Vladimír Železný pro PL: Přijdou "chudáci" Syřané a my jim předáme v plném rozsahu to, co v každé zemi EU lidé budovali po generace. Neobyčejně nebezpečné

18.09.2015 12:05

Bývalý generální ředitel televize Nova, exposlanec Evropského parlamentu, novinář a podnikatel Vladimír Železný opravdu umí v mnohém překvapit. Bez servítků a hlavně bez patosu se v první části rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zamyslel nad problémem, který má Evropa s migranty. „Evropa prohrává zápas o svou identitu a své dějiny,“ zdůrazňuje k tomu Železný. Velkým problémem podle něj třeba je, že ti lidé, co k nám přicházejí, pohrdají naší suverenitou. „Podlézají naše zátarasy, tváří se, že mají samozřejmé právo užívat si evropské hodnoty a evropskou prosperitu, do které ale Evropané investovali po generace práci, úsilí a vzdělání svých dětí,“ zmiňuje Železný kromě jiného.

Vladimír Železný pro PL: Přijdou "chudáci" Syřané a my jim předáme v plném rozsahu to, co v každé zemi EU lidé budovali po generace. Neobyčejně nebezpečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Železný

Je Vám blízký přístup prezidenta Miloše Zemana k imigrantům? Prezident totiž poměrně jasně dává najevo, že otevírání „evropských dveří“ muslimským uprchlíkům není zrovna dobrá věc, Islámský stát srovnává s nacismem a vybízí k ostraze hranic před imigranty. Co se týče přílivu migrantů do ČR, pak se Zeman nechal slyšet, že český národ není rozhodně xenofobní, když muslimy na svém území nechce.

Co k tomu říci? Snad jen to, že souhlasím se vším, co interpretujete jako názor Miloše Zemana, neboť Evropa možná prohrává svůj zásadní existenciální souboj. Vzdává hodnoty, které budovala přes tisíc let a nejen, že o tom asi vůbec ani neví, ale krmena svými falešně humanitárně naladěnými novináři si dokonce tu katastrofu ještě citově užívá! Ach, jak jsme lidští! Také i já mám tříletého kloučka a pohled na vyplavené tělíčko utopeného chlapce mne samozřejmě citově nenechal lhostejným; jde jen o to, aby naše pocity nedovolily navěsit na vše kolem imigrantů citové vydírání. Je celá řada otázek, které jsou legitimní a které bychom měli utečencům, běžencům, či migrantům - je jedno, jak je budeme nazývat - pokládat. Kdo z vás je doopravdy ohrožený válečným konfliktem a jaké procento z vás opravdu pochází z ohrožené oblasti, že jste se museli i se svými malými dětmi spakovat a riskovat během dlouhé cesty a dlouhého útěku životy svých dětí?

Víte, konflikt, před kterým oni prchají, vyvolává stupidní Obamova politika. On se totiž rozhodl, že Bašár al-Asad nebude prezidentem Sýrie, stejně jako Kaddáfí nebude vůdcem Libye. Ani jeden z nich sice není nic moc, ale dokázali alespoň udržet své země mimo přímý dosah různých radikálních Talibánů. Jejich oslabení – a v případě Kaddáfího i brutální likvidace – pak vytvořilo vakuum, do něhož se natlačil Islámský stát se svými hrdlořezy a popravčími. I já si proto myslím, že paralela Miloše Zemana s nacismem tady bezvadně sedí.

S jakými pocity pozorujete vývoj situace kolem migrantů v Evropě? Dá se říci, že se situace mění téměř z hodiny na hodinu. Třeba jen tento týden Německo kvůli masivní invazi uprchlíků dočasně zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem a to jen krátce poté, co kancléřka Merkelová přišla s velkorysou nabídkou poskytnutí azylu pro stovky tisíc běženců. Kontroly na hranicích ale zavádí i Rakousko a Slovensko. Maďarský premiér Viktor Orbán dokonce prý uvažuje o vyhlášení výjimečného stavu. Nezdá se vám, že Evropské unii se situace s uprchlickou vlnou začíná vymykat z rukou?

