

Jak jako bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby čtete výstupy výroční zprávy BIS, jak Rusko a Čína působí v České republice? Nejprve se zeptám obecně, zda vás některé výsledky ve zprávě překvapily?

Co se týká Ruska, tak mě překvapilo, že zpráva byla již vydána, protože jsem krátce před svým zatčením na tato nebezpečenství upozorňoval ve svých zprávách coby důstojník BIS. Bylo to bráno jako šíření poplašné zprávy. Byl to jeden z trestných činů, za něž jsem byl vazebně vyšetřován v tehdejší nejtvrdší vazbě v roce 2001. Takže jsem potěšen, že taková zpráva vyšla.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Současného ředitele BIS Michala Koudelku jsem tenkrát považoval spíše za příliš loajálního. Měl vždy kravatu, byl v pozoru, a když se mnou začaly ony problémy, působil spíše vystrašeně, protože kauza Hučín se používala k zastrašování pracovníků BIS. Takhle dopadnete, jako Hučín. A nějakou dobu to fungovalo, jak jsem měl informace od kolegů a tak dále. Ale nyní, musím říci, mě Koudelka příjemně překvapil.

Navíc jsem asi před třemi čtyřmi měsíci vydal zprávu, kde jsem vyzval pracovníky tajných služeb, aby odmítli v určitých případech splnit rozkaz, což je trestný čin. Nabádal jsem k trestnému činu v případě, že se jim to bude zdát proti jejich svědomí a tak dále. I když jsem si nedělal žádné iluze, protože každý si hledí své kuličky, práce, splátek. Nyní se de facto naplňují moje poznatky, které jsem uváděl, a dnes opravdu pod vedením Koudelky se informace dostaly na veřejnost. Je to správný postoj.

Vy jste upozorňoval na nebezpečí ze strany Ruska, ale konkrétně na co? Zpráva mluví například o získávání údajů nikoliv tajných, ale interních od státních zaměstnanců, z e-mailů České pošty a podobně...

Upozorňoval jsem na ovlivňování a podněcování nespokojenosti občanů, vyvolávání vypjatých situací zvláště v těch oblastech, kde jsem prováděl operativní činnost, což byla severní Morava. Skutečně panovalo sociální napětí, nezaměstnanost a potvrzovalo se, že přijetím těchto aktiv byla vždy pavučina vedoucí k ruskému konzulátu, k blízkým lidem konzulátu a přes ně se převáděly informace dál. Lidé byli nabádáni k nespokojenosti, vyvolávání nespokojenosti. Kde je sociální napětí, lze tohle kultivovat. Já jsem vše konkretizoval a zdokumentoval. Já už řadu let v BIS nejsem, nicméně jeden z těch mých trestných činů bylo šíření poplašné zprávy, tedy toho, co se dnes ukázalo ve výroční zprávě BIS.

Alexandra Alvarová říká, že „Česko je testovací laboratoří ruské propagandy“. Nakolik s tím lze souhlasit?

Testovací laboratoří… Já bych řekl, že oni spíše finalizují. Tady už mají otestováno a není co testovat, tady to funguje. Skutečně. Třeba ukázka nedořešených bombových útoků, které byly vyšetřovány, což byla legenda k mému zatčení a což není dodnes objasněno. Ostatní dokumenty a tak dále, které jsem měl ukrývat, nemohli použít, protože by mě to spíše popularizovalo. Hučín je terorista, páchá tyhle věci a pod touto legendou prováděli vyšetřování.

Nevím, jestli víte o tom, že minulý týden v noci z pondělí na úterý vybuchla v Přerově na domě jedné redaktorky Přerovského deníku nálož. Už třetí. Tentokrát byla použita trubková bomba naplněná kovovými střepinami, které zničily okna a nalezly se v bytě i na ulici. Nesmí se o tom hovořit, pouze Hanácký večerník o tom vydal zprávu před necelým týdnem. Ten redaktor je velmi odvážný, že to pustil. ČTK napsala něco velmi málo a tahle činnost úzce souvisí právě s vyvoláváním onoho napětí. Zatím se policii daří udržovat informace v utajení. Zatím se o tom nemluví a ani dotyčné redaktorce to nedoporučili. Ale je jen otázka času, kdy to praskne.