Problém ale je, že ti, co k nám přicházejí, pohrdají naší suverenitou. Podlézají naše zátarasy, tváří se, že mají samozřejmé právo užívat si evropské hodnoty a evropskou prosperitu, do které Evropané investovali po generace práci, úsilí a vzdělání svých dětí. ´Chceme žít jako Němci!´Tak tuhle větu nedávno použil jeden Syřan krátce poté, co podlezl hraniční zátaras. Ta věta je ale velmi signifikantní. ´Chceme žít jako Němci!´ Jenže Němci, aby žili tak, jak žijí, tak do toho po generace investovali. Ze zničeného, zplanýrovaného Německa po druhé světové válce vykřesali nejbohatší zemi s nejvyšším životním standardem v Evropě. To ale Němce stálo obrovské úsilí, obrovskou pracovitost! A teď sem přijdou „chudáci“ Syřané z oblasti konfliktu a my budeme natolik humanitární, že jim předáme k užívání v plném rozsahu to, co v každé zemi EU budovali lidé po generace? Já jsem ale pro to pomáhat těm, kteří jsou bezprostředně ohroženi, ovšem myslím si, že ekonomická migrace je něco, co je neobyčejně nebezpečné. Evropa je totiž kvůli tomu dnes paralyzovaná, znehybněná, neschopná bránit své hodnoty a budoucnost svých dětí. Mimochodem, pohřeb toho utopeného kloučka ukázal, že v místě, kde bydleli, je stabilita a klid. A já bych položil otázku těm rodičům: Vždyť jste věděli, do čeho jdete, vždyť jste věděli, jak nebezpečná je plavba na těch pašeráckých kocábkách, s nimiž jste se snažili dostat do Turecka, tak proč jste takovou cestu podnikali? Vždyť tam, kde žijete, máte klid! Zamyslete se nad svou odpovědností za smrt svého synka! Jenomže citově silná fotografie ležícího dětského tělíčka je vždy velmi silným motivem k tomu rozpřáhnout ruce. Rozpřáhne-li ovšem tady Evropa ruce, pak mimořádně riskuje.

Jaké další otázky byste migrantům položil?

Kolik z vás hledá ekonomicky vyšší standard svého života? Přes vaši omezenou pracovitost, nebo nízké, nebo v Evropě neupotřebitelné vzdělání, bude ale povinností humanitárně naladěné Evropy vás živit, víte to? A proč nejdete do stabilních islámských zemí jako je Saúdská Arábie nebo Egypt? Tam je klid, tak proč neprcháte tam? Proč prcháte rovnou do Německa, kde je nejvyšší životní úroveň, když vám jde o záchranu života? Mělo by přece pro vás být všude dobře! A kolik z vás je vysláno Islámským státem, aby se schovalo za utečeneckou vlnu a přitom lehce proniklo do srdce Evropy, kde vytvoří své spící buňky, které ale jednou dostanou povel? Těch otázek je hodně. Jenže Evropa, která dosud stála v souvislosti s evropskou společnou měnou před velkým problémem, bude muset brzy vyřešit ještě jinou a neméně palčivou otázku. Jde o to si odpovědět, zda podobně jako společná měna, není stejným nesmyslem i otevřená schengenská hranice.

Kam se podle Vás momentálně Evropa řítí?

Evropa prohrává zápas o svou identitu a své dějiny. A Německo si přitom svůj problém s islámem zavařilo už strašně dávno a to když se rozhodlo, že otevře dveře tureckým migrantům a tureckým zaměstnancům. Já si vzpomínám dobře, jak před lety Joschka Fischer, levicově zelený politik a ministr zahraničních věcí Německa, prohlásil: Turci, kteří k nám přijdou, se stanou těmi nejlepšími Němci! Omyl. Dnes si německý policista v Berlíně ani netroufne vstoupit do turecké čtvrti. Z těch tehdejších imigrantů se vůbec nestali Němci, zůstali Turky, a navíc zůstali ještě zuřivými islamisty. Všude, kde je vysoké procento islámu, tak statistiky říkají, kolik děvčat je zabito, zavražděno vlastním otcem nebo bratrem v rámci takzvaného zabití ze cti za to, že si nechtěly vzít toho, koho jim nařídila rodina. Nebo že se obléká volnomyšlenkářsky, což rodina prostě nepřipouští a proto ji zabijí. Oni prostě porušují zásadu, jíž se aramejsky říká ´dina de-malchuta dina´. Tedy, že zákon hostitelské země je pro mne nadřazen mému zákonu. To je zásada vzešlá z Talmudu a Židé jsou jí vázáni. Jediná skupina migrantů, která je opakem zásady ´dina de-malchuta dina´, jsou muslimové. Ti mají totiž přesně opačné zásady. Pronikne-li muslim do nějaké země, která není islámská a kde nepanuje islám, tak tam je zásadní jeho povinností konvertovat tu zemi na islám. To je neodvolatelná náboženská zásada, ze které není úniku. A druhé pravidlo muslima praví, že je jeho svatou povinností se na výzvu imámu připojit k džihádu, tedy k bojovnému prosazení islámu na celém světě. Tyto dvě zásady nelze zrušit a jsou založeny hlubinně v islámském náboženském právu. Naopak pro Židy ´dina de-malchuta dina´ platí všude. Jinými slovy to pro ně znamená, že tam, kde jsou utečenci, migranty, tak tam je pro ně domovský zákon nadřazen jejich židovským zákonům. Židé jsou od roku 70 našeho letopočtu vlastně migranty žijícími v nějaké hostitelské zemi a tito Židé pak ctí zákon oné země natolik, že ho nadřazují svým židovským vnitřním zákonům. Proto také byli Židé vždy nejloajálnějšími obyvateli. Dokonce českoslovenští Židé, kteří, když šli do plynu, tak zpívali československou hymnu. A když třeba ruský car nakázal, že se nesmí nosit pejzy, tak je prostě Židé nenosili. To je Dina de-malchuta dina. Opakuji, že jediná skupina migrantů, která je opakem zásady ´dina de-malchuta dina´, jsou muslimové.

Jenže mnozí tvrdí, že muslimové jsou ve své podstatě mírumilovní...

Mohou nás tisíckrát obamovsky ujišťovat, že jsou také hodní muslimové, a že je také tolerantní a mírný islám. Jejich náboženské pravidlo je ale pravidlo, a z toho není úniku.

Zástupce Muslimské unie v ČR Mohamed Abbas před časem dokonce řekl, že by se u nás muslimové chtěli v budoucnu řídit právem šaría...

Takže když by tady někdo v samoobsluze ukradl dejme tomu balíček cukru, tak by se mu musela useknout ruka? To totiž nařizuje právo šaría. U nich prostě neplatí zásada ´dina de-malchuta dina´. Třeba Vietnamci dodržují tuto talmudickou zásadu zcela přesně a dodržují proto zákony naší země, takže s nimi není v tomto smyslu žádný problém. Opakuji ale, že přijde-li někdo z islámské země, tak má dvě povinnosti – konvertovat tu zemi na islám a připojit se k džihádu. Takže když se imigranti najednou vydají z Velké Británie, aby bojovali za Islámský stát, tak tím splní jenom svou zásadní náboženskou povinnost. A teď si představte, jak bude křesťanská Evropa se svými civilizačními návyky a civilizačními zásadami, které drží po tisíc let, najednou naleptána těmito jinými zásadami, tedy že má být konvertována na islám, a také že do Evropy bude přenesen džihád, tedy ozbrojený boj ve prospěch prosazení islámu na celém světě.

Myslíte si, že si politici Evropského parlamentu tento fakt uvědomují?