Podle zprávy BIS Rusko využívá v Česku svoji strategii na šíření propagandy. Zpráva ale zároveň uvádí, že drtivá většina takzvaných dezinformačních webů v češtině je dílem lidí, kteří jsou přesvědčeni o pravdivosti svých tvrzení. Domníval jste se, že nějaké weby jsou sponzorovány ze strany Ruska?

Ano, některé opravdu jsou sponzorovány z Ruska. Je velmi problematické tohle zpravodajsky prokázat, protože mezi nimi jsou nesmírně pozorní lidé. Přesvědčení a s nenávistí k současnému demokratickému režimu. Dělal jsem zpravodajské aktivity, kde nebylo lidi potřeba přemlouvat. Kolaboraci dělali s režimem a prosovětským názorem. Bohužel se jedná i o mladší občany, nikoliv nějaké stařečky. Tito lidé měli heslo: nevadí, když je smrad, hlavně že je teplo. Kolaborace té masy na bývalém režimu byla tak velká, že to nelze převýchovným procesem vyřadit.

Po 17. listopadu měli neuvěřitelné možnosti. Bohužel Václav Havel, ať mu musím přiřknout spoustu pozitivních kroků, svým liberalismem a heslem „nejsme jako oni“ umožnil takovým lidem destruktivní choutky. Už když jsem nastupoval do BIS, měl jsem praxi s odbojem a kolik lidí i s Charty 77, kteří pracovali v BIS jako kmenoví důstojníci, podlehlo. Oni věděli, že je to pravda, ale chtěli se udržet v BIS, v pozicích, přestože nastoupil Miloš Zeman jako premiér, kdy se z Bezpečnostní informační služby stala polozločinecká organizace. Zeman zadával takové úkoly, jimiž tlumil veškeré aktivity upozorňující na nebezpečné zpravodajské úkony z Ruska, takže se jen těžko dalo pracovat. Tenkrát se dokonce založil svazek pod názvem s jinou filozofií, o němž vedení vědělo, aby to nebylo nápadné.

Takže pojem drtivá většina zpravodajských webů neznamená podle vás všechny zpravodajské weby.

Ano.

Zpráva také varuje, že v Čechách výrazně narůstá vliv čínských zpravodajců, kteří se sem dostávají s diplomatickým krytím. Čím to podle vás je? A může s tím mít nějakou spojitost Miloš Zeman a jeho aktivity, jako výlety do Číny, podpora obchodu s Čínou a podobně?

Miloš Zeman s tím rozhodně spojitost má, protože jim dává velkou šanci a těžko se to hlídá. Každý zpravodajec si řekne, že Zeman je s oněmi strukturami kámoš, proč bych se do toho montoval? Raději udělá záznam problematiky organizovaného zločinu, ale takový, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Miloš Zeman je rozhodně příčina tohoto. Já jsem Čínu neměl na starosti a nezpracovával, jen si vzpomínám, že když jsem nastupoval, byl případ jednoho informátora, který pro nás něco užitečného dělal. Byl na čínské ambasádě a odtud se už nikdy nevrátil. Jestli ho vyvezli v tekutém stavu rozpuštěného v kyselině, nebo cosi, nevím, ale bylo zajímavé, že takový případ tehdy existoval. Určitě s tím Zeman souvisí, to je nesporné.

Proč tedy vzrostlo množství čínských zpravodajců pod diplomatickým krytím? Díky tomu, že mají větší možnost, nebo i z jiných důvodů?

Mají tu možnost a jsou jiné důvody, ale Miloš Zeman je v tom velký stimul.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…