Já si myslím, že je to pro ně taková podivná levicová pseudohumanitární citovka. Prostě si to citově užívají ve smyslu: „Ach, jak jsme hodní! Ach, jak jsme lidští! Ach, jak jim budeme pomáhat!“ Imigranti si přitom již konvertovali kousek Evropy. Třeba německý Mnichov - tam to sice ještě jde, ale hůř je na tom už Berlín, kde chodí zahalení a platí tam vnitřně šaría. Tam muslimové nerespektují vnější svět. Jenže takových ostrovů je v Evropě mnohem více. Třeba ve Francii, ve Velké Británii, v okolí Manchesteru, v Birminghamu a tak dále. To jsou ostrovy, kam Evropa se svými zákony a zásadami a principy již nevniká. Ona si tam už netroufne dokonce ani vejít! Tam už jsou enklávy, které bude velmi obtížné rušit. Proto také ti, co jsou v nové vlně, chtějí hlavně do Německa, Francie, či Velké Británie, protože vědí, že tam ta islámská enkláva již je zakořeněná. Vědí, že tam budou mít kompletně halalový servis, to znamená jídlo podle náboženských pravidel, a že už je to tam pro ně zaběhané. Prostě, že to jsou země, které už jsou z hlediska islámu částečně dobytým územím.

Jak se díváte na chování německé kancléřky Angely Merkelové, která dává nepokrytě najevo, že země střední Evropy by měly být v přijímání migrantů aktivnější? Merkelová navíc - když navštívila uprchlické centrum ve městě Heidenau před třemi týdny - řekla, že Německo pomůže, kde je pomoc potřeba, ale že Německo rozhodně nebude tolerovat ty, kteří zpochybňují důstojnost jiných lidí.

Merkelová ovšem už v těchto dnech otáčí a to pod tlakem bavorské části. Ale problém vaší otázky je obsažen v tom, že Merkelová nemá co tolerovat nebo netolerovat, neboť je představitelkou jen jedné ze zemí EU. Jestli se jí něco líbí, nebo nelíbí, tak ať to vyjádří hlasováním v Radě Unie! Už totiž nejsme protektorátem Čechy a Morava, jsme plnoprávní členové Unie a budeme se rozhodovat podle našich životních zájmů. Německo si svůj problém zavařilo už od Joschky Fischera, jak jsem již říkal. Myslím si ale, že Angela Merkelová zásadním způsobem začíná ohrožovat svoji politickou budoucnost, což se děje hlavně pod tlakem vlivné bavorské části koalice. Vždyť jen za minulý týden do Mnichova vniklo přes 12 tisíc muslimů a ti polehávají na náměstích a to ještě nevíte, kolik z nich se v rámci džihádu stane bojovníky IS! Myslím, že neotřesitelné postavení Merkelové se jejím rozpačitým postojem k islámským přistěhovalcům bude v Německu v příštích dvou letech zásadně měnit.

Jak se podle vás staví k imigrantské krizi aparát EU, tedy Evropská komise a její šéf Juncker, či Evropská rada a Evropský parlament?

Celá Evropská unie v současné době nefunguje v otázce imigrantů podobně, jako nefunguje již dlouho v otázce eura, či v otázce Řecka. Teď se na tapetu dostává Schengen. Ukazuje se, že ten pocit, který vytvářelo Německo, že už je to všechno v EU dokonale vyladěné, je mylný. Vzpomeňte si, jak to vypadlo ještě před osmi lety, tedy v době podepsání Lisabonské smlouvy, kdy se téměř hovořilo i o společné vládě, ale najednou se to rozsypalo jako domeček z karet. Pod tlakem eura, tedy nesmyslu zvaném společná měna, která nedovoluje členským zemím hýbat s měnou podle ekonomického výkonu, teď přichází aktuálně na řadu Schengen, tedy otevřené hranice. A opět se to na tom dokonale rozkládá. Celý Schengen má jednu výhodu - že jsem o celé čtyři sekundy dřív na straně druhé. Já bych ale klidně bral takovou podobu Schengenu, kdy ukážu pas v ruce a přitom projdu normální kontrolou. Ovšem neberu Schengen, který umožní, že nám sem kudykoliv nateče kdokoliv.

Myslíte si, že kvůli tomu Schengen skončí?

Já myslím, že musí vzniknout nějaký polohybridní Schengen. Podle mne je zapotřebí, aby centrální země EU dramaticky podpořily vnější hranici, tedy tu první. Celý problém je totiž v tom, že jakmile už jednou vniknete kudykoliv na území EU kteréhokoliv členského státu, je to jako byste byli kdekoliv jinde. První čára obrany ale nemůže fungovat tak, že by Maďarsko samo mělo profinancovat stavbu drátěných zátarasů, tam se měly dát okamžitě z EU prostředky a tam se měla již před lety postavit zeď. To je první linie obrany. Zároveň s tím pak mezi jednotlivými členskými zeměmi, tedy zejména v tom směru, ve kterém imigranti postupují, musí zůstat určitá opatření na vnitřních hranicích a to kvůli namátkové kontrole. Už teď se ale ukazuje, že se budou muset vytvářet speciální vojenské jednotky, které budou sledovat pohyby pašeráckých lodí.

Už jste to sice naznačoval, ale nenapadá vás, že to je začátek konce Evropské unie?

Jistěže ano. Ale konec EU začal s řeckou, portugalskou a se španělskou krizí. Tam se to začalo lámat. Ještě před dvěma lety byly dokonce od Angely Merkelové takové tendence, aby i země mimo eurozónu dávaly Řekům peníze. Mimochodem, ten velký balík peněz, co Řecko dostalo, tak se zase z 82 procent vrátí do německých bank, čímž Řecko splatí úvěry. Je to vlastně podpora německého bankovnictví, aby nekleklo pod tlakem toho, co všechno kdysi Řecku napůjčovalo. Druhou záležitostí je samozřejmě Schengen, který bude nahlodávat Evropskou unii dost podstatně, ale já si myslím, že ten první důvod s eurem je vážnější na rozklad EU. Schengen spíše nahlodává civilizační hodnoty.

Navíc tady ještě existuje nebezpečí tzv. Islámského státu. Existuje mapa vysněného rozsahu území, které by IS chtěl: Půl Afriky, západní Asii, jižní Evropu. Jak toto skončí?

Sýrie už kvůli tomu přestává být státem. Američané sice nyní bombardují Sýrii, a teď se k tomu připojuje i Francie, ale k ničemu to nevede. Že by se zmenšovalo nějak území IS, o tom se nedá vůbec hovořit. Naopak se tam hrnou další a další zájemci, kteří chtějí bojovat v jejich řadách. Vždyť ta druhá povinnost muslima je džihád, tedy připojit se k džihádu! Jediní, kdo snad tady něco zastaví, budou možná Rusové, protože nyní budují nové letiště ve strategické oblasti, kterou kontroluje Asad a kolem toho letiště rozmístili svoje nejmodernější tanky. IS bude sice velmi těžký soupeř, ale je k poražení. Ruský zásah v Sýrii dokáže minimálně oddálit rozklad Sýrie. Hrozí totiž, že se ze Sýrie stanou tři státy – jeden bude Islámský stát, druhý bude alavitský stát, a třetí budou ty malinké zbytky, které podporuje Evropa a USA a kde se bojuje proti Asadovi. Nejkurióznější ze všeho je, že americký generál a bývalý ředitel CIA David Petraeus prohlásil, že se k poražení IS použije al-Kajdy, tedy přidružených bojovníků al-Kájdy, což jsou bojovníci al-Nusry. Nepřijde vám to ale divné, že by měla být ve hře al-Kajda, která vyhodila v New Yorku do vzduchu dvojčata a zaútočila na Pentagon?

Dá se říci, že jsme již svědky geopolitického rozpadu Středního východu?

Ano. Jak už jsem říkal, tak rozpad Sýrie je přede dveřmi. Pak je tam Írán a Hizballáh, a to už je absolutně rozvařená země. Začalo to ale všechno totálně nesmyslnou válkou v Iráku, pokračovalo to katastrofickou politikou vůči Libyi, která způsobila, že právě Libye je dnes nejsilnější základnou pro celou severní Afriku s přístupem do Evropy. Tam odtud proto bude útočit Islámský stát na Evropu. Kaddáfí to držel tvrdě v rukách, ale my jsme tam začali financovat a vyzbrojovat boj proti němu, neboť si najednou Obama vymyslel, že je mu Kaddáfí nesympatický, stejně jako Asad. Ale Rusové chápou, že Asad znamená stabilitu. Saddám Husajn, Asad i Kaddáfí sice byli vejlupkové, ale svá území drželi tvrdě v rukách, čímž si udrželi na uzdě všechny ty džihádisty. Pak je tam Afghánistán a Pákistán, kde se to také drolí...

Lze souhlasit s tezí, že Islámský stát má nyní v plánu dobýt Evropu?

Samozřejmě, že momentální vlna je přípravou na obsazení Evropy! Vždyť oni sami říkají, že Evropa bude islámská, že bude součástí Kalifátu, že to je pomsta za reconquistu ve Španělsku, kde kdysi Maury zpětně vytlačili z Pyrenejského poloostrova až do Maroka. Oni říkají, že Evropa bude Kalifát, ale my se přitom tváříme tak, že je to blbost, že jsme silní. Nejsme! Už je tu máme a už jsme rozleptaní!

Když už se ale úředníci EU nezabývají touto uprchlickou krizí tak, jak by měli, tak co tam vlastně dělají?

EU se zabývá v obrovském rozsahu třeba tím, jak bude nalepovat nálepky na zboží, kde bude stát, že to je vyrobeno na Západním břehu Jordánu. To proto, aby se mohl spotřebitel, který nemá rád osídlence na Západním břehu Jordánu, rozhodnout, zda si to zboží koupí, či nekoupí. Přitom Izrael je dnes předpolí Evropy, a je to jediná schopná země, která pomáhá bránit Evropu před nástupem radikálního islámu. O co jde? Když v tomto území Izraelec vyrobí máslo a vyveze ho do EU, tak pak na tom másle bude velikánská cedule, jako je na krabičce s cigaretami, že toto máslo bylo vyrobeno na Západním břehu Jordánu. Tak takovou ptákovinou se nyní EU zabývá!

Tuší vůbec ti úředníci EU a europoslanci, co se v Evropě za jejich zády děje?

Oni to opravdu netuší! Evropská unie je patetická a jakmile je konfrontována s obyčejným útokem nebo s obyčejnou každodenní realitou, tak v ní hned hledá patos. „Mrtvé dítě na pláži.“ Ale já bych byl realista a zavřel toho otce, neboť tady zemřela i matka. Doma by ten kluk přežil a kopal by třeba mičudu. Ale my pateticky nafoukneme tuto věc a proto otevíráme dveře a i náruč a pomáháme. To EU umí. Ale jakmile je konfrontována s reálným a tvrdým problémem, tak je naprosto bezradná, protože potřebuje k čemukoliv souhlas 28 zemí. Každý z nich má ale své zájmy, třeba to, co tíží Maďary dnes, tak zase netíží momentálně severské země.

Ano, těch osmadvacet zemí se tento týden nedokázalo dohodnout na kvótách. Sice v jednání o kvótách budou pokračovat, ale zřejmě tuto otázku bude muset rozseknout až summit EU...

Když se nedohodnou, tak to ještě není tragédie, protože tím může začít další fáze, v níž se tento problém s migranty může začít řešit jinak. Třeba tak, že se postaví šestimetrová zeď v Maďarsku. Pak budou muset uprchlíci volit Itálii. EU by na to ale měla okamžitě reagovat tím, že zesílí obranu italského pobřeží. Za peníze EU. Pak by bylo třeba podpořit Španěly a následně pozorovat, kudy do Evropy budou prosakovat dál. Jenže euroúředníci se namísto podobných řešení zabývají kvótami, tedy tím, kolik z nich pošlou do Finska a kolik z nich zůstane v Německu. To si o ty umístěnky budou losovat? Já si vůbec neumím představit, jakým mechanismem by je totiž přerozdělovali. To řeknou rodině: ´Vy jste přišli ze Sýrie, ale ve Finsku je trochu zima. Nevadilo by vám, kdybyste půl roku byli ve tmě, neboť tam je právě polární noc?´ Nebo je dovezou do Portugalska a tam jim nabídnou provizorní bydlení, tedy stany a pak budou čekat? A co se stane? Za dvě hodiny v tom stanu nebude ani noha, protože se všichni přes Francii budou chtít dostat zpátky do Německa. Bude to jen otázka dvou tři týdnů, kdy se stav navrátí ke své původní podobě. To je Schengen!

Problém ale je, jak se ve spojitosti s imigranty na severu Evropy přeskupily mafiánské klany, které mnohdy dealují drogy, obchodují s bílým masem apod. Balkánské mafie, pákistánské mafie, arabské mafie...Tristní stav je prý v Dánsku.

Ano, Dánsko je v podstatném rozkladu a to kvůli tomu, že tam již Dánové prakticky neovládají rozsáhlé struktury, na nichž je závislá funkce státního aparátu. Ta země je na tom zle, přitom Dánsko je jediná země EU, která v současné době neuznává občanství EU. Oni jsou jenom dánskými občany, tedy nikoliv občany EU. Kdysi si tuto výjimku vyjednali. Kuriózně ale tato země islámskou vlnu odnáší nejhůře. Já si ale nemyslím, že by nutně musela stoupnout tato zločinnost, o níž jste hovořila. Mafiózní struktury jsou totiž tady o něco méně nebezpečné. Větší nebezpečí vidím v islamizaci. Mafie se nakonec naučíte paralyzovat, a to třeba tím, že tam nasadíte špióny, ovšem vůči islamizaci žádný mechanismu není. To je ono smrtící nebezpečí.

Jakým způsobem se v Evropě a i v ČR nejspíše budou imigranti živit?

Na stavební práce máme třeba Romy, kteří staví a kopou velmi slušně. Ovšem co tady budou dělat Syřané, když neznají jazyk a mnozí nemají ani vzdělání na evropské úrovni, tak to nevím. Může to nakonec ale skončit i tak, jak skončili tzv. palestinští uprchlíci. Víte, že dodnes žijí tito palestinští uprchlíci z roku 1948 v Sýrii, v Jordánsku, v Libanonu a žijí tam z peněz Organizace spojených národů? OSN jim dává jídlo a peníze, ale mnozí z nich nic nedělají, maximálně kopou tunely z Gazy do Izraele. Již třetí generaci nepracují a jen posedávají...

Jak si podle Vás v otázce imigrantů vedou čeští politici?

Neumím si představit českého politika, který by vsadil na svou politickou budoucnost ve smyslu, že by řekl, že kvóty přijmeme se samozřejmostí a ještě na přichozí budeme laskaví. To je nesmysl. Pokud by totiž na takovou kartu vsadil a to i s ohledem na volby, mohlo by se mu to při nejbližším velkém maléru nakonec vymstít. U voličů by totiž propadl a šel by pak jako politik do kopru. To, že čeští politici včetně socialistů, kteří jinak jsou ti nejhumánnější a nejvíc podporují i kroky EU, převážně hovoří ve smyslu odmítání kvót, je jejich sebezáchovné gesto. Jejich reakce je velmi logická, stejně tak jako na Slovensku, kde si Robert Fico svým mimořádně tvrdým postojem nahrál na velmi slušný comeback. Podobně jsou na tom i polští politici. Já ale vlastně neznám zemi, kde by se politik postavil před vlastní obyvatele - tedy kromě Merkelové - a řekl jim, že imigranty máme přijmout bez pardonu a to ještě s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…